Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Δήλωση – πρόταση του Σωτήρη Μήτση, για την αλλαγή χρήσης του αλιευτικού καταφυγίου Πλαταριάς σε τουριστικό


Κυρία Πρόεδρε, Κύριε Δήμαρχε, Συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Ανειλημμένη υποχρέωση προγραμματισμένη από πολύ καιρό πριν, δεν μου επιτρέπει, δυστυχώς, να παραβρίσκομαι κατά την συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου της 26.03.2014.

Όσον αφορά στο θέμα με αριθμό 7 της ημερήσιας διάταξης ήτοι «λήψη απόφασης για αλλαγή χρήσης αλιευτικού καταφυγίου Πλαταριάς σε τουριστικό», δια της παρούσης, η οποία και ζητώ να καταχωρηθεί στα πρακτικά της συζήτησης, και να τεθεί προς ψήφιση κατά την συζήτηση του θέματος, εισηγούμαι τα εξής :

Καθ΄ όλη την διάρκεια της θητείας μου στο δημοτικό συμβούλιο έχω αποδείξει ότι είμαι υποστηρικτής της οικονομικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής μας μέσω του τουρισμού, καθ΄ ότι και προσωπικά με τον τουρισμό ασχολούμαι επαγγελματικά αλλά είμαι από εκείνους που έχουν την εμπειρία της εξέλιξης τουριστικά της περιοχής μας και ειδικότερα του διαμερίσματος των Συβότων από ένα παραδοσιακό ψαροχώρι σε πόλο τουριστικής έλξης και προορισμό αναγνωρισμένο διεθνώς. Θεωρώ ενιαίο τουριστικά άξονα τις περιοχές Πλαταριάς – Συβότων – Πέρδικας που σε συνδυασμό με τον Νέο Λιμένα Ηγουμενίτσας έχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.

Με τον τρόπο που εισάγεται επανειλημμένως προς συζήτηση και ψήφιση το συγκεκριμένο θέμα, δεν μπορώ να συμφωνήσω διότι θεωρώ ότι υπάρχουν προαπαιτούμενα που έπρεπε να έχουν τηρηθεί. Και συγκεκριμένα : Χωρίς μερικό αποχαρακτηρισμό της χερσαίας ζώνης και παραχώρηση της στον Δήμο, που είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης και πρέπει να είναι και ο αποκλειστικός φορέας διαχείρισης της, καθώς και χωρίς τον διαχωρισμό της χρήσης μέρους του λιμένα που θα πρέπει να παραμείνει στην αποκλειστική χρήση των αλιέων, θα έχουμε σαν μόνο αποτέλεσμα τον αποκλεισμό τους αλλά και κυρίως τον μελλοντικό αποκλεισμό της τοπικής κοινωνίας από την πρόσβαση της στο λιμάνι και την χρήση του.

Προφανώς ο χαρακτηρισμός του λιμένα ως τουριστικός είναι το πρώτο βήμα πρίν την εκ μέρους της πολιτείας παραχώρηση της εκμετάλλευσης του σε ιδιώτη.

Στον οποίο βέβαια χαρακτηρισμό δεν θα υπήρχε αντίρρηση εφόσον όμως μπορέσει να υπάρξει πρόβλεψη και ρύθμιση για την τύχη των αλιέων που δεν μπορούμε να τους διαγράψουμε αλλά και την διαχείριση του τμήματος εκείνου της χερσαίας ζώνης το οποίο προϋπήρχε στην ευθύνη του Δήμου και είναι συγκεντρωμένο μεγάλο μέρος της εμπορικής δραστηριότητας της Πλαταριάς. Την ίδια άποψη διατυπώνω και για το ίδιο θέμα που αφορά στο καταφύγιο των Συβότων .

Έχουμε την ιστορική ευθύνη να διαφυλάξουμε την κληρονομιά που παραλάβαμε και να την αποδώσουμε στις επόμενες γενιές διότι δεν μπορούμε να διαγράψουμε το παρελθόν μας παρά μόνο να το προσαρμόσουμε στις σημερινές συνθήκες. Εάν το κάνουμε θα είναι σαν να διαγράφουμε και το μέλλον μας.

Άλλωστε πρόσφατα ο ίδιος ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτης αναφερόμενος στο Λιμάνι της Πάτρας προχώρησε σε παρόμοιο μερικό αποχαρακτηρισμό της χερσαίας ζώνης αναφέροντας επί λέξει « … έχουμε ευθύνη να παραδώσουμε ένα λιμάνι χωρίς συρματοπλέγματα ….» (συνημμένα αντίγραφο σχετικού δημοσιεύματος).

Συνοψίζοντας διατυπώνω την εξής πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, της οποίας ζητώ την ψήφιση :

Ζητώ να προηγηθεί α) ο μερικώς αποχαρακτηρισμός της χερσαίας ζώνης του δημοτικού διαμερίσματος Πλαταριάς και η απόδοσή της στην ευθύνη του Δήμου Ηγουμενίτσας και β) η διατήρηση τμήματος του καταφυγίου ως αλιευτικού για την χρήση των αλιέων έτσι ώστε να συνδεθεί ο λιμένας – καταφύγιο με τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό του δημοτικού διαμερίσματος κι έπειτα να ακολουθήσει ο χαρακτηρισμός του υπολοίπου τμήματος του καταφυγίου σε τουριστικό. 

Με τιμή

Σωτήριος Μήτσης
Δημοτικός Σύμβουλος
Δήμου Ηγουμενίτσας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου