Το υπουργείο εσωτερικών προτίθεται να κάνει αλλαγές στον τρόπο ανάδειξης των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων η οποία θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης τον Μάιο του 2014. Η πρόθεση αυτή ενώ αρχικά είχε ως σκοπό την απεξάρτηση από τις κομματικές γραμμές με παράλληλη ενίσχυση των πρωτοβουλιών υγιών δυνάμεων πολιτών, σύμφωνα με δημοσιεύματα εισάγει πάλι τον παραταξιακό χαρακτήρα από την πίσω πόρτα.
Τι προβλέπει το επικρατέστερο σενάριο. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα μπουν σε ένα ψηφοδέλτιο και σε ένα άλλο οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι θα έχουν ήδη δηλώσει τη στήριξη τους σε έναν υποψήφιο δήμαρχο, αφού θα έχουν ανακηρυχθεί υποψήφιοι μέσα από έναν συνδυασμό. Δήμαρχος θα εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει το “μαγικό” ποσοστό 42% από την πρώτη Κυριακή. Εδώ είναι που αρχίζουν τα πολιτικά παιχνίδια καθώς προκειμένου να διατηρηθεί στην ουσία το παλιό σύστημα και να έχουν οι δήμαρχοι τον πλήρη έλεγχο του δημοτικού συμβουλίου προβλέπεται η εκλογή δημοτικών συμβούλων του εκλεγέντος δήμαρχου ακόμα και αν υπολείπονται σε σταυρούς άλλων υποψηφίων προκειμένου ο δήμαρχος να έχει την πλειοψηφία. Ένα άλλο παράδοξο είναι ότι αν ο υποψήφιος δήμαρχος δεν ξεπεράσει το 5% των ψήφων οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκδήλωσαν την υποστήριξη τους σε αυτόν ή ανακηρύχθηκαν με τον δικό του συνδυασμό δεν εκλέγονται ακόμα και αν ήρθαν από τους πρώτους σε ψήφους.
Γιατί λοιπόν ο κάθε δήμαρχος με την εκάστοτε ομάδα του να κάνει ότι θέλει χωρίς να σέβεται την άλλη άποψη, όταν φυσικά αυτή υπάρχει; Με αυτές τις λογικές είδαμε δήμους να χρεώνονται και να καταστρέφουν ολόκληρες αναπτυξιακές πολιτικές στο βωμό του παραταξιακού τους συμφέροντος. Γιατί λοιπόν να το συνεχίσουμε αυτό και να μην μεταβούμε σε ένα πλήρως ανεξάρτητο μοντέλο όπου ο κάθε δημοτικός σύμβουλος θα είναι υπεύθυνος για το τι ψηφίζει και μάλιστα θα επιβάλλεται η τεκμηρίωση και συνεπώς η νομιμοποίηση της ψήφου του.
Βλέπουμε λοιπόν ότι το επικρατέστερο σενάριο καταργεί ουσιαστικά την ψήφο των πολιτών καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να βρεθεί εκτός δημοτικού συμβουλίου ακόμα και ο πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος. Για ποια δημοκρατία μιλάμε λοιπόν τότε;
Η απλοποίηση του εκλογικού συστήματος των δημοτικών εκλογών είναι η ίσως η μόνη λύση που θα προσφέρει πραγματική δημοκρατία. Ενιαία ψηφοδέλτια τόσο για τους υποψήφιους δημάρχους όσο και για τους δημοτικούς συμβούλους με εκλογή των πρώτων σε προτίμηση χωρίς καμία εξάρτηση από παρατάξεις και υποψήφιους δημάρχους.
Δεν είμαστε, δυστυχώς για εκείνους, ιθαγενείς που εντυπωσιάζονται με τα καθρεφτάκια της αλλαγής. Θέλουμε πραγματική, ουσιαστική και συμμετοχική δημοκρατία ΤΩΡΑ, περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή.
Γιώργος Ντάνης
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου