Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Βασίλης Γιόγιακας: Ανενεργό το ηλεκτρονικό σύστημα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ για το εμβόλιο κατά του ιού RSV


Δε λειτουργεί το σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για το εμβόλιο SYNAGIS το οποίο χορηγείται σε πρόωρα βρέφη με σκοπό την πρόληψη σοβαρών λοιμώξεων του αναπνευστικού που αποδίδονται στον ιό RSV. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας Β. Γιόγιακας, το Υπουργείο Υγείας επικαλείται τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην εφαρμογή, δίχως να προσδιορίζεται πότε αυτή θα καταστεί πλήρως λειτουργική. Έτσι, οι ασφαλισμένοι γονείς υποβάλλονται στην ταλαιπωρία της επί τόπου υποβολής χειρόγραφων αιτήσεων στις κατά τόπους Επιτροπές Φαρμάκων Εξωτερικού και Υψηλού Κόστους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον έγκαιρο, προληπτικό εμβολιασμό των πρόωρων νεογνών. 

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) έχει αναγνωριστεί ως το κύριο αίτιο λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού, για την οποία απαιτήθηκε νοσηλεία σε παιδιά ηλικίας μικρότερης του ενός έτους. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται τα πρόωρα παιδιά (που γεννώνται κάτω από την 35η εβδομάδα κύησης και τα οποία στη χώρα μας υπολογίζονται σε 10.000 ετησίως) και τα παιδιά με σημαντική συγγενή καρδιοπάθεια. Η έξαρση του RSV παρουσιάζει εποχικότητα, με την πλειονότητα των λοιμώξεων να εμφανίζονται από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Μάιο, με μήνες αυξημένης νοσηρότητας από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάρτιο. 

«Η απάντηση του Υπουργείου Υγείας συνιστά ομολογία της αποτυχίας του να διασφαλίσει τον έγκαιρο και ανεμπόδιστο εμβολιασμό χιλιάδων παιδιών που κινδυνεύουν ιδιαίτερα να προσβληθούν από τον RSV. Και μάλιστα σε μια εποχή που τα κρούσματα του ιού παρουσιάζουν έξαρση. Θα επανέλθουμε στο θέμα και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου», σχολίασε ο κ. Γιόγιακας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου