Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Ενεργειακά έργα ύψους 54 εκ. ευρώ δρομολόγησε η Περιφέρεια Ηπείρου μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων


Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, η Περιφέρεια Ηπείρου και ειδικότερα η Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών που είχε τον γενικό συντονισμό με την καθοδήγηση της κ. Τατιάνας Καλογιάννη, Αντιπεριφερειάρχη Π. Ε. Ιωαννίνων και αρμόδιας για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, επιτυγχάνει για πρώτη φορά για τα Ελληνικά δρώμενα την συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕτΕπ) στον Τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, για έργα συνολικής αξίας 54 εκατ. Ευρώ. 

Στο πλαίσιο αυτό την Τετάρτη 8 Ιουνίου από την ΕτΕπ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίθηκε η επιχορήγηση, σε ποσοστό χρηματοδότησης 100%, Τεχνικής Βοήθειας για την υλοποίηση σημαντικών ενεργειακών δράσεων στην Ήπειρο. Λαμβάνοντας δε υπόψη το δυσμενές διεθνές περιβάλλον που υπάρχει την περίοδο αυτή για την Ελλάδα, η εξέλιξη για την Περιφέρεια Ηπείρου, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία. 

Την ικανοποίησή του για την θετική έκβαση της όλης προσπάθειας, εκφράζει με δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογραμμίζοντας τα εξής: 

"Η Περιφέρεια Ηπείρου πρωτοπορεί, αγωνίζεται και προσπαθεί, ώστε εκτός από τα έργα του ΕΣΠΑ (του οποίου οι εντάξεις μέχρι σήμερα έχουν φθάσει στο 40%), να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία και ευρωπαϊκό πρόγραμμα, καθώς και τις δυνατότητες που υπάρχουν μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Με συστηματική, επίπονη και εξειδικευμένη εργασία, έχει φέρει στο στάδιο υλοποίησης ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, με επιπλέον πόρους από το ΕΣΠΑ, μέσα από το οποίο θα λυθούν ζητήματα της Ηπείρου στον ενεργειακό τομέα". 

"Το έργο αυτό είναι το πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα που εγκρίνεται και θα υλοποιηθεί σε Ελληνική Περιφέρεια, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι όλοι οι πόροι, οι χρηματοδοτήσεις και το σύνολο των αξιολογήσεων και εγκρίσεων προέρχονται εκτός Ελλάδας", υπογραμμίζει σε σχόλιο της η Αντιπεριφερειάρχης κ. Τατιάνα Καλογιάννη, που ήταν επικεφαλής υπεύθυνη της υποβολής του φακέλου χρηματοδότησης, διαχείρισης και υλοποίησης του έργου. 

Τα έργα που σχεδιάζονται 

Η πρώτη φάση που εγκρίθηκε την Τετάρτη, αφορά την Τεχνική υποστήριξη για τον περαιτέρω σχεδιασμό των έργων που αφορούν: 

· Την πλήρη αντικατάσταση με τον πλέον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, του ηλεκτροφωτισμού ολόκληρου του οδικού δικτύου της Περιφέρειας, με τον οποίο θα βελτιωθεί σημαντικά η οδική ασφάλεια. 

· Την μετατροπή του αστικού φωτισμού της Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας και Άρτας σε ένα σύγχρονης διαχείρισης (λειτουργικά και αισθητικά) δίκτυο ηλεκτροφωτισμού. 

· Την αντικατάσταση με νέες σύγχρονες τεχνολογίες, όλων των μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενων συστημάτων που εξυπηρετούν τη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε κτίρια εγκατάστασης Δημοτικών και Περιφερειακών Υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων Δημοτικών κολυμβητηρίων, Διοικητηρίων, χώρων κοινωνικής Πρόνοιας, κ.α. 

· Την προδιαγραφή και ένταξη του Φυσικού Αερίου ως πρωτεύοντος ενεργειακού πόρου για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών των εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης του Πολίτη. 

· Αναβάθμιση της λιμναίας συγκοινωνίας της πόλης των Ιωαννίνων με σύγχρονες ηλεκτροκίνητες δομές πλοιαρίων, με παράλληλο εκσυγχρονισμό των σταθμών μετεπιβίβασης (προβλήτες, κτλ), προς όφελος των επιχειρηματιών, των πολιτών και των επισκεπτών της. 

Όπως αναφέρει η Αντιπεριφερειάρχης κ. Τατιάνα Καλογιάννη, οι εγκριθείσες δράσεις εκτιμάται ότι θα υλοποιηθούν μέχρι 31.12.2018, στις προδιαγραφές του σχεδιασμού προβλέπεται η εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων που αντιστοιχούν σε 5,2 εκατ ευρώ κατ’ έτος, ενώ η αναμενόμενη μείωση ρύπων ανέρχεται σε 25.000 τόνους CO2 /έτος. 

"Εν κατακλείδι, η Περιφερειακή Αρχή της Ηπείρου αισθάνεται υπερήφανη, γιατί εξακολουθεί να καταλαμβάνει θέση αξιότιμου και αξιόπιστου συνεργάτη και εταίρου στα πλέον αυστηρά στην κρίση και απαρέγκλιτα συντασσόμενα και εναρμονισμένα στην τήρηση των προδιαγραφών, προϋποθέσεων και εκπλήρωσης διαχειριστικών όρων, χρηματοδοτικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης", προσθέτει ακόμη η Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών κ. Τ. Καλογιάννη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου