Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΟΓΙΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΣΤΑ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΟΠΑΠ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΤΖΟΓΟΥ


Τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του παράνομου τζόγου καθώς και τις νομικές και οικονομικές συνέπειες που θα έχει ενδεχόμενη επιβολή ειδικούς τέλους στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ ζητά να πληροφορηθεί ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Β. Γιόγιακας σε ερώτηση που απευθύνει από κοινού με τους κ.κ. Λ. Αυγενάκη και Ν. Παναγιωτόπουλο προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΘΕΜΑ: Φορολόγηση στα τυχερά παιχνίδια σε βάρος νόμιμων εταιριών και σε όφελος παράνομων, μη αδειοδοτημένων παρόχων τυχερών παιγνίων

Ο παράνομος τζογος στην Ελλάδα σήμερα συγκεντρώνει τζίρους δισεκατομμυρίων, από παίκτες που δεν υπόκεινται σε κανέναν απολύτως περιορισμό, κοινωνικής, φορολογικής αλλά και νομικής υφής. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αρμόδιας ανεξάρτητης διοικητικής Αρχής, της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) που επιβεβαιώνονται από πανεπιστημιακές μελέτες, ο παράνομος τζογος στην Ελλάδα εκτιμάται στα 5,5 δισ. ευρώ το χρόνο, δηλαδή είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τον νόμιμο τζίρο.

Η Κυβέρνηση ωστόσο, αντί να στρέψει την προσοχή της στην καταπολέμηση της παράνομης δραστηριότητας, προχωρά στην επιβολή άλλων, νέων φόρων σε νόμιμες δραστηριότητες αφήνοντας ανεξέλεγκτα να γιγαντώνεται ο παράνομος τζόγος, που σπάει ρεκόρ εισπράξεων, με την επιπλέον φορολόγηση που επιβάλλει η Κυβέρνηση στο νόμιμο τζόγο με την επιβολή του ειδικού τέλους (0,05 του ευρώ) ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

Το αποτέλεσμα είναι να χάνονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τα κρατικά ταμεία και προκαλούνται ανυπολόγιστες επιπτώσεις και απώλειες σε κοινωνικό επίπεδο, από τον εθισμό σε χώρους παρανομίας, που λειτουργούν ανενόχλητα, χωρίς οποιονδήποτε περιορισμό και έλεγχο.

Ως συνέπεια της επιβολής του ειδικού τέλους ο ΟΠΑΠ προχώρησε σε νομικές ενέργειες προκειμένου να προασπίσει τα δικαιώματά του. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται πρόκειται για παραβάσεις της από 2000 Σύμβασης Παραχώρησης Αποκλειστικών Δικαιωμάτων Τυχερών Παιγνίων που σχετίζονται τόσο με την επιβολή τέλους στα παίγνια της ΟΠΑΠ ΑΕ, σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν. 4346/2015 όσο και με το αποκλειστικό δικαίωμα της ΟΠΑΠ ΑΕ στο διαδικτυακό ΣΤΟΊΧΗΜΑ. [..] Μεταξύ άλλων, το τέλος αυτό συνιστά διακριτική μεταχείριση σε βάρος της εταιρείας και σε όφελος άλλων παρόχων τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων μη-αδειοδοτημένων και μη-εποπτευόμενων στην Ελλάδα διαδικτυακών παρόχων, οι οποίοι λειτουργούν κατά παράβαση των αποκλειστικών δικαιωμάτων της ΟΠΑΠ ΑΕ.»

Την ίδια στιγμή αντίθετοι είναι και πράκτορες του ΟΠΑΠ που αποτελούν έναν κλάδο 4.5000 μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων, που προσφέρουν πάνω από 22.000 θέσεις απασχόλησης σε όλη τη χώρα και συνεισφέρουν στο ελληνικό δημόσιο πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους ετησίως.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1. Πώς θα αντιμετωπίσετε τον παράνομο τζόγο ύψους 5,5 δισ. ευρώ που και εάν καταπολεμηθεί μπορεί να φέρει πολλαπλάσια δημόσια έσοδα και σημαντικά κοινωνικά οφέλη;

2. Σε ποιες ενέργειες προβαίνει η ΕΕΕΠ για την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου στην Ελλάδα;

3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε από κοινού με τους άλλους παρόχους τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών; Θα εφαρμοστεί σε αυτούς το ειδικό τέλος;

4. Έχετε εξετάσει με την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού- μετά τις νομικές ενέργειες του ΟΠΑΠ και τη σχετική προαναγγελία της ΠΟΕΠΠΠ για την ακύρωση της μονόπλευρης αυτής επιβολής του ειδικού τέλους- εάν υπάρχει ο κίνδυνος όχι μόνο να ακυρωθεί αλλά παράλληλα να υπάρξουν κυρώσεις και καταδικαστικές αποφάσεις από την ΕΕ κατά της χώρας μας; Μια αρνητική εξέλιξη που ξέρετε, όχι μόνο δεν θα επιφέρει έσοδα αλλά αντίθετα αναζήτηση άλλων ισοδυνάμων και επιβολή πολύ «τσουχτερών» προστίμων που θα κληθούν οι έλληνες πολίτες να πληρώσουν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου