Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Απεντάχθηκε το έργο της Γ' φάσης του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας! Σήραγγα τελικά θα ενώσει την Ηγουμενίτσα με την Πλαταριά!


Με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που αναρτήθηκε χθες Παρασκευή 30 Μαρτίου στο Διαύγεια και υπογράφει ο Υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης, απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ το έργο "Νέος λιμένας Ηγουμενίτσας-Κατασκευή Γ1 Φάσης".

Σύμφωνα με την απόφαση το έργο απεντάχθηκε αφού "συναντά ανυπέρβλητα εμπόδια για την ολοκλήρωση της υλοποίησής του εντός των καθοριζόμενων από το Πρόγραμμα χρονικών ορίων, εμφανίζει σοβαρές αποκλίσεις στο Φυσικό Αντικείμενο που υλοποιεί σε σχέση με αυτό που περιγράφεται στο Τεχνικό Δελτίο Έργου (TΔE) και εμφανίζει σοβαρές αποκλίσεις από τον Προϋπολογισμό που δηλώνεται κατά την ένταξη και δεν είναι δυνατόν να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του Φυσικού Αντικειμένου.

Η Γ΄ φάση των συμπληρωματικών έργων του λιμένα, προϋπολογισμού 82,25 εκατ. ευρώ δημοπρατήθηκε για δεύτερη φορά από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις 15 Φεβρουαρίου 2011, με μειωμένο προϋπολογισμό κατά 28 εκατομμύρια ευρώ, αφού τον Σεπτέμβριο του 2009 είχε δημοπρατηθεί με 110 εκ. ευρώ.

Η καθυστέρηση αυτή των 14 μηνών για τη δημοπράτηση έβγαλε εκτός κάθε χρονοδιαγράμματος το έργο, το οποίο είχε ημερομηνία παράδοσης την 31/12/2012! Βρισκόμαστε δε 8 μήνες πριν τη συμβατική ημερομηνία παράδοσης και οι εργασίες ουσιαστικά δεν έχουν αρχίσει.

Στην πολύμηνη αυτή καθυστέρηση ήρθαν να προστεθούν η περικοπή του προϋπολογισμού και η μείωση του φυσικού αντικειμένου, αλλά και το γεγονός, ότι στην παρούσα οικονομική συγκυρία θεωρείται απίθανο η χώρα μας να εξασφαλίσει το ποσό των 30 περίπου εκατομμυρίων ώστε να ολοκληρωθεί το φυσικό αντικείμενο του έργου.

Ταυτόχρονα η άρνηση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας να επιτρέψει την εξόρυξη αδρανών υλικών από τη Γωνιά και οι συνεχιζόμενες... διαπραγματεύσεις, επιφέρουν μια ακόμα (τουλάχιστον τρίμηνη) καθυστέρηση στο έργο, πράγμα που καθσιτά βέβαιη τη μη ολοκλήρωση της υλοποίησής του εντός των καθορισμένων χρονικών ορίων.

Άλλωστε ο πρώην Yπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε στείλει τελεσίγραφο: «Όποιο έργο δεν προχωράει, μέσα σε 6 μήνες θα απεντάσσεται»…

Ο υπουργός είχε κάνει λόγο μάλιστα για 4.762 νεκρά έργα αξίας 5,5 δισ. ευρώ, που είναι ενταγμένα από το 2008 και τα οποία δεν έχουν ακόμα προχωρήσει σε συμβασιοποίηση, δημοπράτηση και πληρωμές. Όπως είχε πει ο υπουργός, «τα έργα αυτά αξιολογούνται ένα προς ένα και είτε προχωρούν άμεσα σε υλοποίηση είτε απεντάσσονται». Και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας δεν πέρασε την αξιολόγηση...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου