Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Εφιάλτης η ανεργία στην Ήπειρο - Παραμένει σταθερά «πρωταθλήτρια» Ελλάδος, με ποσοστό 28,8%


Εφιάλτης έγινε πλέον για την κοινωνία της Ηπείρου η ανεργία, η οποία ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο βρίσκεται – έστω οριακά – σε στάδιο αποκλιμάκωσης, στην περιοχή μας ακολουθεί ανοδική πορεία, κινούμενη μάλιστα σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που δόθηκαν χθες στην δημοσιότητα αναδεικνύουν, Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία, «πρωταθλήτριες» Ελλάδος στην ανεργία, με το ποσοστό να έχει σκαρφαλώσει στο αστρονομικό 28,8% (στοιχεία Μαρτίου). 

Σε ανοδική τροχιά… 

Τα επίσημα στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό, αφού από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι τον Μάρτιο του 2016 η ανεργία στην Ήπειρο αυξάνεται σταθερά, σε αντίθεση με το τι ισχύει σε πανελλαδικό επίπεδο. Πιο αναλυτικά στην Ήπειρο: Ιανουάριος 2015: 26,7%, Φεβρουάριος: 26,5%, Μάρτιος: 27,1%, Απρίλιος: 26,5%, Μάιος: 27%, Ιούνιος: 26,8%, Ιούλιος: 27,6%, Αύγουστος: 27,5%, Σεπτέμβριος: 27,8%, Οκτώβριος: 27,9%, Νοέμβριος: 27,7%, Δεκέμβριος: 28,6%, Ιανουάριος 2016: 28,2%, Φεβρουάριος: 28,8% και Μάρτιος: 28,8%. Δυσμενές το κλίμα… 

Μέσα σ’ αυτό το δυσμενές κλίμα στην αγορά εργασίας πορεύονται τα Γιάννενα, τα οποία εάν δεν υπήρχαν το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ και τα νοσοκομεία, θα θύμιζαν μια επαρχιακή «νεκρή» πόλη. Από την άλλη, ο τουρισμός στον οποίo τόσα έχουν επενδύσει οι τοπικοί φορείς, μη βλέποντας, δυστυχώς, άλλη διέξοδο για αναστροφή κλίματος, δεν αρκεί για να καταπολεμήσει την ανεργία και ν’ ανοίξει θέσεις εργασίας. Εξάλλου, δύσκολες μέρες περ­νά και ο πρωτογενής τομέας, στον οποίο η Ήπειρος θα μπορούσε να επενδύσει (υπό φυσιολογικές οικονομικές συνθήκες) με την κτηνοτροφία να αντιμετωπίζει τις δικές της δυσκολίες, τόσο από τις αλλαγές στη φορολογία και τις αυξήσεις στις ζωοτροφές, όσο και από τα νέα δεδομένα που θα κληθεί ο κλάδος να αντιμετωπίσει με τις εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε., οι οποίες όμως αφήνουν απροστάτευτα σημαντικά ελληνικά προϊόντα, όπως η φέτα. 

Ο Αναπτυξιακός 

Στο μεταξύ, πολλοί επαγγελματίες μη βλέποντας άλλη διέξοδο, έχουν επενδύσει στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο που συζητείται στη Βουλή. Και μπορεί η Κυβέρνηση να δηλώνει ικανοποιημένη, ωστόσο διάφοροι φορείς εκφράζουν την ανησυχία τους, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη από αναπτυξιακή και επενδυτική λογική, δυο στοιχεία που η σημερινή Κυβέρνηση δεν δείχνει να διαθέτει. Άνθρωποι της αγοράς, περιγράφοντας την υφιστάμενη κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος φυτοζωεί, χτυπούν το καμπανάκι στους κυβερνώντες για αλλαγή πολιτικής. Εύστοχη ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κ. Μίχαλου σε συνέδριο για την επιχειρηματικότητα, επισημαίνοντας ότι η χώρα θα χρειαστεί πάνω από 100 δισ. ευρώ επενδύσεις στα επόμενα χρόνια, για να επιστρέψει η οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «σήμερα, ένας επιχειρηματίας ή επενδυτής καλείται να πληρώσει 29% φόρο επιχειρήσεων, 15% φόρο μερισμάτων, 5-10% εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ επιχειρήσεων, υψηλούς φόρους στην ενέργεια και στην τηλεφωνία. Κι όλα αυτά, ενώ ο ΦΠΑ βρίσκεται πλέον στο 24%. »Που πάνε αυτοί οι φόροι; Πάντως όχι στη στήριξη της ανάπτυξης. Από τα 3,6 δισ. ευρώ που δεσμεύονται για κρατικές ενισχύσεις στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, τα 2,5 δισ. θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή παλαιών υποχρεώσεων. Ουσιαστικά, οι διαθέσιμοι πόροι για τη χρηματοδότηση νέων επενδυτικών σχεδίων είναι μόλις 1,1 δισ. ευρώ». 

Αλλαγή πολιτικής 

Όσο λοιπόν η Κυβέρνηση δεν στηρίζει τις επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην δημιουργία θέσεων εργασίας, τόσο οι δείκτες της ανεργίας θα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Μέχρι σήμερα οι πολιτικές που ακολουθούνται απέναντι στην ιδιωτική πρωτοβουλία είναι εξοντωτικές, με αποτέλεσμα τα λουκέτα για πολλούς να είναι η μόνη λύση. Η απουσία σταθερού φορολογικού συστήματος, οι αυξημένες εισφορές, η γραφειοκρατία και η αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία, αποτρέπουν κάθε επίδοξο επενδυτή να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα. 

Πανελλαδικά 

Σε πανελλαδικό επίπεδο το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στο 24,1%, έναντι 24,2% το Φεβρουάριο, και 25,7% τον Μάρτιο του 2015, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιµάται ότι ανήλθε σε 3.623.234 άτοµα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.153.232 άτοµα, ενώ ο οικονοµικά µη ενεργός πληθυσμός σε 3.281.503 άτοµα, μεγέθη που παραμένουν πολύ μεγάλα απειλώντας την κοινωνική και οικονομική λειτουργία. 

Η ανεργία στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών, που πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη, υποχώρησε στο 50,4%, από 52,1 σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Υψηλή αν και σημείωσε σημαντική μείωση παραμένει και η ανεργία και στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών, διαμορφούμενη στο 30,6% έναντι 33,7% ένα χρόνο πριν. 


proinoslogos

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου