Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Θα έχουμε «μπλε πανσέληνο»


Με «μπλε πανσέληνο» θα «κλείσει» το φετινό καλοκαίρι, η οποία θα εμφανιστεί στον νυχτερινό ουρανό στις 31 Αυγούστου και θα είναι η δεύτερη μέσα στον ίδιο μήνα.
Η δεύτερη πανσέληνος αποκαλείται μπλε, όχι μόνο γιατί είναι σπάνια, από την αγγλική έκφραση «once in a blue moon», που σημαίνει πως κάτι συμβαίνει πολύ σπάνια, αλλά και γιατί κάποτε ήταν πραγματικά μπλε κι όχι μόνο για μία νύχτα, αλλά για χρόνια ολόκληρα.


Μία ισχυρότατη έκρηξη ηφαιστείου στην Ινδονησία, είχε γεμίσει τον αέρα με ένα πυκνό σύννεφο από σκόνη και στάχτη, το οποίο έμεινε στην ατμόσφαιρα για χρόνια, κάνοντας τη Σελήνη να φαίνεται μπλε μέσα από αυτό.
Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σπάνιο και εντυπωσιακό, ενώ η τελευταία φορά που έγινε ορατή μία πανσέληνος με χρώμα μπλε ήταν στη Σουηδία και τον Καναδά το 1950, μετά από μεγάλες δασικές πυρκαγιές που γέμισαν τον αέρα με σωματίδια στάχτης.
Η φράση «μπλε πανσέληνος» με την πάροδο των χρόνων εξισώθηκε με την έκφραση «σχεδόν σπάνια» και γι αυτό το λόγο η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου ονομάζεται μπλε, λόγω της σπανιότητάς της.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου