Τα παράλια της Ηπείρου μπορεί να σφύζουν από τουρισμό, αλλά η υγειονομική περίθαλψη ντόπιων και τουριστών των περιοχών αυτών έχει μετατραπεί σε πολυτέλεια. Από την Πρέβεζα, την Πάργα, την Πέρδικα, τα Σύβοτα και μέχρι την Ηγουμενίτσα, οι δημόσιες δομές υγείας λειτουργούν με σοβαρά προβλήματα και ορισμένες φορές χάρη στην αυτοθυσία νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, καταγγέλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ):
Πάργα: Κ.Υ. Πάργας, χαρακτηριστικό παράδειγμα υποστελέχωσης και απαξίωσης. Κάθε χρόνο υποδέχεται χιλιάδες τουρίστες, ένας τουριστικός προορισμός για ξένους κυρίως τουρίστες. Στην Πάργα το Κ.Υ. έχει πάψει να λειτουργεί καθημερινά, εφημερεύει μόνο τις μονές ημέρες του μήνα από τον μοναδικό παθολόγο και τις υπόλοιπες ημέρες από αγροτικούς.
Κ.Υ. Καναλακίου: Εφημερεύει εκ περιτροπής με το Κ.Υ. Πάργας, στο οποίο υπηρετεί ένας παθολόγος, ο οποίος εφημερεύει δυο μέρες, και τις υπόλοιπες καλύπτει το νοσοκομείο Πρέβεζας.
Σύβοτα και Πέρδικα διαθέτουν περιφερειακά ιατρεία τα οποία επίσης είναι ανοιχτά μέχρι το μεσημέρι.
Κ.Υ. Μαργαριτίου: Ένα ακόμη Κ.Υ. με εμφανώς τα σημάδια της υποβάθμισης να είναι ορατά, χωρίς να γίνονται εφημερίες, με αποτέλεσμα να κλείνει στις τρεις το μεσημέρι.
Νοσοκομείο Πρέβεζας: Τα γνωστά προβλήματα υποστελέχωσης τόσο σε ειδικότητες Ιατρών, αλλά και σε υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό.
Διαδρομή χιλιομέτρων θα πρέπει να κάνει κάποιος, αν του συμβεί οποιοδήποτε ατύχημα, στις περιοχές που κλείνουν τα Ιατρεία στις τρείς το μεσημέρι και θα πρέπει να κατευθυνθεί στο Κ.Υ. Ηγουμενίτσας ή Πάργας, τα οποία εφημερεύουν. Αν το περιστατικό είναι σοβαρό; Ο θεός βοηθός!
Γενικότερα, μεγάλη είναι η έλλειψη ιατρών όλων των ειδικοτήτων, σε όλες τις δομές υγείας, της παράκτιας τουριστικής ζώνης της Ηπείρου.
Σε έναν τόπο που επενδύει στον τουρισμό, η μη προσφορά υγείας, μπορεί να χαρακτηριστεί ως αντικίνητρο για την περιοχή, καταλήγει ο Χρήστος Γιωτόπουλος, γενικός σύμβουλος ΠΟΕΔΗΝ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου