Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Περιφέρεια Ηπείρου: 3,128 εκ. για δομές καταπολέμησης της φτώχειας και στέγασης αστέγων


Το ποσό των 3.128.940 ευρώ διατίθεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου για την παροχή βασικών αγαθών σε ομάδες πληθυσμού που είναι αντιμέτωπες με τη φτώχεια και για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών αστέγων. 

Συγκεκριμένα από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020" δόθηκαν στη δημοσιότητα δύο προσκλήσεις, στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 5 «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Κοινωνική Ένταξη και Καταπολέμηση Διακρίσεων». 

Οι "δομές Αστέγων" 

Η πρώτη αφορά τη δράση «Δομές Αστέγων» η οποία αφορά τη λειτουργία «Υπνωτηρίων» (δομές άμεσης φιλοξενίας που λειτουργούν μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και καλύπτουν επείγουσες στεγαστικές ανάγκες όσων διαβιούν στο δρόμο, παρέχουν υπηρεσίες διανυκτέρευσης, ατομικής φροντίδας και υγιεινής, ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με υπηρεσίες στέγασης, σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής συνδρομής, συμβουλευτικής, υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής επανένταξης). Μέσω της εν λόγω δράσης θα χρηματοδοτηθεί η συνέχιση της λειτουργίας υφιστάμενων Υπνωτηρίων, οι οποίες δύνανται να εξυπηρετήσουν το ελάχιστο 30 άτομα. 

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι οι Δήμοι της Περιφέρειας Ηπείρου, και διαδημοτικά σχήματα συνεργασίας αυτών, λοιποί φορείς καθ’ αρμοδιότητα, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις των ΟΤΑ Α’ βαθμού, με ανάλογη τροποποίηση του καταστατικού τους, ΝΠΔΔ - παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας των Δήμων, και Ν.Π.Ι.Δ., μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πιστοποιημένα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 2646/98 (ΦΕΚ 236/1988 τ. Α’) ή ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του Ν. 4139/2013 (ΦΕΚ 74/2013 τ. Α’) με την προϋπόθεση ότι θα έχουν υπογράψει συμφωνητικό συνεργασίας με το Δήμο στον οποίο ενδιαφέρεται να υποβάλει σχετική πρόταση χρηματοδότησης. 

Η πρόσκληση αφορά χρηματοδότηση πράξεων συνολικής δημόσιας δαπάνης 574.560 ευρώ, ενώ οι προτάσεις θα υποβληθούν από την 23/6/16 έως 25/7/16 και ώρα 15.00 και θα αξιολογηθούν με τη σειρά πρωτοκόλλου υποβολής των προτάσεων. 

Παροχή βασικών αγαθών 

Η δεύτερη δράση με τίτλο: «Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο» στοχεύει στην αντιμετώπιση του φαινομένου της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της υποστήριξης ομάδων του τοπικού πληθυσμού που πλήττονται ή απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. 

Η χρηματοδότηση Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών αφορά Δήμους στους οποίους υφίστανται και λειτουργούν ήδη Κοινωνικά Παντοπωλεία ή/και Δομές Παροχής Συσσιτίων. Επίσης, δύναται να χρηματοδοτηθούν και νέες Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών σε Δήμους της Περιφέρειας με μόνιμο πληθυσμό, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, άνω των 10.000 κατοίκων. Σε ότι αφορά τα Κοινωνικά Φαρμακεία δύναται να χρηματοδοτηθεί ένα ανά Δήμο-πρωτεύουσα κάθε Περιφερειακής Ενότητας. Ειδικότερα, η παρούσα πρόσκληση αφορά στη λειτουργία της εν λόγω Δομής/Δομών, για χρονικό διάστημα 3 ετών. 

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι οι Δήμοι της Περιφέρειας Ηπείρου, λοιποί φορείς καθ’ αρμοδιότητα, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις των Δήμων, λοιποί δημοτικοί φορείς, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) του νόμου 4019/2011 και Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ) του 2716/1999 (αρ. 12), Κοινωφελείς Επιχειρήσεις των Δήμων, λοιποί δημοτικοί φορείς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), και ΝΠΔΔ των Δήμων. 

Η πρόσκληση αφορά χρηματοδότηση πράξεων συνολικής δημόσιας δαπάνης 2.554.380 ευρώ, ενώ οι προτάσεις θα υποβληθούν από την 23/6/16 έως 23/8/16 και ώρα 15.00 και θα αξιολογηθούν με τη σειρά πρωτοκόλλου υποβολής των προτάσεων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου