Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Βουτιά στα Σύβοτα


Απίστευτα τοπία, αποκαλυπτικές φυσικές ομορφιές, καταπληκτικές εναλλαγές του πράσινου με το μπλε, σοκάκια που σφίζουν από ζωή, τουρίστες κατενθουσιασμένοι, μοναδική αύρα και ποιότητα αυθεντική, μιας και τα Σύβοτα μπορεί να χαρακτηρίζονται πλέον ως ο must και in προορισμός της Ηπείρου, αλλά δεν έχει ακόμη προλάβει να διαβρωθεί και αμαυρωθεί ο χαρακτήρας τους από τις ξένες εισβολές. Αυτά αποτελούν βέβαια την πρώτη εικόνα και γεύση, που σε ακολουθεί και σε δικαιώνει όσο περνούν οι ώρες, οι μέρες και ανακαλύπτεις σπιθαμή προς σπιθαμή τα όσα γενναιόδωρα μπορεί να σου προσφέρουν... Και είναι πολλά! Ακολουθήστε με λοιπόν σε αυτό το ταξίδι και σίγουρα ως πιστοί θα προσέλθετε!
Γενικά, τα Σύβοτα της Θεσπρωτίας θεωρούνται και είναι η πιο κοσμοπολίτικη και κοσμοπλημμυρισμένη περιοχή στην Ήπειρο. Είναι ένας μαγικός παραθαλάσσιος οικισμός, κτισμένος παραδοσιακά σ' έναν μικρό κόλπο, που ταυτόχρονα είναι και κλειστός και αυτό κάνει τη θάλασσα ήρεμη και γαλήνια.
Αποτελούν και τόπο συνάντησης των vips από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Μάλιστα - πολλοί celebrities ακόμη και της διεθνούς showbiz το επιλέγουν για τις διακοπές τους-ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας Guy Laroche περνούσε εδώ τα καλοκαίρια του, έχοντας αγοράσει και σπίτι. Είναι γεγονός πως στις βόλτες σου, όλο και κάποιον κοσμικό θα πετύχεις που έχει έρθει με το σκάφος του, για τις βουτιές του στα πεντακάθαρα νερά! Ένα μέρος πανέμορφο, που, με την Εγνατία Οδό, έχεις εύκολη πρόσβαση και σου επιτρέπει να βρεθείς πιο σύντομα στη μικρή, κωμόπολη πια, με τα γαλαζοπράσινα νερά, τα κοντινά νησάκια, τα κολπάκια και τις θαλάσσιες σπηλιές Στο γραφικό λιμάνι τους θα δείτε από απλές ψαράδικες βαρκούλες μέχρι πολυτελή σκάφη στοιβαγμένα σχεδόν το ένα πάνω στο άλλο. Είναι περιοχή ανεπτυγμένη πολύ τουριστικά με πολυτελή ξενοδοχεία αλλά καταλύματα για όλα τα βαλάντια.
Από τη γενικότερη γευστική περιπλάνηση προτείνω να δοκιμάσετε ψάρια. Καλαμαράκια στα κάρβουνα, αστακομακαρονάδα, μπουρδέτο, χταποδάκι κρασάτο ενώ αν είστε λάτρεις του τσίπουρου τότε αναζητήστε το πιάτο «σαρδέλα παντρεμένη», που προσφέρεται ως μεζές. Παράλληλα σε όλα τα εστιατόρια της περιοχής προσφέρεται μεγάλη ποικιλία φρέσκου ψαριού ενώ και τα κρέατα που ψήνονται είτε στη σούβλα είτε στη σχάρα είναι απολαυστικά!
Υπάρχουν πολλές ταβέρνες και εστιατόρια από το λιμάνι και κατά μήκος της προκυμαίας. Μια καλή πρόταση που ξεφεύγει λίγο από τις ταβέρνες της προκυμαίας είναι το εστιατόριο «Φύλακας» με τραπεζάκια πάνω στο κύμα. Η ιδανική ώρα για να πάτε εκεί είναι λίγο πριν νυχτώσει, όπου το περιβάλλον είναι πολύ όμορφο. Φημίζεται για τα πιάτα του με φρέσκα θαλασσινά, σπιτικά μαγειρευτά και δημιουργίες σχάρας. Για ελληνικές γεύσεις, και όμορφο περιβάλλον το εστιατόριο «George family restaurant» προσφέρει ψάρια φρέσκα, αλλά και άλλα φαγητά.

Μέγα Άμμος. Kοσμοπολίτικη ακρογιαλιά σε απόσταση περίπου 1,5χλμ. από το λιμανάκι. Οργανωμένη , με βότσαλα και νερά δροσερά. Υπάρχει δυνατότητα για θαλάσσια σπορ, αλλά και με αρκετά cafe bars και εστιατόρια για να ξεδιψάσεις ή να απολαύσεις διάφορες λιχουδιές. Σου παρέχει τα πάντα και δεν είναι λίγοι αυτοί που ξημεροβραδιάζονται εδώ! Στην πιο δημοφιλή παραλία των Συβότων, το ομώνυμο εστιατόριο «ΜΕΓΑ ΑΜΜΟΣ» σας υπόσχεται μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και γευστικής απόλαυσης. Tα σπιτικά μαγειρευτά και τα πιάτα ημέρας, που συμπληρώνουν το πλούσιο μενού, ετοιμάζονται με μεράκι και γνώση αλλά και με τη χρήση αγνών βιολογικών προϊόντων και λαχανικών, από τον κήπο που διατηρεί η οικογένεια.
Όσον αφορά στην νυχτερινή διασκέδαση υπάρχουν αρκετές επιλογές. Ο περισσότερος κόσμος βέβαια περιορίζεται στις βόλτες στην προκυμαία πίνοντας τον καφέ ή το ποτό σε μια από τις καφετέριες που βρίσκονται στη σειρά. Το μαγαζί που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα είναι το καφέ-μπαρ «Αυλή» με πολύ ωραία και χαλαρή μουσική.
Μπέλλα Βράκα μία από τις πιο φημισμένες ακρογιαλιές που θα βρεις στα Σύβοτα, στο νησάκι Μουρτεμένο. Προσεγγίζεται τόσο από τη θάλασσα με βάρκα ή ακόμη και με τα πόδια, αφού τα νερά είναι πάρα πολύ ρηχά (μόλις μέχρι το γόνατο φτάνει το νερό). Πραγματικά τέτοιο κάλος που αναρωτιέσαι για το πού βρίσκεσαι! Θα είσαι σαν χαρούμενος Κρούσος Ροβινσώνας. Νοικιάζεις εάν θέλεις κανό και κάνεις τον περίπλου του μικρού νησιού. Και αν δε σου φτάνει μόνο μία παραλία, υπάρχει μονοπάτι μέσα στο κεδροδάσος του νησιού που σε οδηγεί σε άλλους τρεις μικρούς όρμους, πραγματικά για μπάνιο ιδανικούς. Τελευταία δικαιολογημένα άφησα αυτή στο νησάκι Μαύρο Όρος, την Πισίνα. Την προσεγγίζεις μόνο με βάρκα ή καραβάκι.

Κείμενο: ΕΠΙΛΟΓΕΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου