Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Δήμος Ηγ/τσας: Ηχορύπανση, Ανομία, Ατιμωρησία και Αδιαφορία


της Θάλειας Θεοδωρίδη

«Όσοι Ξέρουν και Δεν Κάνουν Τίποτε να Αποτρέψουν ένα Κακό, Συμβάλλουν στην Ενδυνάμωσή του»- Υ.Α.

Θανάσιμο αυτογκόλ του Δήμου Ηγ/τσας στον τουρισμό

Το καλοκαίρι τελειώνει και δυστυχώς, μια μεγάλη μερίδα πολιτών, καθώς και τουριστικών επιχειρήσεων μετράνε τις πληγές τους από το τέρας που κατατρώγει τον Δήμο Ηγουμενίτσας: την ηχορύπανση από τη μουσική. Τραγικό, όταν το τέρας αυτό το θρέφει ο ίδιος ο Δήμος, εφόσον, εκτός από αόριστες δηλώσεις για την αντιμετώπισή του περί κανονισμών καi εισηγήσεων στην Εισαγγελία και στην Αστυνομία (βλ. 01/08/2016 δημόσια συνεδρίαση), δεν έχει πράξει απολύτως ΤΙΠΟΤΕ, παρά διυλίζει τον κώνωπα μέχρι θανάτου.

Μέσα λοιπόν στην οικονομική κρίση, ένας φτωχός Δήμος της παραμεθορίου, ο Δήμος Ηγουμενίτσας, βάζει το θανάσιμο αυτογκόλ στην τοπική οικονομία Πώς; Χορηγώντας άδειες μουσικής και μουσικών οργάνων, σύμφωνα με το νόμο, (όπως διακαώς διατυμπανίζει στα δημοτικά συμβούλια), σε υπαίθρια καταστήματα τα οποία εδρεύουν δίπλα σε κατοικίες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία και κάμπιγκ κατά συνέπεια, βλάπτοντας και δυσφημώντας, τα τουριστικά καταλύματα διεθνώς, εφόσον η διαμονή των πελατών γίνεται κόλαση από την ηχορύπανση της μουσικής και της οχλαγωγίας.

Νόμοι, Διατάξεις και Αντιφάσεις

Τα έγγραφα που εκδίδει ο Δήμος για τις άδειες μουσικής ξεπερνούν τις μέσες αντιληπτικές ικανότητες των πολιτών. Ενώ λοιπόν, στις άδειες γίνεται επίκληση νόμων και αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας (βλ. 3/1996, Α5/3010/85/ΦΕΚ 593/Τβ/02-10-1985, Π.Δ. 180/79, υπ΄αρ. 7617/14-3-96 & 60153/24-10-96 εγκύκλιοι του ΥΠΕΣ & ΔΔΑ), ταυτόχρονα ο Δήμος εκδίδει άδειες μουσικής, μέχρι τις 03:00 το πρωί (!), ειδικά αν το κατάστημα είναι εκτός σχεδίου πόλης. Αδιάφορο αν, αποδεδειγμένα, υπάρχουν δίπλα κατοικίες και τουριστικά καταλύματα.

Απορία και θαυμασμό προκαλεί η προθυμία του Δήμου να εκδίδει αναδρομικές ή και ετεροχρονισμένες άδειες που αφορούν μελλοντικές αιτήσεις (!) Μέσα σε αυτό το φουτουριστικό πνεύμα, γλέντια, γάμοι, κλαρίνα και μπουζούκια, διεξάγονται κανονικά κι όποιον πάρει ο χάρος. Επιπλέον, επειδή στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις, δεν χρειάζεσαι καν πιστοποιημένη ηχομόνωση για το μαγαζί σου (βλ. Κτιριοδομικό Κανονισμό, άρθρο 12), αρκεί μια τεχνική έκθεση, κατά το δοκούν, οποιουδήποτε ιδιώτη μηχανικού, η οποία δεν ελέγχεται από κανέναν. Όσο για τις εισηγήσεις του Υγειονομικού (βλ. Υ1γ/Γ.Π./οικ/96967/08-10-2012 και Υ1γ/Γ.Π/οικ/4476/14-01-2013) δεν λαμβάνονται υπόψη (!), αφού ενώ εγγράφως ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ (!) μουσικά όργανα σε υπαίθριους χώρους, ο ΔΗΜΟΣ ΧΟΡΗΓΕΙ, πάραυτα, άδειες μουσικών οργάνων σε υπαίθριους χώρους.

Άυπνοι Πολίτες Β΄ Κατηγορίας

Ενώ λοιπόν, οι άδειες μουσικής και μουσικών οργάνων εκδίδονται με συνοπτικές και απλουστευμένες διαδικασίες από το Δήμο, σε ελάχιστες μέρες (βλ. ΔΙΑΔΠ/Φ.Α.2.1/31600 ΦΕΚ Β΄3106/09-12-2013), για να καταγγείλει ένας πολίτης την όχληση που δέχεται, από την κατάχρηση των αδειών από τους επιχειρηματίες, πρέπει να ανέβει έναν Γολγοθά πολλών μηνών. Θα περίμενε κανείς ότι μπορεί να καταγγείλει την όχληση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου η οποία εκδίδει τις άδειες και να τελειώσει εκεί το μαρτύριο (βλ. Ν. 3463/2006, άρθ. 80).

Έλα όμως, που η Επιτροπή (εκτός από μια ελαφριά συγκίνηση) δεν υπολογίζει αν είσαι ηλικιωμένος, παιδί, καρκινοπαθής, ετοιμοθάνατος, άτομο με ειδικές ανάγκες, έγκυος γυναίκα, εργαζόμενος ή μετανάστης που ήρθες για 2 εβδομάδες να ξεκουραστείς στην πατρίδα, για να ληφθεί υπόψη η διαμαρτυρία σου, ότι δηλαδή, δεν κλείνεις μάτι στο ίδιο σου το σπίτι από τα μπιτς πάρτι, τα μπουζούκια και τα κλαρίνα. Ούτε αρκεί για την Επιτροπή, να καταστρέφεται το ξενοδοχείο σου και να φεύγουν οι πελάτες σου, επειδή δεν μπορούν να ηρεμήσουν από τα γλέντια του γείτονα «μάγκα» επιχειρηματία. Για τους εξουθενωμένους πολίτες αν δεν γίνει μήνυση από την αστυνομία δεν κουνιέται φύλλο και δεν ανακαλείται η άδεια. Έτσι λέει ο Νόμος, λένε!

Το Παιχνίδι της Κολοκυθιάς

Από τον Άνα στον Καϊάφα, λοιπόν, οι άυπνοι πολίτες εναποθέτουν την ύστατη ελπίδα τους στην Αστυνομία και καταγγέλλουν τη διατάραξη της κοινής ησυχίας. Αλλά, λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Γιατί, πρώτον, πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο περιπολικό, δεύτερον, ο «μάγκας» που βαράει τα κλαπατσίγκανα στο τέρμα, παρουσιάζει στην Αστυνομία άδειες με σφραγίδα και υπογραφή του Δήμου, και τρίτον, για καλή του τύχη έχει και κάτι φίλους από κοντά, που μόλις πλησιάζει το περιπολικό ρίχνουν σύρμα να χαμηλώσει η μουσική.

-Δεν φταίμε εμείς, λένε οι αστυνομικοί, αφού πήγαμε, έχει άδειες από τον Δήμο και επιπλέον (παρά τους 500 καλεσμένους στο γλέντι) ήταν «άκρα του τάφου σιωπή».

-Δεν φταίμε εμείς, επιμένει ο Δήμος. Εμείς χορηγήσαμε νόμιμες άδειες, να ξαναπάτε στην Αστυνομία και στο Υγειονομικό.

-Δεν φταίμε εμείς, λέει το Υγειονομικό, «ο Δήμος ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ να δώσει άδεια για μουσικά όργανα σε υπαίθριο χώρο», να ξαναπάτε στον Δήμο….

-Α, όχι ξανα-επιμένει ο Δήμος, αν η αστυνομία δεν κάνει μήνυση, δεν μας αρκεί η δική σας αϋπνία, εμείς χορηγούμε νόμιμες άδειες. Να ξανα-ξανα-πάτε στην Αστυνομία και στο Υγειονομικό… Και η κολοκυθιά συνεχίζεται, μέχρι να βγει το καλοκαίρι και να ξανάρθει το επόμενο.

Τις Πταίει για τη Ζούγκλα;

Ποιος φταίει λοιπόν, που οι Αρχές του τόπου δεν κατορθώνουν να συμμαζέψουν 4-5 επαγγελματίες και να περιφρουρήσουν τη ζωή των πολιτών; Ποιος φταίει, που αθώοι πολίτες οι οποίοι δούλεψαν σκληρά και πλήρωσαν τους φόρους τους δεν έχουν δικαίωμα να κοιμηθούν στο σπίτι τους; Ποιος φταίει που έντιμοι επιχειρηματίες καταστρέφονται επειδή μια άλλη επιχείρηση προκαλεί ζημιά με τη λειτουργία της; Ποιος φταίει που κάποιοι επένδυσαν τους κόπους μιας ζωής για να φτιάξουν κλειστά καταστήματα με ηχομόνωση και δέχονται τώρα τον αθέμιτο

ανταγωνισμό από κάποιους άλλους που σε αυτοσχέδια υπαίθρια και μη, «κέντρα διασκέδασης» κάνουν την ίδια δουλειά; Ποιος φταίει για αυτόν τον παραλογισμό που παίρνει διαστάσεις ζούγκλας;

Η παρακμή του Δήμου Ηγ/τσας

Το μέλλον του Δήμου Ηγουμενίτσας διαγράφεται ζοφερό. Η τοπική οικονομία αιμορραγεί και παρακμάζει, τα εμπορικά καταστήματα κλείνουν με τη σειρά, τα κτίρια παραμένουν ξενοίκιαστα, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να ξοδέψουν λόγω οικονομικής στενότητας, οι καφετέριες και τα εποχικά μαγαζιά υποκαθιστούν την ανύπαρκτη πολιτιστική ζωή του τόπου και ξεγελούν την καλπάζουσα ανεργία, υποαπασχολώντας λαντζέρηδες, σερβιτόρους, τσεκαδόρους και τσιλιαδόρους.

Μόνη ελπίδα για τον τόπο είναι ο τουρισμός κι όχι μόνο στα Σύβοτα. Ο Δήμος ωστόσο, αντί να ενισχύσει και να προστατέψει τις τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν προστιθέμενη αξία για την περιοχή, τις ζημιώνει με την πολιτική που ακολουθεί. Συνεπώς, δεν μπορεί να υπάρξει μια υγιής αντιμετώπιση της ανεργίας, με μόνιμες θέσεις εργασίας με προοπτική, ούτε να συνδεθεί παράλληλα ο τομέας μεταποίησης.

Η περιοχή μας προσελκύει οικογενειακό τουρισμό κι όχι τουρισμό τύπου Κάβου Κέρκυρας. Είναι ασύλληπτο να υποχρεώνονται οι ηλικιωμένοι τουρίστες, οι οικογένειες και τα παιδιά να ξαγρυπνούν λόγω ηχορύπανσης από μουσική, γιατί απλούστατα δεν θα ξανάρθουν. Τα καταστήματα χωρίς επαρκή ηχομόνωση, τα υπαίθρια μπαρ και υπαίθριοι χώροι γάμων και γλεντιών, είναι απαράδεκτο να λειτουργούν δίπλα σε κατοικίες και καταλύματα, τουλάχιστον σε μια ευνομούμενη πολιτεία.

Αν όχι η Δημοτική Αρχή, τότε ποιος;


Είναι επιτακτική ανάγκη να κινητοποιηθεί ΣΗΜΕΡΑ, ΑΜΕΣΑ, ΔΡΑΣΤΙΚΑ και ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ο Δήμος Ηγ/τσας και να κρατήσει το λόγο του στους πολίτες, συντονίζοντας τις δημοτικές υπηρεσίες, τις κρατικές υπηρεσίες, την Αστυνομία και την Εισαγγελία, ώστε να εφαρμόζεται ο νόμος με την τελολογική του σημασία κι όχι να εφαρμόζεται η παρέκκλιση που ανέχεται ενδεχομένως, την παρανομία. Να διασφαλίζεται ως υπέρτερο αγαθό ο ύπνος των πολιτών και κατ’ επέκταση η υγεία της πλειονότητας των πολιτών καθώς και η υγιής λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων. Κάθε άλλη δικαιολογία περί νομιμοφάνειας αδειών κλπ είναι άνευ λόγου και ουσίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου