Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Δ.Α.Σ – Ο.Τ.Α ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ


Προς: τους συναδέλφους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί με πεντάμηνες συμβάσεις στους δήμους και την περιφέρεια 

Συνάδελφε 

Απευθυνόμαστε σε εσένα ξέροντας ότι μπορεί να ήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα άνεργος ή νέος που έψαχνες για δουλειά. Ξέροντας ότι κάτω από την πίεση της ανεργίας, αναγκάζεσαι να δουλεύεις σε αυτά τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέσο του ΟΑΕΔ, που λειτουργεί ως δουλεμπορικό γραφείο και έχουν τους εργαζόμενους χωρίς εργασιακά δικαιώματα, χωρίς ΣΣΕ, με αμοιβή 490 ευρώ καθαρά για τους άνω των 25 ετών και 427 ευρώ καθαρά κάτω 25 ετών, χωρίς άδεια, σαν φτηνό εργατικό δυναμικό, σχέση δούλου – σκλάβου. 

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση οφείλουμε μόνιμοι και εργαζόμενοι στην κοινωφελή εργασία να οργανώσουμε την πάλη μας για να σταματήσει η εκμετάλλευση που δεχόμαστε. Άλλωστε η επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση είναι συνολική και αφορά όλους τους εργαζόμενους. Δεν κάνει διάκριση. 

Συνάδελφε 

Ως Δ.Α.Σ –Ο.Τ.Α Ν.ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας τόσο στο τρόπο που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το θέμα της ανεργίας όσο και στο τρόπο που αντιμετωπίζουν τους ανέργους δημιουργώντας πάνω στην ανάγκη τους για εργασία το νέα μοντέλο εργαζόμενου που εξυπηρετεί μόνο τα κέρδη της εργοδοσίας. 

Εμείς παλεύουμε και διεκδικούμε σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. 

Ωστόσο σήμερα θέτουμε στοιχειώδη δικαιώματα που υπάρχουν για κάθε εργαζόμενο και κατά συνέπεια θα πρέπει να υπάρχουν και στους εργαζόμενους στα 5μηνα. 



1. ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ, υπάρχουν και σήμερα που μιλάμε απλήρωτοι σε διάφορες υπηρεσίες. Να υπάρχουν αποκλειστικές σταθερές ημερομηνίες πληρωμής όπως σε όλους τους εργαζόμενους έτσι και στα 5μηνα. 

2. ΝΑ ΥΠΆΡΧΕΙ ΑΣΦΆΛΙΣΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΡΏΤΗ ΜΈΡΑ ΑΠΑΣΧΌΛΗΣΗΣ. Να υπάρχει αντιστοιχία ασφάλισης και απασχόλησης γιατί δημιουργούνται προβλήματα όπως πχ μηχανικοί πληρώνουν το ΤΣΜΕΔΕ από την τσέπη τους ή ειδικότητες που δουλεύουν σε Βαριές και Ανθυγιεινές συνθήκες κολλάνε απλό ένσημο κλπ. 

3. ΜΈΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΉΣ ΚΑΙ ΑΣΦΆΛΕΙΑΣ ΌΠΩΣ ΠΡΟΒΛΈΠΕΙ Ο ΝΌΜΟΣ. Να υπάρξει εγκύκλιος αντίστοιχη με προηγούμενη του ΙΚΑ στο τι σημαίνει μέτρα (είδη ατομικής προστασίας, γάλα, μειωμένο ωράριο κλπ), Να απαγορευτεί η απασχόληση στην αποκομιδή λόγω υψηλού κινδύνου μολυσματικών ασθενειών. 

4. ΝΑ ΥΠΆΡΞΕΙ ΡΎΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΘΈΜΑ ΤΗΣ ΆΔΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΈΝΩΝ. Να ισχύει το γενικότερο πλαίσιο του νόμου 3302/2004 για αναλογικό δικαίωμα αδείας καθώς και οι γενικές και οι ειδικές διατάξεις του ΙΚΑ για δικαίωμα σε άδεια ασθενείας, μητρότητας και λοχίας. 

5. ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΈΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΈΣ ΕΛΕΥΘΕΡΊΕΣ για τους εργαζόμενους στα 5μηνα. 

6. ΔΩΡΕΆΝ ΜΕΤΑΚΊΝΗΣΗ με ειδική κάρτα του ΟΑΕΔ. 

7. ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΊ ΤΟ ΦΑΙΝΌΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΝΟΙΚΊΑΣΗΣ ή παραχώρησης σε άλλους φορείς από αυτούς που προσεληφθήκαν. 

8. ΝΑ ΓΊΝΕΤΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΌΣ ΤΗΣ ΗΛΙΚΊΑΣ ΤΩΝ 25 με βάση την ημερομηνία γέννησης και όχι γενικά το έτος 1988. 

9. ΝΑ ΓΊΝΕΙ ΑΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΎ αυτών που πληρώθηκαν σαν ημερομίσθιοι και όχι σαν μισθωτοί όπως προβλέπει η πρόσφατη εγκύκλιος σας. 

10. ΝΑ ΥΠΆΡΧΕΙ ΕΠΊΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΊΑΣ ΜΕΤΆ ΤΗΝ ΛΉΞΗ ΤΟΥ 5ΜΉΝΟΥ. 

Καλούμε τους εργαζόμενους στα 5μηνα να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα. Σε συσπείρωση γύρω από τα Συνδικάτα για να δημιουργήσουμε ένα μαχητικό πόλο αντίστασης και ενιαία πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου