Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Πράσινο φως για 400.000 ανέργους


Το τελικό ναι στη συγχρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος απασχόλησης 400.000 ανέργων φαίνεται να λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά τη εμπλοκή που προέκυψε λόγω «γραφειοκρατικών εμποδίων».

Ο επίτροπος Λάζλο Άντορ έδωσε ρητή εντολή προς τη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κάθε αρμόδιο να αρθούν τα εμπόδια αυτά, ώστε να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα απασχόλησης των 400.000 ανέργων, μελών οικογενειών χωρίς κανέναν εργαζόμενο.

Η εντολή του κ. Άντορ δόθηκε σε απάντηση σχετικής επιστολής της Ελληνίδας επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάντως, επιβεβαίωσε με επιστολή της τα περί εμπλοκής, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «μια πιθανή πηγή χρηματοδότησης του προγράμματος, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, είναι το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, κάτι που απαιτεί ωστόσο την αναθεώρηση των προγραμμάτων, δυνατότητα που είναι περιορισμένη, δεδομένου ότι το ΕΣΠΑ διανύει ουσιαστικά την τελευταία χρονιά της προγραμματικής περιόδου».

Το θρίλερ της εμπλοκής

Το σχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ για την αντιμετώπιση της ανεργίας έμοιαζε να βρίσκεται στον αέρα, με τον γενικό διευθυντή της Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης της Ε.Ε. Κ. Ρισέλ να δηλώνει πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, ως μη αναπτυξιακό.

Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι σε τέτοια περίπτωση θα απαιτηθεί επιστροφή των χρημάτων. Η βασική αιτιολογία για το «μπλόκο» στο σχέδιο είχε να κάνει με το γεγονός ότι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η λογική του προγράμματος είναι αντίθετη με τα όσα προβλέπουν οι κανονισμοί της Ε.Ε. σχετικά με τη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ για τομείς κοινωφελούς δράσης.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι το πρόγραμμα θα προχωρήσει ως έχει σχεδιαστεί. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «το πρόγραμμα σχεδιάζεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να διασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι για την υλοποίησή του. Σε κάθε περίπτωση, θα είναι πλήρως εναρμονισμένο με τους κανόνες επιλεξιμότητας που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε και νέο πρόγραμμα, 75.000 θέσεων εργασίας, για τους νέους, το οποίο θα υλοποιηθεί τους πρώτους μήνες του 2014.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου