Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥ RSV ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ


Την ενεργοποίηση των επιτροπών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε πόλεις της περιφέρειας ώστε οι γονείς παιδιών κάτω των 2 ετών να μπορούν να προμηθευτούν το υψηλού κόστους εμβόλιο για τον ιό RSV ζητά με ερώτησή του ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Β. Γιόγιακας. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας 

ΘΕΜΑ: «Έγκριση από τις αρμόδιες Επιτροπές του Ε.Ο.Π.Π.Υ. των αιτημάτων χορήγησης εμβολίου για τον ιό RSV» 

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) έχει αναγνωριστεί ως μία από τις πιο κοινές αιτίες σοβαρών λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος σε μικρά παιδιά παγκοσμίως. Σε επιδημιολογική μελέτη στην Ελλάδα, ο RSV αναγνωρίστηκε ως το κύριο αίτιο λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού, για την οποία απαιτήθηκε νοσηλεία σε παιδιά ηλικίας μικρότερης του ενός έτους. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται τα πρόωρα παιδιά (που γεννώνται κάτω από την 35η εβδομάδα κύησης και τα οποία στη χώρα μας υπολογίζονται σε 10.000 ετησίως) και τα παιδιά με σημαντική συγγενή καρδιοπάθεια. Η έξαρση του RSV παρουσιάζει εποχικότητα, με την πλειονότητα των λοιμώξεων να εμφανίζονται από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Μάιο, με μήνες αυξημένης νοσηρότητας από Ιανουάριο μέχρι Μάρτιο. 

Για την προστασία των βρεφών από λοιμώξεις του αναπνευστικού που αποδίδονται στον ιό RSV, έχει κριθεί και συμπεριληφθεί στον κατάλογο φαρμάκων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) το εμβόλιο SYNAGIS (δραστική ουσία Palivizumab). Το εν λόγω εμβόλιο έχει αποδειχθεί, βάσει των κλινικών πρωτοκόλλων, ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών λοιμώξεων του αναπνευστικού, ιδίως για πρόωρα βρέφη και για τα βρέφη με βρογχοπνευμονική δυσπλασία. 

Δεδομένου ότι το εν λόγω εμβόλιο είναι υψηλού κόστους, απαιτείται εξέταση και γνωμάτευση των σχετικών αιτημάτων των ασφαλισμένων γονέων από τις κατά τόπους Επιτροπές Φαρμάκων Εξωτερικού και Υψηλού Κόστους που έχουν συσταθεί με Απόφαση του Υπουργείου Υγείας (ΔΥ1δ/ΓΠ.16833/21.02.2014 Υ.Α.). Παρά το γεγονός ότι διανύουμε ήδη την περίοδο της εποχικής έξαρσης του ιού RSV, δεν έχουν ακόμα ενεργοποιηθεί οι αρμόδιες Επιτροπές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε πόλεις της περιφέρειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης και προέγκρισης φαρμάκων υψηλού κόστους που έχει αναπτύξει ο Οργανισμός δε δέχεται τις ηλεκτρονικές αιτήσεις των ασφαλισμένων, καθώς αναγράφεται το μήνυμα «η υγειονομική επιτροπή της περιοχής σας δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί». Αποτέλεσμα τούτου είναι οι γονείς να στερούνται της δυνατότητας προληπτικού εμβολιασμού των παιδιών τους και να αυξάνεται δραματικά ο κίνδυνος νοσηρότητας, πρωτίστως για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. 

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

- Πότε πρόκειται να λειτουργήσουν οι κατά τόπους Επιτροπές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στην περιφέρεια της χώρας οι οποίες είναι αρμόδιες για την εξέταση και την έγκριση των αιτημάτων που αφορούν τη χορήγηση του εμβολίου για τον ιό RSV.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου