Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Ποιοι δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη


Ενεργοποιείται με υπουργική απόφαση η παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε άτομα τα οποία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Η δαπάνη του μέτρου ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η απόφαση εξειδικεύει τους όρους που πρέπει να πληροί κάποιος προκειμένου να θεωρήσει βιβλιάριο υγείας έως και τον Φεβρουάριο του 2015.

Η απόφαση αφορά:

1. ασφαλισμένους του Ο.Α.Ε.Ε. που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή προέβησαν σε δήλωση αδράνειας εργασιών στη Δ.Ο.Υ. ή συνεχίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και δεν είναι ασφαλισμένοι σε άλλο φορέα

2. ασφαλισμένους του Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του Ε.Τ.Α.Α., οι οποίοι έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στον ασφαλιστικό τους φορέα.

Οι ασφαλισμένοι αυτών των κατηγοριών δικαιούνται, οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη τους, παροχές ασθένειας σε είδος από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μέχρι 28/2/2015, εφόσον οι οφειλές τους αφορούν στα έτη 2011, 2012 και 2013, χωρίς να εξετάζεται η ασφαλιστική κατάσταση του 2014, και ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος για τα ανωτέρω έτη δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.

Προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες των ασφαλιστικών φορέων να προβούν στη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας μέχρι 28/2/2015, για τον ίδιο τον ασφαλισμένο και τα προστατευόμενα μέλη αυτού, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται η υποβολή αίτησης και η προσκόμιση αντίγραφου εκκαθαριστικού σημειώματος για τα εισοδήματα των ετών 2011, 2012 και 2013.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες των ασφαλιστικών φορέων ελέγχουν τα δικαιολογητικά και, αφού διαπιστώσουν ότι ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος των τριών προηγούμενων ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 12.000 ευρώ και οι οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές έχουν δημιουργηθεί τα ίδια έτη, προβαίνουν στη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας (θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας) μέχρι 28/2/2015 με την ένδειξη «άρθρο πρώτο υποπαράγραφος Α3 του ν.4254/2014».

Σε περίπτωση ανακριβούς δήλωσης διακόπτεται άμεσα η ασφαλιστική ικανότητα και αναζητούνται οι τυχόν καταβληθείσες δαπάνες για ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη.

Ανάλογη παροχή δικαιούνται και οι υπερήλικες ασφαλισμένοι του Ο.Γ.Α. των οποίων το ασφαλιστικό δικαίωμα επανεξετάζεται και οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση σύνταξης, καθώς και τα προστατευόμενα μέλη αυτών, με την υποβολή σχετικής αίτησης στις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου