Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΤΣΙΝΟ

Συνέντευξη του νέου Δημάρχου Ηγουμενίτσας στον Δημοσιογράφο & Εκδότη Βαγγέλη Αναστασίου

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Ποια θα είναι τα πρώτα 5 θέματα που θα απασχολήσουν το νέο Δ.Σ. 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πρώτη προτεραιότητα είναι η εμπέδωση αμοιβαίας εμπιστοσύνης πολιτών και Δήμου. 
Η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας με τις δράσεις, παρεμβάσεις και υποδομές που συνεπάγονται είναι η αρχή και ο οδηγός μας στην πορεία μας. 
Κυκλοφοριακό, καθαριότητα, τουρισμός, κοινωνικές δομές, χωροταξικό, πολιτισμός, είναι ζητήματα που χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης και δεν χρειάζεται να βάζουμε αριθμούς για το πόσα θα κάνουμε αλλά αξιολόγηση, ιεράρχηση και δράση χρειάζεται. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τα κύρια και ανοιχτά θέματα του Δήμου: Φυσικό Αέριο, Χερσαία Ζώνη, Λαθρομετανάστες και Κέντρο Υποδοχής; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Φυσικό αέριο - Πάγια θέση μου που εκφράστηκε επανειλημμένα και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο είναι: Μονάδα και αγωγός εκτός διοικητικών ορίων Πέρδικας και Συβότων.
Θα πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση γι’ αυτό και αν χρειαστεί θα προσφύγουμε και σε άλλα ένδικα μέσα.
Επειδή και μετά τις εκλογές υπάρχει παραπληροφόρηση είναι γνωστό – κοινό μυστικό – ότι την θέση για την οποία αναφέρεται η προμελέτη, την υπέδειξε από θαλάσσης – με σκάφη – ο Νομάρχης και υποψήφιος Δήμαρχος.
Ας μη αποπροσανατολίζει τον κόσμο απ τα Γιαννιώτικα κανάλια. 
Χερσαία Ζώνη: Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν νομικά ζητήματα που θα τα συζητήσουμε με τον ΟΛΗΓ.
Σε κάθε περίπτωση διεκδικούμε την παραχώρηση χρήσης και την συνεργασία με τον ΟΛΗΓ για την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης. 
Λαθρομετανάστες: Αν και δεν είναι αρμοδιότητας του Δήμου το ζήτημα, όμως η Δημοτική αρχή είναι υποχρεωμένη να το αντιμετωπίσει. 
Θα πιέσουμε συναρμόδια υπουργεία και Περιφέρεια να δώσει λύση και αν χρειασθεί θα καταφύγουμε και στην Ε.Ε. γιατί εμπλέκεται και αυτή. 
Για δημιουργία κέντρου υποδοχής προσωπικά δεν είμαι αντίθετος με την προϋπόθεση ότι πρέπει να γίνει εκτός Ηγουμενίτσας με την λογική ότι πρέπει να είναι μακριά από το λιμάνι που είναι και το πιθανό σημείο διαφυγής και επομένως και συνάθροισης. 
Είναι όμως κάτι που πρέπει να συζητηθεί και με τους φορείς της πόλης.
Υπάρχει η ανθρωπιστική πλευρά του θέματος που δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους αλλά υπάρχουν και τα ζητήματα της υγείας και ασφάλειας των συμπολιτών μας. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Πως μπορεί ο νέος Δήμος να παρέμβει στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι της πόλης: Ανεργία – Ναρκωτικά (παράρτημα ΟΚΑΝΑ) Πολιτισμός και Αθλητισμός; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δίνουμε ουσιαστικό ρόλο στο Τοπικό Συμβούλιο Νέων, καθιστούμε τους νέους ισότιμους εταίρους μιας και τους θέλουμε δίπλα μας. 
Θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην στήριξη και ανάπτυξη των δομών της εκπαίδευσης και θα σταθούμε δίπλα στους εκπαιδευτικούς μας να επιτελέσουν την αποστολή τους. 
Η στήριξη του τουρισμού, η προώθηση των οικιστικών σχεδίων, η στήριξη των φορέων του Πολιτισμού και του Αθλητισμού αυτομάτως δημιουργούν προϋποθέσεις καταπολέμησης της ανεργίας
Θα υπάρχει στενή συνεργασία με την ΑΡΙΑΔΝΗ και θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα από Ευρωπαϊκά ή Εθνικά προγράμματα καθώς και από χορηγίες για την χρηματοδότησή τους. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Πως σκέφτεστε να οργανώσετε τις Υπηρεσίες του ΔΗΜΟΥ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τις οδηγίες και τα προεδρικά διατάγματα του ΥΠΕΣ.
Το μείζον όμως είναι η διάταξη του στελεχιακού δυναμικού του Δήμου έτσι ώστε να είναι πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό. 
Εδώ έχουμε ανάγκη και απ’ τη συμβολή του προσωπικού και των στελεχών του Δήμου και η μόνη θυσία που τους ζητώ είναι να δουν τον Δήμο σαν το δικό τους σπίτι και τις ανάγκες των συμπολιτών μας σαν ανάγκες της οικογένειας τους. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Πώς θα διασφαλίσετε ότι στις αποφάσεις του Δ.Σ. θα έχει λόγο ο εκπρόσωπος και της πιο μικρής Δημοτικής Περιφέρειας και του πιο μικρού χωριού; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα Τοπικά Συμβούλια έχουν εκ του νόμου αρμοδιότητες και διασφαλισμένη την παρέμβαση τους με την ψήφο του Προέδρου στο Δ.Σ. 
Εκτός αυτού είναι απαραίτητο να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στις προτάσεις και αποφάσεις των Τ.Σ. και θα το κάνουμε γιατί είναι και θέμα φιλοσοφίας και δημοκρατικής λειτουργίας.


Ράδιο Ηγουμενίτσα 89,2 - Εφημερίδα Τιτάνη Θεσπρωτίας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου