· Θα συμφωνήσουμε ότι υπάρχουν τα ζητήματα καλύτερου προγραμματισμού η και νοικοκυρέματος της ΔΕΥΑΗ που βάλανε οι προηγούμενοι συνάδελφοι. Ωστόσο καλό είναι να βλέπουμε το δάσος και όχι τα δένδρα, όσο σωστά και αν γίνεται αυτό. Και σε αυτή την περίπτωση το κύριο πρόβλημα, όπως προκύπτει από την ενημέρωση του μελετητή είναι ότι το νερό αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα και όχι σαν αναγκαίο κοινωνικό αγαθό. Για αυτό δημιουργήθηκε η ΔΕΥΑΗ. Η δημιουργία και λειτουργία της ΔΕΥΑΗ είναι το κύριο πρόβλημα.
· Ο μελετητής ήταν πολύ κατατοπιστικός αλλά και αποκαλυπτικός. Η ΔΕΥΑΗ είναι μια επιχείρηση που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Σαν τέτοια πρέπει να ακολουθεί τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία. Άρα κατά εντολή της Ε.Ε. υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας της, νομοθετικά καθορισμένο ,πλαίσιο που ισχύει για όλες τις χώρες της Ε.Ε. Μοχλός πίεσης η «ΑΙΡΕΣΗΜΟΤΗΤΑ» για να μπορεί να συμμετέχει στα διάφορα προγράμματα της Ε.Ε. π.χ. ΕΣΠΑ. Αυτή επιβάλλει σαν βασικές αρχές την ΑΝΑΤΑΠΟΔΟΤΗΚΟΤΗΤΑ και την ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ, κλπ, αρχές για υγιείς επιχειρήσεις. Έτσι που να προκύψουν εταιρείες έτοιμες για ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ κατά τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. Το παράδειγμα της ΕΥΔΑΠ που είναι ήδη στο χρηματιστήριο και της ΕΥΑΘ, όπου έχουν αναπτυχθεί αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της, δείχνουν το μέλλον και της ΔΕΥΑΗ. Άλλωστε υπάρχει η ανάλογη πείρα διεθνώς. Σε χώρες της Λατινικής Αμερικής που την διαχείριση του νερού είχαν αναλάβει πολυεθνικές εταιρείες ήταν τέτοια η έλλειψη νερού στα λαϊκά στρώματα ,που οδήγησε σε γενικό λαϊκό ξεσηκωμό.
· Μέσα σε αυτά τα πλαίσια ζητάτε να αποφασίσουμε νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΗ, σε μια εποχή που τα λαϊκά στρώματα οδηγούνται στην φτώχεια και στην εξαθλίωση, επειδή βιώνουν για 6η χρονιά μια βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική. Να θυμίσουμε ότι το 2011 οι αυξήσεις στον νερό ήταν της τάξης του 40%. Σήμερα για το 94% των νοικοκυριών που καταναλώνουν μέχρι 61 κ.μ. οι αυξήσεις είναι στο 42%.
Το επιχείρημα ότι με την κατάργηση του 80% για συνεχιζόμενα έργα θα φέρει μείωση, δεν στέκει γιατί ταυτόχρονα προτείνετε:
1. Τιμολόγηση ανά τετράμηνο αντί τριμήνου που ίσχυε , με αποτέλεσμα αλλαγή κλίμακας, άρα και αύξηση της τιμής.
2. Αλλαγή των κλιμάκων.
3. Πάγιο 5 ευρώ ανά μήνα ανεξάρτητα από την κατανάλωση.
4. 1 ευρώ ανά μήνα για την «αντικατάσταση» των υδρομέτρων.
5. Τέλος αποχέτευσης στο 90% επί της αξίας του νερού στην πόλη και 30% στα χωριά όπου δεν υπάρχει καν δίκτυο αποχέτευσης.
6. Πληρωμή ανά δίμηνο με τόκο υπερημερίας για τις καθυστερήσεις.
7. Υπέρογκες αυξήσεις στους καποδιστριακούς Δήμους.
Το αποτέλεσμα θα φανεί στους λογαριασμούς που θα κληθούμε να πληρώσουμε. Ωστόσο από την μελέτη προβλέπετε ότι με την συγκεκριμένη τιμολόγηση θα καλυφτεί η «μαύρη τρύπα» της ΔΕΥΑΗ, πράγμα που σημαίνει με αυτή την πολιτική αναμένετε να εισπράξετε περισσότερα χρήματα. Από ποιόν άραγε; Διότι ότι ισχύει το «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».
Στην πρόταση σας για το ειδικό τιμολόγιο έκπτωσης ,κάνετε πίσω ακόμα και τις δικές σας αποφάσεις για τα Δημοτικά Τέλη (π.χ. για τους άπορους έκπτωση 100%). Εμείς θα επιμείνουμε άλλη μια φορά ότι θα πρέπει ,στις ομάδες αυτές, να συμπεριληφθούν και οι μακροχρόνια άνεργοι καθώς και οι μονογονεϊκές οικογένειες. Θα επισημάνουμε πάλι ότι πρέπει να υπάρχει διαφορετικό τιμολόγιο για τις μεγάλες επιχειρήσεις από αυτή για τα νοικοκυριά.
Η ΔΕΥΑΗ φορολογείται με 26% ,29% από του χρόνου, από το πρώτο ευρώ. Δεν έχει την έκπτωση 15% στο ρεύμα της ΔΕΗ που έχουν οι βιομηχανίες. Άρα επιβαρύνεται με επί πλέον έξοδα, άρα πιο δύσκολα ισοσκελίζει έσοδα-έξοδα.
Δεν συμφωνούμε με την επίκληση των νόμων για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Ο κάθε νόμος εκφράζει μια συγκεκριμένη πλειοψηφία στην βουλή κατά την ψήφιση του. Δεν εκφράζει κατά ανάγκην το ΔΙΚΑΙΟ, ΕΝΤΙΜΟ και ΗΘΙΚΟ.( Γιατί άραγε η συγκεκριμένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ των 153 βουλευτών που θέλει να αποκαλείται και της αριστεράς δεν αλλάζει αυτόν τον αντιλαϊκό νόμο;). Για αυτό είναι ανάγκη να αποκαλύπτουμε, να αντιπαλεύουμε τους αντιλαϊκούς νόμους, να αγωνιζόμαστε για την κατάργηση τους.
Η προτεινόμενη τιμολόγηση είναι σκληρή και αντιλαϊκή και το κυριότερο οδηγεί στην ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της ΔΕΥΑΗ. Προφανώς την καταψηφίζουμε. Σας καλούμε να κάνετε το ίδιο αναλογιζόμενοι τις ευθύνες σας. Γιατί είναι σίγουρο ότι με αυτήν την πολιτική θα πούμε το νερό νεράκι.
Τέλος και σε αυτό το θέμα επαληθεύεται το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση για όσα έχουμε πει για τον ρόλο και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. Όλα τα αντιλαϊκά μέτρα φέρνουν την σφραγίδα της. Άρα προκύπτει και η αναγκαιότητα του αγώνα για την αποδέσμευση από την Ε.Ε. ,με άλλη οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας και τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του. Όπου στόχος της ανάπτυξης θα είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και δεν θα γίνεται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σαν αυτά που μπαίνουν και για την ΔΕΥΑΗ.
Για την Λαϊκή Συσπείρωση
Δώρης Δήμας
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου