Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Τον πρωθυπουργό εκπροσώπησε ο Μάριος Κάτσης στην Βουλή των Εφήβων- Όλη η ομιλία στους έφηβους βουλευτές


Στην φετινή έναρξη της ΚΑ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων παρέστη ο βουλευτής Μάριος Κάτσης  εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα της Παρασκευής 08/07/2016. Ο κ. Κάτσης χαιρέτισε την έναρξη της ΚΑ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων με ομιλία του στην ολομέλεια και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες των νεαρών βουλευτών.

Νωρίτερα το πρωί, οι έφηβοι βουλευτές, νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και τον Ελληνισμό της διασποράς, αφού ενημερώθηκαν για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες , υπέβαλλαν ερωτήσεις εξαιρετικού ενδιαφέροντος σε εκπροσώπους βουλευτές όλων των κομμάτων εκφράζοντας έτσι τους προβληματισμούς τους, τις ιδέες και απόψεις τους. Οι μαθητές επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ζητήματα που αφορούν την παιδεία, το μεταναστευτικό και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και έδειξαν ότι είναι πολύ καλά ενημερωμένοι και με σοβαρές ιδέες που αφορούν την νέα γενιά και το κοινωνικό σύνολο.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων έχει ως εκπαιδευτικό στόχο να εξοικειώσει τους νέους και τις νέες με τον Κοινοβουλευτισμό, να δώσει βήμα διαλόγου στην νέα γενιά που αγωνιά για το μέλλον αλλά και να παρακινήσει τους αυριανούς νεαρούς ενήλικες να γίνουν ενεργοί πολίτες και να ασχοληθούν με τα κοινά.

Ακολουθεί όλόκληρη η ομιλία του Μάριου Κάτση στους μαθητές-έφηβους βουλευτές στην έναρξη της Ολομέλειας της ΚΑ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων.

Κυρίες και Κύριοι καθηγητές,
αξιότιμες /-οι μαθήτριες και μαθητές, Έφηβοι Βουλευτές,
Oνομάζομαι Μάριος Κάτσης, είμαι βουλευτής του νομού Θεσπρωτίας με την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και σας καλωσορίζω εκ μέρους του Πρωθυπουργού τηςΚυβέρνησης των Ελλήνων, ο οποίος δυστυχώς δεν μπόρεσε να παρευρεθεί καθώς βρίσκεται σε αποστολή στο εξωτερικό για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Σας καλωσορίζω ,λοιπόν εκ μέρους του,  στην επίσημη έναρξη των εργασιών της .. Συνόδου της «Βουλής των Εφήβων» σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας και περιμένουμε όλους να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας και τα επιχειρήματά σας, να εκφραστείτε ελεύθερα, να δημιουργήσετε και να ξεδιπλώσετε τη φαντασία και τα ταλέντα σας!
Ήδη από την προσφώνησή μου θα αντιληφθήκατε, ότι στις δυτικού τύπου δημοκρατίες του αντιπροσωπευτικού κοινοβουλευτισμού, όπως είναι η δική μας, και μέσα στο πλαίσιο της ισονομίας και της παρρησίας, οι άνθρωποι είναιίσοι μεταξύ τους, ΑΛΛΑ διεκδικούν μέσω του δικαιώματος του εκλέγεσθαι, ωςπολίτες , μία θέση που δεν σημασιοδοτεί την προσωπική αξία τους, αλλά τους ρόλους, που κάθε φορά υποστασιοποιούν στους δημοκρατικούς θεσμούς. Οιρόλοι αυτοί είναι ή οφείλουν να είναι διακριτοί, και να εκτυλίσσονται με συγκεκριμένους όρους.
Για το λόγο αυτό ακούσατε να σας προσφωνώ τελευταίες/-ους! Γιατί είστε η μεταβατική γενιά, οι πολίτες προ των πυλών της πλήρους ενεργοποίησής σας στην κοινωνία, νεαρά μέλη της οποίας είστε ήδη από τη γέννησή σας. Όσοι προηγούνται, (στην προσφώνηση,) έχουν προηγηθεί ηλικιακά, προφανώς, και στην κλίμακα της προσφοράς στο συλλογικό συμφέρον.
Επομένως η παρουσία σας στη «Βουλή» καταφάσκει την ανάγκη της δημοκρατικής πολιτείας να διδάξει τα νεαρά μέλη της ότι όλα τα ζητήματα που αφορούν ένα άτομο, αφορούν κι έναν πολίτη κι αυτοί οι δύο ρόλοι πρέπει να συγκλίνουν.
Επιβεβαιώνει ωστόσο και τη δική σας χαρά και περιέργεια, στο πλαίσιο της εκδρομής και των φωτογραφιών που θα κρατήσετε ως ενθυμήματα, να ζήσετε από μέσα  τη διαδικασία της λήψης αποφάσεων, της ψήφισης των νόμων, της κατάθεσης απόψεων στο Κοινοβούλιο. Θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι απλή η διαδικασία – ευτυχώς! – και προϋποθέτει εργασία συστηματική, μελέτη, σκέψη, σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
Αλλά πρώτα και κύρια απαιτεί συνεργασία, συνεχή διαβούλευση και επικοινωνία με την κοινωνία των πολιτών, τους φορείς και τους ενδιαφερόμενους, καθώς ο ρόλος του βουλευτή είναι αντιπροσωπευτικός. Υπάρχει δηλαδή, μια συνεχή άσκηση σύνθεσης της βούλησης των πολιτών που διεκδικούν, του ιδεολογικού και αξιακού κώδικα που αντιλαμβάνεται κανείς το συλλογικό συμφέρον, αλλά και της προσωπικής άποψης ενός βουλευτή σε κάποιο ζήτημα που καλείται να αποφασίσει. Και όλα αυτά σε συνάρτηση πάντα με τις επιταγές του Συντάγματος αλλά και των περιορισμών που θέτει αμείλικτα η ίδια η πραγματικότητα.  Από όλα αυτά που σας περιέγραψα εξαρτάται  αν οι νόμοι που θα ψηφιστούν θα προστατεύουν και θα προάγουν τη ζωήτων πολλών, τουκοινωνικού σώματος κι όχι των ομάδων συμφερόντων και μάλιστα όσων έχουν τα «μέσα» να προωθήσουν, να σπρώξουν με βία την υλοποίηση των δικών τους (συμφερόντων).
Θα αντιληφθείτε βαθύτερα, απ’ ό,τι έως τώρα, την αξία του Κοινοβουλευτισμού, της χωρίς φόβο έκφρασης των τεκμηριωμένων με επιχειρήματα απόψεων των ανθρώπων που μιλούν για λογαριασμό αυτών που τους «διάλεξαν», με δημοκρατικές διαδικασίες, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο:
για να ακουστεί η φωνή τους, να μη λησμονηθούν τα προβλήματα και τα όνειρά τους, να δοθεί λύση σε ζητήματα του τώρα και του αύριο, να διαλευκανθούν και να τακτοποιηθούν πληγές κι ερωτηματικά του παρελθόντος. Αυτά είναι τα  θέματα των μελών μιας πολιτικής κοινωνίας, των πολιτών. Και αυτή είναι η εργασία του Κοινοβουλίου , να νομοθετεί και να αποφασίζει συνθέτοντας διαλεκτικά θέσεις και αντιθέσεις πάνω σε κάποιο επίδικο.
Ελληνίδες κι Έλληνες «Έφηβοι Βουλευτές της Ελλάδας, της Κύπρου, της Διασποράς»,
γνωρίζετε ότι οι εργασίες στις οποίες συμμετέχετε ΔΕΝ είναι  πραγματικός θεσμός δημοκρατικής εκπροσώπησης των μαθητών, αλλά «εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσομοίωσης», που επιχειρεί να σας εξοικειώσει με το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας της Βουλής. Η ποιότητα της δημοκρατίας μια κοινωνίας εξαρτάται ,εκτός των άλλων, και από την εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών που έχουν τα μέλη της.   Έχετε λοιπόν την ευκαιρία να συμμετέχετε στις συναντήσεις και την κατάθεση προτάσεων όχι με έτοιμα κείμενα που απαγγέλετε με ρητορικά στοιχεία αγκυλωμένης σκέψης επαγγελματία αγορητή! Εκπροσωπείστε τις ομάδες σας με αυθορμητισμό και αμεσότητα, με ειλικρίνεια και σεβασμό στην αξιοπρέπεια και την αντίθετη γνώμη των «αντιπάλων» σας.
Κλείνοντας αυτό το καλωσόρισμα εκ μέρους της Κυβέρνησης των Ελλήνων, σας προτείνουμε να ζήσετε τη συμμετοχή σας στις κοινοβουλευτικές διεργασίες ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ κι όχι ΘΕΑΤΡΙΚΑ, να κρατήσετε την αυθεντικότητα και τη φρεσκάδα της εφηβικής ματιάς μας, σεβόμενοι τουςσυνανθρώπους- συμπολίτες σας.
Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ σε μια ευτυχή συγκυρία,
καθώς η έναρξη των εργασιών της συνόδου της Βουλής των εφήβων συμπίπτει χρονικά με ένα νομοσχέδιο που είναι σε εξέλιξη και περιλαμβάνει το δικαίωμα ψήφου στο 17οέτος ηλικίας.  Είναι σημαντικό να εμπιστευθούμε στους νέους και τις νέες, που έχει πλέον άνετη πρόσβαση στην κοινωνία της γνώσης και της πληροφορίας ,να συναποφασίζουν για το μέλλον και
όχι να αποφασίζουν άλλοι για αυτούς χωρίς αυτούς.
Ελπίζω με την ομιλία μου να σας ενθάρρυνα και να σας παρακίνησα, και όχι το αντίθετο, να ασχοληθείτε με τα κοινά ως ενεργοί και δρώντες πολίτες και όχι ως ιδιώτες, καθώς όπως λέει και μια λαϊκή ρήση, « όποιος δεν ασχολείται με την πολιτική, ασχολείται η πολιτική μαζί του».
Καλή επιτυχία και πάλι στις εργασίες σας
Σας ευχαριστώ.

BTE μαθητεςBte2

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου