Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Νομική στήριξη από τον Δικηγορικό Σύλλογο θα ζητήσει ο Δήμος Ηγουμενίτσας για τους πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι στα ακίνητα!

Αίτημα για την κάλυψη των πολιτών που αδυνατούν να πληρώσουν το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών απέστειλε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, ο Εμποροβιοτεχνικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας.

Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο είδε θετικά το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου με τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας να τονίζει την ανάγκη διαχωρισμού αυτών που πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι, με αυτούς που δηλώνουν πως δεν θέλουν να πληρώσουν.
Το σώμα εξουσιοδότησε τέλος τον Δήμαρχο ώστε να έρθει σε επαφή και με τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσπρωτίας για τη Νομική στήριξη των δημοτών που αδυνατούν να πληρώσουν.

Η επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου: 

κ. πρόεδρε
Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας σας παρακαλεί να θέσετε, άμεσα, ως θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο το παρακάτω αίτημά μας:
«ο Δήμος Ηγουμενίτσας να συμβάλει καθοριστικά και αποφασιστικά στη νομική κάλυψη κάθε συμπολίτη μας, που λόγω των δυσβάσταχτων οικονομικών πολιτικών που εφαρμόζονται, αδυνατεί να καταβάλλει το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών που επιχειρεί να εισπράξει η Κυβέρνηση μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, με καταχρηστικό κι εκβιαστικό τρόπο, αφού η μη πληρωμή του επιφέρει τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμη κι αν ο συμπολίτης μας καταβάλλει την αξία της κατανάλωσής του αλλά και τα ειδικά δημοτικά τέλη.
Ζητούμε ακόμη, ο δήμος Ηγουμενίτσας να διαθέσει προσωπικό που να παρέχει πληροφορίες στους δημότες για το πώς να πληρώνουν τους λογαριασμούς μέσω ΑΤΜ, στις συμβεβλημένες με τη ΔΕΗ, τράπεζες, αφαιρώντας το ειδικό τέλος.
Το προσωπικό να παραλαμβάνει τις αποδείξεις πληρωμής και να συγκεντρώνει το απαραίτητο υλικό μέσω του οποίου θα κατατεθούν μαζικά εξώδικα στη ΔΕΗ προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή του ηλεκτρικού.» 

Σας γνωρίζουμε ότι ήδη πολλοί δήμοι στην Επικράτεια έχουν δραστηριοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, αφού οι δημοτικές αρχές πρέπει να έχουν σαν στόχο την προστασία, την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας. Ειδικότερα, στις αρμοδιότητες του Δήμου είναι η προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης και η μέριμνα για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων.

Ο δήμος Ηγουμενίτσας μπορεί και πρέπει να σταθεί στο πλευρό τους, αρωγός και συμπαραστάτης σε συνεργασία με τον δικηγορικό σύλλογο Ηγουμενίτσας και να αναλάβει με τη νομική υπηρεσία του, τη νομική υποστήριξη των δημοτών που δεν μπορούν να πληρώσουν το ειδικό τέλος. 
Εκτός αυτού, να σας ενημερώσουμε ότι πολλοί φορείς έχουν καταθέσει αίτηση ακύρωσης του ειδικού τέλους, ως παράνομου και αντισυνταγματικού, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, αίτηση που θα εκδικαστεί πολύ σύντομα. 

Η επιβολή του ειδικού τέλους: 

  • δεν βρίσκεται σε συνάρτηση με το πραγματικό εισόδημα του φορολογούμενου ιδιοκτήτη παραβιάζοντας το άρθρο 4 (παράγραφος 5) του Συντάγματος.
  • αποτελεί, επί της ουσίας, δεύτερη φορολόγηση ακίνητης περιουσίας, κατά παράβαση του άρθρου 17 του Συντάγματος.
  • οδηγεί σε έσχατη εξαθλίωση – μέσω της διακοπής της ηλεκτροδότησης – και θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την επιβίωση των πολιτών και αντίκειται στην αρχή του σεβασμού και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου.
  • παραβιάζει τους όρους της σύμβασης ιδιωτικού δικαίου που υπέγραψε η ανώνυμη εταιρεία – ΔΕΗ – με τον κάθε καταναλωτή.
  • αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 1 παρ. 3 και 26 παρ. 2 του Συντάγματος, σύμφωνα με τα οποία απαγορεύεται η άσκηση δημόσιας εξουσίας σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, όπως είναι η είσπραξη φόρων και η επιβολή διοικητικών κυρώσεων.
  • δεν σχετίζεται με την είσπραξη ανταποδοτικών τελών από τους ΟΤΑ. 
Για όλα τα παραπάνω αναμένουμε την άμεση και θετική ανταπόκριση του δήμου Ηγουμενίτσας στο αίτημά μας. 
Για το Δ.Σ.
Ο πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας 
Σκεύης Κων/νος Τσώνης Αθανάσιος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου