Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Επίδομα 400€ το μήνα στους μη έχοντες


Στην άμεση εφαρμογή από τον προσεχή Σεπτέμβριο σε 13 δήμους και από τις αρχές του 2015 σε όλη την Ελλάδα του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» προσανατολίζεται το Υπουργείο Εργασίας σε μια προσπάθεια να βοηθήσει οικογένειες χωρίς εισοδήματα, που βρίσκονται αντιμέτωπες με τη φτώχεια.

  
Το τελικό ποσό που θα καταβάλλεται δεν θα φορολογείται, δεν θα υπόκειται σε καμία κράτηση και θα τίθεται εκτός της διαδικασίας κατάσχεσης. Οι δικαιούχοι, το ύψος του καταβαλλόμενου ποσού και η διαδικασία ένταξης στο συγκεκριμένο κοινωνικό πρόγραμμα θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής», τοποσό του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» θα βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Ειδικότερα, για μια οικογένεια με δύο ανήλικα τέκνα, η οποία δεν έχει άλλα εισοδήματα, το καταβαλλόμενο ποσό διαμορφώνεται στα 400 ευρώ τον μήνα (4.800 τον χρόνο). Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ θα λαμβάνονται υπ’ όψιν τα εισοδήματα σε πραγματικό χρόνο και δεν θα υπολογίζονται μόνο με βάση περσινές δηλώσεις φόρου εισοδήματος.

Οι δήμοι στους οποίους θα εφαρμοστεί το μέτρο θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες και αφού ληφθούν υπ’ όψιν ορισμένα σημαντικά οικονομικά δεδομένα, όπως είναι το ποσοστό ανεργίας και οι υποδομές για την επιτυχή εφαρμογή της ρύθμισης. 

Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση, οι δικαιούχοι θα πρέπει να μένουν μόνιμα τα τελευταία δύο χρόνια στους δήμους που θα επιλεγούν τελικά για το εν λόγω κοινωνικό πρόγραμμα.

Παράλληλα, όσοι δεν έχουν άλλο εισόδημα θα παίρνουν το σύνολο του ποσού, που ξεκινά από τα 200 ευρώ τον μήνα για μεμονωμένα άτομα και κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων. Επιπλέον, προβλέπεται ενίσχυση και για τα ενήλικα παιδιά της οικογένειας. Χαρακτηριστική περίπτωση θεωρείται ζευγάρι με ενήλικο και ανήλικο παιδί, το οποίο θα λαμβάνει 450 ευρώ τον μήνα.

Η υπουργική απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων ότι το ανώτατο ποσό θα περιλαμβάνει α) τη βασική εισοδηματική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε 100 ευρώ ανά μήνα για κάθε «ωφελούμενη» μονάδα και β) την αναλογική εισοδηματική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε 100 ευρώ για κάθε ενήλικα και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο. Έτσι, λοιπόν, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, μια οικογένεια με δύο ενήλικες και δύο ανήλικα παιδιά χωρίς εισοδήματα θα λαμβάνει επίδομα 400 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 4.800 τον χρόνο. Την ίδια στιγμή, για 4μελή οικογένεια με ένα ανήλικο και ένα ενήλικο τέκνο το ποσό διαμορφώνεται στα 5.400 ευρώ τον χρόνο (στην περίπτωση πάντα που δεν υπάρχουν άλλα εισοδήματα).

Επιπλέον, βάσει απόφασης:

  • μεμονωμένο άτομο χωρίς άλλα εισοδήματα θα παίρνει 200 ευρώ τον μήνα
  • μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο ή ενήλικο τέκνο και χωρίς άλλο εισόδημα θα λαμβάνει 300 ευρώ μηνιαίως.
Οι δικαιούχοι του συγκεκριμένου επιδόματος θα έχουν τη δυνατότητα να εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, να λαμβάνουν βιβλιάριο ανασφάλιστου και επίδομα θέρμανσης, ενώ δεν προκύπτει κανένα ζήτημα σε ενδεχόμενη επιθυμία ένταξής τους σε πρόγραμμα κοινωνικού παντοπωλείου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου