Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

ΜΗΝΥΜΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΘΩΜΑ ΠΑΠΠΑ


Η οικονομική κρίση του 2008 βρήκε την Ελλάδα στα πρόθυρα άτακτης χρεοκοπίας.

Στη συνέχεια έγινε κρίση εμπιστοσύνης των αγορών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τη χώρα μας.

Έτσι μας επέβαλαν σε μια πολιτική σκληρής λιτότητας, με βίαιο τρόπο, φτωχοποιόντας ένα μεγάλο μέρος του λαού μας, περιορίζοντας σε ένα μεγάλο βαθμό την ανεξαρτησία μας, με έναν λαό εμβρόντητο στο περιθώριο και ένα πολιτικό σύστημα ανίκανο να συνεννοηθεί ως όφειλε για τη σωτηρία της χώρας (πολιτική κρίση).

Προσπαθώντας να ανιχνεύσω τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, προκρίνω ως πιο σημαντικό αίτιο, το ότι, όλα τα χρόνια ανεχθήκαμε τη λειτουργία μιάς αβαθούς και επιπόλαιης Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Μιάς Δημοκρατίας που ενέδιδε στις πιέσεις, που τροφοδοτούσε την απαξίωση των θεσμών (θεσμική κρίση), που ήταν επιρρεπής στη διαφθορά, στην διαπλοκή συντεχνιακών συμφερόντων, στον παρασιτισμό, στους μιζαδόρους…

Μια Δημοκρατία που θεοποίησε την επίπλαστη ευημερία ενώ η κρίση έπαιρνε καθημερινά συστημικά χαρακτηριστικά (συστημική κρίση).

Μέσα σε αυτή τη γενικευμένη κρίση γεννήθηκε ο Καλλικράτης, το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, με τις όποιες αδυναμίες μπορεί κάποιος να προσάψει.

Αν ειδωθεί με ανθρωπολογική λογική και όχι πολιτική, αποτελεί ένα ελπιδοφόρο πλαίσιο.

Ο φιλόσοφός μας Στέλιος Ράμφος γράφει σχετικά :

« αν η φιλοσοφία της συνένωσης έχει κατανοήσει ότι το ζητούμενο είναι μια δομική αλλαγή στη συνείδηση των ανθρώπων, αλλαγή η οποία στη συνείδησή τους αντί να έχει το χωριό για κυρίαρχο τόπο ασχολίας, θα έχει μία ευρύτερη ενότητα και επομένως συντελεστές ευθύνης μεγαλύτερους θα αποδώσει.
Ο πολίτης θα γίνει έτσι περισσότερο πολίτης, που σημαίνει ότι στην ευρύτερη αυτή ενότητα, τα έργα θα πρέπει να είναι τόσα και τέτοια, ώστε να νοιώθει άνετα σαν στο χωριό του και το σπίτι του»

Επειδή με εκφράζει αυτή η θέση, ο συνδυασμός μας θα έχει: 

- Ανεξάρτητη συγκρότηση

- Αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά

- Ενωτική κατεύθυνση

- Δράση διαρκή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ συγκρότηση, συνένωση πολιτών, διακομματικού – πολιτικού χαρακτήρα.

Νέοι και ώριμοι, γυναίκες και άνδρες, φίλοι και συναγωνιστές, πολίτες με θετική προσέγγιση στα πράγματα, ανοιχτοί σε σύγχρονες ιδέες, με σεβασμό στην πολιτισμική μας παράδοση, με σεβασμό στα δίκτυα προσφοράς και αλληλεγγύης μπορούν να εγγυηθούν την επιτυχία του πρώτο στόχου.

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ πνεύμα, αξιοποίηση κάθε δυνατότητας συνεργασίας με πολιτεία – φορείς – θεσμικά όργανα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη με σεβασμό στον πολίτη, δυναμική στήριξη του δικαίου – καθαρές έννομες σχέσεις – παρεμβάσεις στην ορθή λειτουργία όλων των θεσμικών οργάνων του Δήμου.

ΕΝΩΤΙΚΗ συμπόρευση που στηρίζει ένα πλαίσιο αρχών, αξιών, προτεραιοτήτων, στόχων, με γνώμονα το κοινό όφελος, την πρόοδο, τη φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη, τη διαρκή συνεννόηση.

ΔΡΑΣΗ με διαρκή παρουσία παντού, με ενεργό συμμετοχή των πολιτών και διαδικαστική και ουσιαστική.

Δράση σε όλες της Δημοτικές ενότητες, αξιοποίηση όλων των συμπολιτών μας στα δρώμενα του Δήμου, αξιοποίηση και συνεργασία με όλους τους δραστηριοποιούμενους εθελοντικούς φορείς.

ΔΡΑΣΗ δημιουργική, αποτελεσματική, ανατρεπτική.

Πρίν κλείσω την πρώτη μας επικοινωνία, θα θυμίσω τι έγραφε το 1872 ο Γερμανός φιλόσοφος Φ. Νίτσε για τους Έλληνες:

- « γι΄αυτό το μικρό και αλαζονικό Έθνος, που είχε το νεύρο να ονομάσει βαρβαρικό ότι δεν είχε δημιουργηθεί στο έδαφός τους, κανένας από τους επαναεμφανιζόμενους εχθρούς του, δεν είχε την τύχη, να ανακαλύψει το κώνειο, με το οποίο θα μπορούσαμε μια για πάντα να απαλλαγούμε από αυτούς.

Όλα τα δηλητήρια του φθόνου, της ύβρεως, του μίσους, έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή να διαταράξουν την υπέροχη ομορφιά τους»

Απευθύνω κάλεσμα σε όλους

Ενωθείτε μαζί μας , πλαισιώστε τον συνδυασμό μας.

Όλοι μαζί να δώσουμε ελπιδοφόρα προοπτική για τον τόπο μας, να βάλουμε περισσότερο πολιτισμό στην σχέση μας και χρώμα στη ζωή μας.

Η αξιοπρέπεια για μας είναι αδιαπραγμάτευτος όρος και η Δημοκρατία δεν είναι υπόθεση των λίγων ίδιων προσώπων αλλά όλων υμών. 

Παππάς Θωμάς
Ιατρός Πνευμονολόγος 
Υπ. Δήμαρχος Ηγουμενίτσας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου