Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

«ΡΑΓΙΣΕ» Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ - ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ - ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Είναι μια πραγματικότητα και γι’ αυτό γνωστή, σ’ όλους, πως στις Αυτοδιοικητικές εκλογές και ιδιαίτερα της Τοπικές Α’ Βαθμού, η επιλογή της ψήφου έχει να κάνει κυρίως με τα πρόσωπα, παρά με τα κόμματα.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο λαός ακόμη (;) εμπιστεύεται την Αυτοδιοίκηση, σαν θεσμό, παρά τα όσα πλήγματα της έχουν επιφέρει οι υπηρετούντες αυτήν.
Τα παραταξιακά ψηφοδέλτια, έχουν κυρίως να κάνουν με τις σχέσεις μεταξύ τους και τους δεσμούς των μελών τους και όχι με τις ιδεολογικές τους πεποιθήσεις ή τις κομματικές γραμμές και σκοπιμότητες.
Γι’ αυτό και η μικρή μας κοινωνία έχει ανησυχήσει σοβαρά για την πορεία του Δήμου της Ηγουμενίτσας, μετά τα όσα δημοσιοποίησε blog Γιαννιώτικο, που έχουν σχέση με τις … σχέσεις των Δημοτικών Συμβούλων της πλειοψηφίας.
Σχέσεις διαρρηγμένες και μάλιστα όπως παρουσιάστηκαν, ανεπανόρθωτα.
Η ανησυχία αυτή εντάθηκε ακόμη περισσότερο, με την απάντηση που ουσιαστικά είναι σιωπή όλες αυτές τις μέρες, από πλευράς του Δημάρχου Γιώργου Κάτσινου.
Μια σιωπή που μάλλον επιβεβαιώνει το σχόλιο του Γιαννιώτικου blog και συγχρόνως μαρτυράει την αδυναμία του Δημάρχου να παρέμβει και να αποκαταστήσει αυτές τις συναδελφικές σχέσεις.
Ασφαλώς κανείς δεν πιστεύει και ούτε θέλει κάτι τέτοιο, πως οι διαταραγμένες αυτές σχέσεις τον βολεύουν ή και πως τις επεδίωξε.
Μπορεί ο Δήμαρχος να διορίστηκε ως υποψήφιος από το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, όμως η ευθύνη κατάρτισης του ψηφοδελτίου ήταν αυστηρά προσωπική του.
Ζούμε σε μια μικρή Κοινωνία, που σημαίνει πως όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας.
Άρα και ο υποψήφιος τότε Δήμαρχος γνώριζε πολύ καλά τα πρόσωπα που επέλεξε για να καταρτίσει το ψηφοδέλτιό του.
Ως εκ τούτου, σήμερα, δεν μπορεί να υποστηρίξει πως η διατάραξη των σχέσεων μεταξύ των συμβούλων της παράταξής του, έχει να κάνει με την χημεία του καθενός και τα χνώτα τους.
Αν, λοιπόν, αληθεύουν τα όσα υποστηρίζει, το σχόλιο του Blog, τότε ο λαός και οι Δημότες του Δήμου, έχουν κάθε λόγο και δικαίωμα να πληροφορηθούν έγκυρα και έγκαιρα από τον ίδιο τον Δήμαρχό τους για τα όσα συμβαίνουν στην παράταξή του και ιδιαίτερα τους λόγους που οδήγησαν τους Συμβούλους σ’ αυτές τις σχέσεις.
Η συγκεκριμένη Δημαρχιακή παράταξη, πήρε ρητή εντολή από τους Δημότες και για 3,5 χρόνια να διοικήσει τον Δήμο, σύμφωνα με το προεκλογικό της πρόγραμμα, να επιλύσει τα όποια προβλήματα τους ταλανίζουν, να δρομολογήσει έργα και υποδομές που θα εξασφαλίζουν την αναπτυξιακή πορεία του τόπου και να παράξει την πολιτική που προεκλογικά εξήγγειλε και από κοινού υποσχέθηκαν και δεσμεύτηκαν απέναντί τους.
Η έμμεση σιωπή, αν αυτήν επέλεξε ο Δήμαρχος, στη συγκεκριμένη περίπτωση, μόνο χρυσός δεν είναι και αν εμμείνει σ’ αυτήν, το πρόβλημα θα είναι αποκλειστικά δικό του.
Για την ενημέρωση των αναγνωστών αναδημοσιεύουμε το σχόλιο:
-Απαντά χωρίς να απαντά ο Γιώργος Κάτσινος
Προς την οριστική ρήξη οδεύουν οι σχέσεις μελών της πλειοψηφίας στο Δήμο Ηγουμενίτσας, καθώς σύμβουλοι και μάλιστα από αυτούς που έχουν εκλεγεί σε υψηλές θέσεις, δεν δείχνουν διατεθειμένοι να συναινέσουν με την...πολιτική και τις επιλογές του Δημάρχου Γιώργου Κάτσινου.
Το ποτήρι ξεχείλισε στην τελευταία σύγκλιση της παράταξης, όπου σύμβουλοι ήρθαν σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Δήμαρχο η οποία είχε και συνέχεια στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Οι βασικοί λόγοι της σύγκρουσης, με μία πρώτη ανάγνωση, φαίνεται ότι σχετίζονται πλήρως με ζητήματα διαφάνειας. Με μία δεύτερη όμως, γίνεται φανερό πως πρόκειται για μία βαθύτερη σύγκρουση με πολιτικό υπόβαθρο. Άλλωστε δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο ότι ο κ. Κάτσινος έχει ουσιαστικά απομονώσει την ομάδα των συμβούλων που ανήκουν στο περιβάλλον του τοπικού βουλευτή Χρήστου Κατσούρα και είναι εν τέλει εκείνοι που του χάρισαν τη νίκη.
Όσοι γνωρίζουν καλά την τοπική πραγματικότητα μιλούν για μία υποβόσκουσα κρίση η οποία πολύ σύντομα θα πάρει διαστάσεις. Αυτό άλλωστε διαφάνηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου δύο θέματα προκάλεσαν ταραχή.
Το πρώτο αφορούσε στη μίσθωση του κάμπινγκ στο Δρέπανο με απευθείας ανάθεση και για χρονικό διάστημα δώδεκα ή εικοσιπέντε χρόνια. Πρόθεση του Δημάρχου ήταν να ληφθεί απόφαση με συνοπτικές διαδικασίες, όμως η πρόθεση σκόνταψε στους δικούς του συμβούλους.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βασίλης Γιόγιακας δεν φάνηκε να έχει πρόβλημα με την ουσία αλλά με τους τύπους. Έτσι πρότεινε να γνωμοδοτήσει πρώτα η Νομική Υπηρεσία της Περιφέρειας για μία τέτοια δυνατότητα.
Από συμβούλους της αντιπολίτευσης προκλήθηκε έντονα προκειμένου να τοποθετηθεί ο πρώην δήμαρχος Συβότων Γιώργος Γιαννούλης ο οποίος κατά το παρελθόν είχε διατυπώσει σειρά καταγγελιών για την απευθείας μίσθωση του κάμπινγκ. Ο κ. Γιαννούλης τοποθετήθηκε με την ίδια ευθύτητα σημειώνοντας ότι εμμένει ακόμη στις καταγγελίες αυτές.
Ένα βήμα παραπέρα πήγε η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας Τίνα Μπότσαρη, η οποία χαρακτήρισε ουσιαστικά απαράδεκτη την εισήγηση και με νόημα τόνισε πως ο Θεσπρωτικός λαός εμπιστεύτηκε την παράταξη του κ. Κάτσινου επειδή ήθελε διαφάνεια.
Η κ. Μπότσαρη πρότεινε να γίνει δημόσια διαβούλευση ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση για την αξιοποίηση της συγκεκριμένης περιοχής, μιας περιοχής που αποτελεί φιλέτο για τη Θεσπρωτία και στη συνέχεια να ακολουθήσει διεθνής διαγωνισμός.
Οριστική απόφαση δεν ελήφθη καθώς η πρόταση της πλειοψηφίας και η πρόταση να προηγηθεί γνωμοδότησης της Περιφέρειας ισοψήφησαν. Η πρόταση της κ. Μπότσαρη δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία.
Το δεύτερο θέμα που δοκίμασε και πάλι τα πολιτικά αντανακλαστικά της πλειοψηφίας αφορούσε στην πρόταση του ΟΛΗΓ να προχωρήσει στην κατασκευή υπερσύγχρονης μαρίνας στην Πλαταριά. Έργο πνοής κατά πολλούς.
Αυτή την φορά την πρόταση καταψήφισε ο σκληρός πυρήνας των συμβούλων που υπακούει στο Δήμαρχο με το... σοβαρό πολιτικό επιχείρημα «διαφωνεί με το έργο η πρόεδρος του Τοπικού»! Η αποθέωση της πολιτικής δηλαδή!
ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Από τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γιώργο Κάτσινο, λάβαμε την ακόλουθη απάντηση στο δημοσίευμά μας:
Κατ΄αρχήν πρέπει να αποσαφηνίσω πως τη νίκη στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στο συνδυασμό μας, την έδωσαν οι πολίτες του Δήμου Ηγουμενίτσας οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στον πολιτικό μας λόγο να υπηρετήσουμε το Δήμο με διαφάνεια και εντιμότητα και όχι μεμονωμένοι δημοτικοί σύμβουλοι επειδή ανήκουν στο περιβάλλον του Βουλευτή ή οπουδήποτε αλλού, όπως εσείς επικαλείστε.
Είναι ψευδές, ότι ο Δήμαρχος θέλει να «δώσει» το Camping Δρεπάνου με απ΄ ευθείας ανάθεση, διότι δεν είναι στις προθέσεις μου, ούτε προκύπτει από τους μέχρι τώρα χειρισμούς της Δημοτικής αρχής στο θέμα αυτό και σας καλώ να το ανακαλέσετε.
Η νέα Δημοτική Αρχή «βρήκε» το διαγωνισμό δημοπράτησης του Camping Δρεπάνου σε εξέλιξη, αφού η διαδικασία αυτή έχει ιστορικό δύο (2) χρόνων. Όλες μας οι προσπάθειες είναι η συνέχιση της διαδικασίας με διαφάνεια και πλήρη νομιμότητα και μοναδική προτεραιότητα να ανοίξει το Camping που παραμένει κλειστό εδώ και τρία (3) χρόνια, μειώνοντας τις δυνατότητες της περιοχής για παραπέρα τουριστική ανάπτυξη.
Θεωρώ πως δημοσιεύματα αυτού του περιεχομένου και τη δεδομένη στιγμή που ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι σκόπιμα, υποβολιμαία και ενδεχομένως να υπηρετούν συμφέροντα που ο συντάκτης του κειμένου τα αγνοεί.
ΣΣ: Είναι όντως δύσκολο να παρακολουθήσουμε τη λογική του Δημάρχου Ηγουμενίτσας. Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πως μπορεί κάποιος να υπηρετεί συμφέροντα τα οποία αγνοεί.
Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά, όσο κι αν θέλει να μην τα βλέπει ο Δήμαρχος εκτιμώντας πως έτσι δεν θα χρειαστεί να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις, γιατί η συγκεκριμένη μάλλον θολώνει τα νερά.
Τα ερωτήματα είναι πολύ απλά:
  1. Το κάμπινγκ στο Δρέπανο παραμένει κλειστό ενώ μπορούσε να αποτελέσει πλουτοπαραγωγική πηγή για την Ηγουμενίτσα. Ποιος έχει την ευθύνη για το κατάντημα της περιοχής αυτής;
  2. Ο διαγωνισμός είχε ξεκινήσει προ διετίας και συνοδεύτηκε από ενστάσεις, προσφυγές κι άλλα. Έχει προκαλέσει δε πλήθος καταγγελιών. Αν ο κ. Κάτσινος θέλει πράγματι να υπηρετεί την διαφάνεια γιατί δεν προχωρά σε έναν ανοιχτό διαγωνισμό με απολύτως ξεκάθαρους όρους, χωρίς να μένει ίχνος αμφιβολίας σε κανέναν;
  3. Ποια είναι η σκοπιμότητα λήψης μιας τέτοιας απόφασης στον παρόντα χρόνο, τέλη Ιουλίου δηλαδή, όταν η τουριστική σεζόν έχει εξαντληθεί;
  4. Γιατί αποφεύγει ο δήμαρχος να πει έστω και μία λέξη για την απόρριψη της πρότασης του ΟΛΗΓ σχετικά με την μαρίνα στην Πλαταριά; Ασπάζεται κι ο ίδιος την διαφωνία της προέδρου του τοπικού συμβουλίου, το σκεπτικό της οποίας είναι άγνωστο;
Όσο για τον τρόπο που επιχειρεί να απαντήσει τις ενδοπαραταξιακές διενέξεις και την απομόνωση συμβούλων που ανήκουν στο περιβάλλον του βουλευτή Χρήστου Κατσούρα, υπάρχει νου και γνώση για να τον κρίνουν.

Φώτο:Βαγγέλης Αναστασίου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου