Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Ερώτηση Μ. Κάτση για τη διαρκή παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας από τη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς


Με ερώτησή του ο Βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, και 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τον υπουργό Εργασίας να αναλάβει δράση προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα και η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, από τη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. Ζητούν να διερευνηθεί το ζήτημα της αδήλωτης υπερωριακής απασχόλησης και να αποκατασταθεί η εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων, η άρση των εμποδίων στη συνδικαλιστική δράση και η εφαρμογή του Οργανισμού Προσωπικού σε θέματα προσλήψεων και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. 

Η ερώτηση όπως κατατέθηκε: 

Προς κ.κ. Υπουργό Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης 

Θέμα: Διαρκής παραβίαση εργατικής νομοθεσίας από την Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. 

Η Τράπεζα Πειραιώς, μια από τις μεγαλύτερες συστημικές Ελληνικές Τράπεζες, απασχολεί σήμερα περισσότερους από 16.000 εργαζόμενους. Ωστόσο, οι εργασιακές σχέσεις όπως διαγράφονται μέχρι και αυτή τη στιγμή δίνουν μια εικόνα τουλάχιστον αποθαρρυντική, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. 

Εργασιακά δικαιώματα και κεκτημένα ετών καταπατώνται επανειλημμένα και διαρκώς, και μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα χρήζουν οριστικής αντιμετώπισης. 

Συγκεκριμένα, o ίδιος ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ) αναφέρει επίσημα μια σειρά από παραβιάσεις της Εργατικής Νομοθεσίας από πλευράς της Διοίκησης της Τράπεζας. 

Α)Οι εργαζόμενοι στερούνται των νόμιμων ημερών άδειας. 

Με ευθύνη της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού ,υπόλοιπα κανονικής άδειας παρελθόντων ετών εμφανίζονται να μετακινούνται αυθαίρετα στο νέο ημερολογιακό έτος για μεγάλη μερίδα εργαζομένων, μη ανταποκρινόμενοι στις κατ’ελάχιστον συμβατικές έναντι του προσωπικού υποχρεώσεις τους περί των προσαυξήσεων και αποζημιώσεων, που προβλέπονται στις εν λόγω περιπτώσεις. 

2) Συστηματική Παραβίαση του ωραρίου. 

Το νόμιμο ωράριο εργασίας,όπως αυτό προκύπτει από την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Τραπεζών-ΟΤΟΕ, παραβιάζεται συστηματικά από την Τράπεζα Πειραιώς, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται και από ελέγχους που έχει κάνει το ΣΕΠΕ και τις συνακόλουθες εκθέσεις του, σε επισκέψεις του στους χώρους εργασίας της Τράπεζας, κατόπιν παρέμβασης του ίδιου του Σωματείου των εργαζομένων. 

3) Άρνηση Καταβολής επιδόματος βρεφονηπιακού σταθμού. 

Παρά το γεγονός ότι το επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού καταβάλλεται υποχρεωτικά σύμφωνα και πάλι με τα όσα ορίζει η κλαδική σύμβαση Τραπεζων-ΟΤΟΕ,με μοναδικές προυποθέσεις την προσχολική ηλικία των παιδιών και την απουσία ιδιόκτητου παιδικού σταθμού της τράπεζας, οι εργαζόμενοι- δικαιούχοι της Τράπεζας Πειραιώς αποκλείονται από τη λήψη του εν λόγω επιδόματος, με αιτιολογία ότι ο/η σύζυγος είναι άνεργος/η ή ότι δεν ασκούν με Δικαστική Απόφαση την επιμέλεια του ανήλικου τέκνου. Και πάλι οι εργαζόμενοι προσέφυγαν για το ζήτημα στην Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων, και την Γραμματεία Ισότητας ΟΤΟΕ, από όπου απέσπασαν σχετικές γνωμοδοτήσεις, που καταδεικνύουν το παράτυπο των ενεργειών της Τράπεζας. 

4) Παρακώληση Συνδικαλιστικής Δράσης 

Η ανάδειξη από πλευράς του Σωματείου μια σειράς από ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα και τις εργασιακές συνθήκες όλων των εργαζομένων, οι αποτελεσματικές παρεμβάσεις, και η προσφυγή στα αντίστοιχα όργανα που είναι υπεύθυνα για την τήρηση της νομιμότητας στους εργασιακούς χώρους και την κατοχύρωση της συνταγματικά προβλεπόμενης ισότητας, είχαν ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης από πλευράς της Διοίκησης της τράπεζας ή οποία επενέβη στο επιτρεπτό μέγεθος των διακινούμενων αρχείων ηλεκτρονικής επικοινωνίας του Σωματείου προς τους εργαζόμενους, αποκλείοντας αρχεία μεγαλύτερα των 30Kb. Μάλιστα, τον συγκεκριμένο αποκλεισμό είχε αναλάβει να άρει η τράπεζα σε προηγούμενη τριμερή συμφιλιωτική σύσκεψη που είχε γίνει υπο την προεδρία τέως Υφυπουργού Εργασίας, υποχρέωση που μέχρι σήμερα παραμένει σαν αίτημα. 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

Α) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα και η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας από πλευράς της Διοίκησης της Τράπεζας; 

Β) Θα διερευνηθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας το ζήτημα της αδήλωτης υπερωριακής απασχόλησης στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη; 

Γ) Πώς θα αποκατασταθεί η εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων, η άρση των εμποδίων στη συνδικαλιστική δράση, η εφαρμογή του Οργανισμού Προσωπικού σε θέματα προσλήψεων και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου