Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Σημαντικές αλλαγές στις εκλογές φέρνει η απογραφή του 2011 στον Δήμο Ηγουμενίτσας


Τα πληθυσμιακά δεδομένα της απογραφής του 2011 επιφέρουν αλλαγές και στον Δήμο Ηγουμενίτσας, του οποίου ο defacto πληθυσμός αυξάνεται από 24.692 σε 26.389 κατοίκους και, εφόσον καμία μεταβολή δεν επήλθε στην ισχύουσα νομοθεσία, οι επόμενες δημοτικές εκλογές στις 18 & 25 Μάιου 2014 θα διεξαχθούν με το ισχύον εκλογικό σύστημα του “Καλλικράτη”, όπως και αυτές του 2010.

Ας δούμε λοιπόν ποιές είναι οι αλλαγές αυτές.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας συνεχίζει να αποτελείται από τις ίδιες εκλογικές περιφέρειες – δημοτικές ενότητες (όπως ονομάζονται πλέον οι πρώην – καταργηθέντες με τον Καλλικράτη Δήμοι Ηγουμενίτσας, Μαργαριτίου, Παραποτάμου, Συβότων και κοινότητα Πέρδικας.

Στην Δημοτική Ενότητα Ηγουμενίτσας παραμένουν οι ίδιες κοινότητες με την διαφορά ότι από τις εκλογές που έρχονται οι Τοπικές κοινότητες Γραικοχωρίου (2.160 κάτοικοι) και Νέας Σελεύκειας (2.602 κάτοικοι) θα γίνουν Δημοτικές πλέον Κοινότητες, λόγω αύξησης του πληθυσμού τους σε περισσότερους από δύο χιλιάδες κατοίκους, εκλέγοντας πλέον 5μελή Συμβούλια Δημοτικής Κοινότητας.

Στην Δημοτική Ενότητα Πέρδικας η Δημοτική Κοινότητα Πέρδικας θα γίνει Τοπική, λόγω της μείωσης του πληθυσμού της κάτω από δύο χιλιάδες (1.630), εκλέγοντας πλέον 3μελές Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας.

Στις άλλες Δημοτικές Ενότητες δεν παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές, πλην της τοπικής κοινότητας Αργυρότοπου η οποία λόγω μείωσης του πληθυσμού της κάτω των 300 κατοίκων (292), θα εκλέγει πλέον εκπρόσωπο τοπικής κοινότητας και όχι τριμελές τοπικό συμβούλιο.

(Σύμφωνα με τον “Καλλικράτη” Δημοτικές Κοινότητες ονομάζονται όσες κοινότητες έχουν πάνω από 2000 κατοίκους ενώ Τοπικές Κοινότητες όσες έχουν κάτω από 2000 κατοίκους).



ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 

Έδρα: Ηγουμενίτσα

Πληθυσμός (de facto) 26.389
α. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 18.491
β. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΟΥ 2.471
γ. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΥ 1.157
δ. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΡΔΙΚΑΣ 1.630
ε. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΥΒΟΤΩΝ 2.640

Στην Εκλογική Περιφέρεια (Δημοτική Ενότητα) Ηγουμενίτσας παραμένουν με πλέον των 300 κατοίκων οι Τοπικές Κοινότητες Καστρίου (747), Λαδοχωρίου (946) και Μαυρουδίου (1002), στην Εκλογική Περιφέρεια Μαργαριτίου οι Τοπικές Κοινότητες Μαζαρακιάς (472) και Μαργαριτίου (770), στην Εκλογική Περιφέρεια Παραποτάμου η Τοπική Κοινότητα Παραποτάμου (737) και στην Εκλογική Περιφέρεια Συβότων οι Τοπικές Κοινότητες Πλαταριάς (970), Συβότων (867) και Φασκομηλιάς (511). Όλες οι παραπάνω Τοπικές Κοινότητες συνεχίζουν να εκλέγουν τριμελή τοπικά συμβούλια, ενώ όσες δεν αναφέρονται δεν υπερβαίνουν τους 300 κατοίκους και εκλέγουν εκπροσώπους τοπικής κοινότητας.

Μια σημαντική όμως αλλαγή επέρχεται στην Δημοτική Κοινότητα Ηγουμενίτσας η οποία ξεπερνώντας τον αριθμό των δέκα χιλιάδων κατοίκων (10.390), θα εκλέγει πλέον 11μελές Συμβούλιο Δημοτικής Ενότητας, αντί για το μέχρι σήμερα 5μελές.



ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 

Η defacto απογραφή του 2011 δεν φέρνει αύξηση του αριθμού των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου ο οποίος παραμένει στα 27 μέλη, αφού ο πληθυσμός του δήμου δεν ξεπέρασε τις 30.000 κατοίκους.

Η Δημοτική Ενότητα Ηγουμενίτσας, δηλαδή ο πρώην Δήμος Ηγουμενίτσας, θα συμμετέχει στο 27με­λές Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου με 19 μέλη, η Δημοτική Ενότητα Μαργαριτίου, δηλαδή ο πρώην Δήμος Μαργαριτίου, θα συμμετέχει με 2 μέλη, η Δημοτική Ενότητα Παραποτάμου, δηλαδή ο πρώην Δήμος Παραποτάμου, θα συμμετέχει με 1μέλος, η Δημοτική Ενότητα Συβότων, δηλαδή ο πρώην Δήμος Συβότων, θα συμμετέχει με 3 μέλη, η δε Δημοτική Ενότητα Πέρδικας, δηλαδή η πρώην Κοινότητα Πέρδικας θα συμμετέχει με 2 μέλη,.



ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ 

Κάθε περιφέρεια θα έχει τους δικούς της υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους.
Κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει σε κάθε εκλογική περιφέρεια (δημοτική ενότητα) υποψηφίους έως 50% πλέον του εκλεγόμενου αριθμού μην υπερβαίνοντας τον συνολικό αριθμό των 41 υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων (27+50%=41).

Το ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού θα περιλαμβάνει τον υποψήφιο Δήμαρχο, τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους της περιφέρειας (χωριστά), τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους των άλλων περιφερειών (χωριστά) και τους υποψήφιους Τοπικούς Δημοτικούς ή Κοινοτικούς Συμβούλους του τοπικού διαμερίσματος.

Για την εκλογή των Δημοτικών Συμβούλων θα ψηφίζουμε τους υποψήφιους της περιφέρειας μας, βάζοντας έως τρεις σταυρούς (μόνον εφόσον οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από 3 διαφορετικά βάζουμε 1 σταυρό) και έναν επιπλέον μόνο σε έναν υποψήφιο από κάποια άλλη περιφέρεια (πρώην Δήμο). Τα 3/5 των εδρών, δηλαδή 16, καταλαμβάνει ο πλειοψηφούν συνδυασμός και τα 2/5, δηλαδή 11, αναλογικά η αντιπολίτευση.



ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ & ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ 

Στην Δημοτική Κοινότητα Ηγουμενίτσας, η πόλη οποία θα έχει 11με­λές Τοπικό Δημοτικό Συμβούλιο, κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει έως 12 υποψήφιους Τοπικούς Δημοτικούς Συμβούλους, ενώ στις υπόλοιπες Δημοτικές Κοινότητες κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει έως 6 υποψήφιους. Τα 3/5 των εδρών ­καταλαμβάνει ο πλειοψηφούν συνδυασμός συνολικά στον Δήμο, δηλαδή του εκλεγέντος Δημάρχου, και τα 2/5 η αντιπολίτευση. Πρόεδρος του Τοπικού Δημοτικού Συμβουλίου θα είναι αυτός του πλειοψηφούντος συνδυασμού στον δήμο γενικά (του εκλεγέντος δημάρχου δηλαδή) που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Οι Τοπικές Κοινότητες που έχουν πλέον των 300 κατοίκων, όπως προαναφέρθηκαν, θα έχουν 3μελή Τοπικά Κοινοτικά Συμβούλια και κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει έως 4 υποψήφιους Τοπικούς Κοινοτικούς Συμβούλους. Πρόεδρος Τοπικού Κοινοτικού Συμβουλίου θα εκλέγεται αυτός που ο ίδιος και ο συνδυασμός του θα πλειοψηφήσει στις εκλογές της κάθε Τοπικής Κοινότητας. (Εδώ μπορεί να υπάρξει το φαινόμενο να εκλεγούν αντιπολιτευόμενοι Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων)

Οι υπόλοιπες Τοπικές Κοινότητες εκλέγουν τον εκπρόσωπό τους. Ο αριθμός των υποψηφίων Εκπροσώπων κάθε Τοπικής Κοινότητας μπορεί να είναι μέχρι δύο και εκλέγεται αυτός που ο ίδιος και ο συνδυασμός του θα πλειοψηφήσει στις εκλογές της κάθε Τοπικής Κοινότητας.

Συμμετοχή γυναικών-ανδρών

Ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, συμβούλων δημοτικής κοινότητας και συμβούλων τοπικής κοινότητας από κάθε φύλο ανέρχεται τουλάχιστον στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου ή του συμβουλίου δημοτικής ή τοπικής κοινότητας που υπολογίζεται διακεκριμένα για κάθε δημοτικό συμβούλιο και κάθε συμβούλιο δημοτικής ή τοπικής κοινότητας.

Όλα τα παραπάνω, τα οποία προβλέπονται από τον νόμο του «Καλλικράτη», θα πρέπει φυσικά να επισημοποιηθούν και με την αναμενόμενη έκδοση εγκύκλιου τους υπουργείου εσωτερικών. 


Σταύρος Κωστάρας
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Φιλιατών

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου