Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ


Αγαπητοί γονείς, 
Εμείς οι εκπαιδευτικοί των παιδιών σας νιώθουμε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί σας σε μια προσπάθεια να ενημερώσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε, να θυμηθούμε και να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες, γιατί «όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα». 

Τους τελευταίους μήνες όλοι μας γινόμαστε μάρτυρες εικόνων ανθρώπων που διασχίζουν πεζοί την Ευρώπη, κουβαλώντας στους ώμους τα παιδιά και τους γονείς τους σέρνοντας τα όποια υπάρχοντά τους και αναζητώντας νέες πατρίδες. 

Τις τελευταίες εβδομάδες τα κράτη της “Ενωμένης” Ευρώπης των 500 εκατομμυρίων ανθρώπων κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα σύνορά τους αρνούμενα να δεχτούν νέους πρόσφυγες και δείχνοντας για μία ακόμη φορά το σκληρό πρόσωπό τους. 

Τα κράτη αυτά, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρεί “εταίρους μας”, αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να συμβάλουν στη δικαιότερη κατανομή των πληθυσμών των προσφύγων στις χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου. 

Και το κάνουν αυτό παρά το γεγονός ότι πολλά απ’ αυτά -τα ισχυρότερα- ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει όλες αυτές οι χώρες (η Συρία, η Λιβύη, το Ιράκ και τόσες άλλες). 

Παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι οι ισχυροί της Ευρώπης παρενέβησαν απροκάλυπτα στην εσωτερική πολιτική κατάσταση των χωρών αυτών, για να προωθήσουν τα δικά τους οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. 

Να θυμηθούμε ότι οι ίδιοι ανταγωνισμοί μεταξύ των ισχυρών του πλανήτη μας το 1922 έκαναν τους προγόνους μας να εγκαταλείψουν τις προαιώνιες εστίες τους και να έρθουν πρόσφυγες στην Ελλάδα. 

Να θυμηθούμε ότι από τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και αλλού κάποιοι βγαίνουν κερδισμένοι, ότι ο πόλεμος αποτελεί ένα μέσο με το οποίο οι ισχυροί γίνονται ισχυρότεροι, οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, όταν δε χάνονται στα πεδία των μαχών. 

Να θυμηθούμε την ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. 

Όλοι μαζί επιβάλλεται να παλέψουμε ώστε: 

- Στους χώρους προσωρινής διαμονής προσφύγων να διασφαλιστούν ανθρώπινες, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. 

- Να δίνεται άσυλο σε όλους τους πρόσφυγες που προέρχονται από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση χωρίς καμία διάκριση. 

- Η μεταφορά των προσφύγων να γίνεται απευθείας από τις χώρες πρώτης υποδοχής (Τουρκία, Ελλάδα κ.ά) στις χώρες προορισμού με ευθύνη του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

- Να αποχωρήσει άμεσα το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Όλοι μαζί να δυναμώσουμε τη φωνή μας ενάντια στον πόλεμο και την προσφυγιά! 


Μάρτιος 2016 
Το Δ.Σ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου