Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Ηγουμενίτσα: Ξετυλίγοντας το Μίτο της «Αριάδνης» για το έτος 2015


"Όταν ο Θησέας, υιός του Αιγέα, βασιλιά των Αθηνών, έφτασε στην Κρήτη, για να προσφερθεί ως θύμα στον Μινώταυρο, συνάντησε την κόρη του Μίνωα, Αριάδνη, και κέρδισε την εύνοιά της. Για να τον γλιτώσει από βέβαιο θάνατο, η Αριάδνη κατέφυγε σε ένα τέχνασμα: του έδωσε ένα κουβάρι νήμα (ο περίφημος Μίτος της Αριάδνης), χάριν τού οποίου μπόρεσε να βρει την έξοδο του Λαβύρινθου μετά την νικηφόρα πάλη του με τον Μινώταυρο" 

Στο δύσκολο και γεμάτο εμπόδια λαβύρινθο της κοινωνικής μας πραγματικότητας οι άνθρωποι αλλά και η κοινωνία ολόκληρη αναζητούν διεξόδους. 
Το Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ», για μια ακόμη χρονιά, απέναντι στον Μινώταυρο της Κρίσης και των αδιεξόδων του κοινωνικού λαβύρινθου που μας περιβάλλει προσπάθησε να προσφέρει στα μέλη της τοπικής μας κοινωνίας το Μίτο των αξιών και των καλών πρακτικών που συμβάλλουν στην προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική ισορροπία. 

Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος η αγωνία και τα ερωτήματά μας παραμένουν τα ίδια: Υπήρξαμε δημιουργικά παραγωγικοί; 
Καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες και τα αιτήματα της κοινότητας; 
Μας επέτρεψαν οι αντικειμενικές συνθήκες να ξεπεράσουμε τους εαυτούς και τις προσδοκίες μας; Καταφέραμε να εκπληρώσουμε τους στόχους μας; 
Ήταν εν γένει ένας χρόνος γεμάτος που θα θυμόμαστε και θα αντλούμε αισιοδοξία και δύναμη από αυτόν; 
Ας δούμε συνοπτικά λοιπόν τι προσέφερε το νήμα του δικού μας κουβαριού που γνέθουμε όλοι μαζί γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί αλλά και ολόκληρη το πλέγμα των κοινωνικών μας σχέσεων. 


1. Βραχύχρονες παρεμβάσεις και Πρότζεκτ: 

- Με θεματολογία τη σχολική βία, τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, τις σχέσεις με τους ενηλίκους, τη διαφορετικότητα, τις εξαρτήσεις, τη διαχείριση τάξης κλπ τα Στελέχη του Κέντρου Πρόληψης διενήργησαν αξιοποιώντας τη βιωματική προσέγγιση 52 παρεμβάσεις σε Γυμνάσια, 16 σε Δημοτικά, 31 σε Λύκεια, 5 σε Συλλόγους Εκπαιδευτικών, 2 στα ΙΕΚ. 


2. Ανοιχτές εκδηλώσεις/ δράσεις: 

Φιλοξενία του «Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας» σε Ηγουμενίτσα και Παραμυθιά σε συνεργασία με τους Δήμους Ηγουμενίτσας και Σουλίου αντίστοιχα. 

14 Ενημερωτικές ομιλίες σε Συλλόγους Γονέων και 4 θεματικές συναντήσεις με Γονείς που έχουν παρακολουθήσει τα σεμινάρια γονέων του Κέντρου στο παρελθόν. 

Βιωματικό Εργαστήρι αφήγησης στο φιλόξενο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το εργαστήρι έκφρασης και φαντασίας «Παραμυθοπλάστης» και με τίτλο «Δώσε κλώτσο να γυρίσει, παραμύθι ν' αρχινήσει», Αρωγή στη δράση αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες. Προβολές ταινιών στα πλαίσια των Σεμιναρίων Εφήβων. 

3. Ατομικά Ραντεβού Συμβουλευτικής: 

- Πάνω από 90 ατομικά ραντεβού συμβουλευτικής με γονείς και εφήβους και με κύριο θέμα τους τις σχέσεις μεταξύ οικογένειας και συνομηλίκων. 

- Ατομική συμβουλευτική για τους μαθητές του Λυκείου Μαργαριτίου στα πλαίσια της συνεργασίας του Κέντρου με το σχολείο. 


4. Σεμινάρια και Προγράμματα Πρόληψης και Αγωγής Υγείας: 

- 3 Σεμινάρια Γονέων για γονείς με παιδιά από την προσχολική ηλικία έως και την εφηβεία. 

- 1 Σεμινάριο εφήβων και 2 Καλοκαιρινά Εργαστήρια Δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά που ολοκλήρωσαν την 6η Δημοτικού και για μαθητές Γυμνασίου. 

- 3 Προγράμματα Πρόληψης και Αγωγής Υγείας για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. 

5. Επιστημονική- ερευνητική δραστηριότητα 

- Παροχή εποπτείας σε εκπαιδευτικούς που υλοποιούν προγράμματα πρόληψης. 

- Συμμετοχή σε συνεργασία με το ΕΠΙΨΥ στην Πανευρωπαϊκή Έρευνα ESPAD για τη χρήση ουσιών, 

- Συμμετοχή στην έρευνα αξιολόγησης και καταγραφής του έργου των Κέντρων του ΕΚΤΕΠΝ. 

- Συμμετοχή σε 2 ολομέλειες και ανακοίνωση στη 10η Πανελλήνια Συνάντηση του Δικτύου Κέντρων Πρόληψης στα Ιωάννινα. 

- Προγραμματισμός, σχεδιασμός, σύνταξη του νέου πενταετούς προγράμματος/ σύμβασης μεταξύ Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και Κέντρου Πρόληψης. 

- 3 εποπτικές συναντήσεις με τον Επιστημονικά Υπεύθυνο για το ΚΠ «ΑΡΙΑΔΝΗ» του Τμήματος Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ. 

Απολογίζοντας τη δράση μας εντοπίζουμε τα θετικά και τα κρατούμε ως θεματοφύλακα για τη συνέχεια αλλά και τα αρνητικά που με τη μελέτη και αξιολόγησή τους θα μας κάνουν καλύτερους σε μια διαρκώς αναπτυσσόμενη σχέση με την τοπική κοινωνία αλλά και το χώρο της Πρόληψης ευρύτερα. 

Μια χρονιά γεμάτη εμπειρίες, εικόνες, συναισθήματα και δράσεις φτάνει στο τέλος της και εμείς συνεχίσουμε ατενίζοντας τη νέα με τη χαρά του καινούργιου που θα μας έλθει αλλά και την αυτοπεποίθηση ότι με στήριγμά μας τη δική σας συμμετοχή θα συνεχίσουμε να θέτουμε ερωτήματα αλλά και να μοιραζόμαστε αγωνίες. 

Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την εμπιστοσύνη και τη συμμετοχή σας! 

Σας ευχόμαστε, για μια ακόμη φορά, μια χρονιά γεμάτη εκπλήξεις και εμπειρίες που πλουτίζουν την καρδιά και το μυαλό! 

Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων 
και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΑΡΙΑΔΝΗ»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου