«Η ευθύνη που αναλαμβάνω είναι πολύ μεγαλύτερη»
- Βασικοί άξονες της επόμενης μέρας σύμφωνα με τον κ. Αλέξανδρο Πάσχο, η ανάπτυξη του τουρισμού, οι ιχθυοκαλλιέργειες και τα νωπά αγροτικά προϊόντα
- «Η αύξηση των εξαγωγών προς τη Νότιο Αλβανία θα δώσει στο Νομό λύσεις ενόψει των δύσκολων εποχών», τονίζει
Συνέντευξη στον Παναγιώτη Ρίζο
To προσεχές Σαββατοκύριακο είναι προγραμματισμένες οι εκλογές για τα Επιμελητήρια της χώρας. Σε αυτό της Θεσπρωτίας όπως είναι γνωστό θα είστε και εκ νέου Πρόεδρός του, αφού δεν υπάρχει αντίπαλος συνδυασμός. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;
Είναι γεγονός ότι στις προσεχείς Επιμελητηριακές Εκλογές όλος ο επιχειρηματικός κόσμος πάει ενωμένος. Αυτό δεν είναι μια προσωπική μου επιτυχία, είναι επιτυχία όλου του επιχειρηματικού κόσμου ο οποίος καταλαβαίνει ότι μόνο όταν κινούμαστε ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα.
Η ευθύνη που αναλαμβάνω είναι πολύ μεγαλύτερη από την προηγούμενη φορά. Ο πήχης έχει ανέβει πολύ όλα τα προηγούμενα χρόνια, όχι μόνο στην διάρκεια της θητείας μου, και αυτό μας κάνει πιο υπεύθυνους γιατί η προσπάθεια που θα πρέπει να καταβάλουμε είναι μεγαλύτερη.
Ποια μπορεί να είναι η επόμενη μέρα για τη Θεσπρωτία στον επιχειρηματικό τομέα; Υπάρχουν οι προϋποθέσεις εκείνες, ώστε παρά την οικονομική κρίση, να σηκώσει κεφάλι;
Εμείς σίγουρα θα συνεχίσουμε με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, τη νέα γενιά, την προσπάθεια που κάνουμε για όλο τον επιχειρηματικό κόσμο. Μέσα από την οικονομική κρίση πάντα υπάρχουν ευκαιρίες. Αυτές τις ευκαιρίες θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε και να εκμεταλλευτούμε ώστε να δώσουμε «ανάσα» στους επιχειρηματίες μας. Προϋποθέσεις πάντα υπάρχουν αλλά θα πρέπει και ο επιχειρηματικός κόσμος να συμβάλλει, και ο καθένας μόνος του.
Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η διοίκηση του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, την επόμενη των εκλογών;
Το βασικότερο είναι η πληροφόρηση των μελών μας, κάτι που προσπαθήσαμε και στην προηγούμενη θητεία μας. Πιστεύουμε ότι είναι το βασικότερο εργαλείο ανάπτυξης. Επίσης θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας δίνοντας μεγαλύτερο βάρος στις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών του νομού μας με βασικό στόχο τις ιχθυοκαλλιέργειες και τα νωπά αγροτικά προϊόντα.
Παράλληλα θα συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση τις προσπάθειές μας για την ανάπτυξη του τουρισμού, που αποτελεί κατά τη γνώμη μου έναν από τους βασικότερους μοχλούς ανάπτυξης του τόπου μας. Και αυτό σημαίνει συμμετοχή σε Εκθέσεις, διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων και ημερίδων, δυναμική προβολή
Το έργο που έχετε παράγει και παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της θητείας σας είναι αναμφισβήτητο. Όπως συμβαίνει όμως σχεδόν πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν και οι επικριτές. Τι απαντάτε στους «μηδενιστές»;
Πάντα υπάρχουν επικρίσεις. Το θέμα είναι να έχουν βάση και να αποσκοπούν στην βελτίωση των κακώς κειμένων. Ποτέ δεν ισχυρισθήκαμε ότι δεν κάναμε λάθη. Σίγουρα θα έγιναν, αλλά μόνο ως συνέπεια δράσεων που αναλάβαμε. Άρα δεν νομίζω ότι δώσαμε δικαιώματα για αδράνεια και έλλειψη συμμετοχής και κινητοποίησης.
Το απερχόμενο Δ.Σ., να μην ξεχνάμε, ότι διοίκησε το φορέα σε εξαιρετικά δύσκολες περιόδους για τον νομό μας και την χώρα μας. Επίσης σε περιόδους ιστορικές, όπου βιώσαμε και βιώνουμε, τα αποτελέσματα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, της Ελληνικής κρίσης, περάσαμε από δύο βουλευτικές εκλογές, την εφαρμογή του Καλλικρατικού σχεδίου, την μη υλοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων ΕΣΠΑ κλπ. Κλείνοντας την δική μας περίοδο διαχείρισης, κάνω απολογισμό στο τι έμεινε για το νομό μας. Όταν επικεντρώνω στην εξαιρετική αύξηση των εξαγωγών μας, φέρνοντάς μας πρώτους στην Ήπειρο στον τομέα αυτό, αλλά και στην πολύ σημαντική αύξηση της τουριστικής περιόδου, ειδικά την τελευταία τετραετία, είμαι βέβαιος ότι οι όποιες μηδενιστικές τάσεις παρουσιασθούν, απλώς δεν θα έχουν βάση για να στηριχθούν και να επιχειρηματολογήσουν.
Αν μας κατηγορήσουν για όσα δεν κάναμε, τότε αυτά που θα ειπωθούν θα αποτελέσουν την βάση για διερεύνηση ανάληψης νέων δράσεων την επόμενη περίοδο.
Ένα από τα σημεία αναφοράς των πεπραγμένων σας κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών, είναι και το …άνοιγμα προς τη Νότιο Αλβανία που επιχειρήθηκε, με απτά αποτελέσματα. Που βρισκόμαστε σε αυτό το πεδίο και τι μπορεί να περιμένει ο Νομός τα επόμενα χρόνια από μια τέτοια συνεργασία;
Εκτός από τον τουρισμό και τις ιχθυοκαλλιέργειες, και καθώς το επόμενο μεγάλο κομμάτι της τοπικής επιχειρηματικότητας είναι εμπορικό, επενδύσαμε πολύ στο Νότιο τμήμα της Αλβανίας, βασιζόμενοι στην μικρή απόσταση που μας χωρίζει και στο έντονο στοιχείο της ελληνικής μειονότητας εκεί.
Οι σχέσεις μας με το Επιμελητήριο και φορείς της επαρχίας του Vlore ήταν και είναι συνεχείς. Υλοποιήσαμε ένα κοινό διακρατικό πρόγραμμα στο INTERREG ΙΙΙ Ελλάδα Αλβανία, διοργανώσαμε μέσα από αυτό την έκθεση στους Αγ. Σαράντα, λειτουργούμε το γραφείο διασύνδεσης και προσπαθούμε με συνεχείς παρεμβάσεις, όπως για την αναβάθμιση του Τελωνείου Μαυροματίου, την βελτίωση των οδικών αξόνων κλπ, για την βελτίωση των συνθηκών συνεργασίας με την γείτονα χώρα και την πιο μεγάλη ώθηση των εξαγωγών. Από την πρώτη αυτή προσπάθεια, είδαμε αποτελέσματα στις επιχειρήσεις που συμμετείχαν και αξιοποίησαν τις ευκαιρίες.
Η αύξηση των εξαγωγών στην Νότια Αλβανία θεωρούμε ότι, συνδυαστικά με τις ιχθυοκαλλιέργειες και τον τουρισμό, θα δώσει στον νομό μας λύσεις ενόψει των δύσκολων εποχών που έρχονται.
Σε ποιες άλλες αγορές μπορεί η Θεσπρωτία να στοχεύσει τα επόμενα χρόνια;
Καθώς η αιχμή του δόρατος για την Θεσπρωτική επιχειρηματικότητα επικεντρώ- νετε στους τρείς τομείς: Ιχθυοκαλλιέργειες, Τουρι- σμός, Νωπά γεωργικά προϊόντα (και λοιπά όπως η τυροκομεία) οι αγορές που θα επικεντρώσουμε θα είναι οι εξής:
Για τον τουρισμό, εκτός της εγχώριας αγοράς, για την οποία θα καταβάλλουμε ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια ειδικά κατά μήκος της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ, με την διανομή του τουριστικού οδηγού σε όλες τις πόλεις, στις χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου, καθώς οι οδικοί άξονες τις έχουν φέρει πιο κοντά μας. Όσον αφορά τις Ιχθυοκαλλιέργειες και τα νωπά, θα υπάρξει συζήτηση και χάραξη κοινής γραμμής με τους κλαδικούς φορείς του χώρου τους.
Ένα από τα κύρια ζητήματα της επικαιρότητας του Νομού το τελευταίο δίμηνο είναι και η υπόθεση των «ασφαλτικών» Σαγιάδας, με τις περίφημες αποθήκες καυσίμων που προσπαθεί συγκεκριμένη εταιρεία να εγκαταστήσει στη Λωρίδα. Η θέση της διοίκησης του Επιμελητηρίου είναι γνωστή και είναι αρνητική, αφού η δραστηριότητα αυτή, όπως έχετε πει, δε συνάδει με τις δεκάδες μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή. Θα είναι η θέση αυτή, που θα σας ακολουθεί και μετά την εκλογική διαδικασία; Πόσο σημαντικές είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες για το Νομό; Η ανάγκη για καύσιμα στη Θεσπρωτία είναι δεδομένη;
Η θέση μας ήταν και είναι δεδομένη και είναι αρνητική. Είναι αρνητική όχι γιατί είμαστε αντίθετοι στις επενδύσεις αλλά γιατί θα πρέπει η κάθε επένδυση να γίνετε ανάλογα με το επιχειρηματικό περιβάλλον. Θα δώσουμε τον αγώνα μαζί με τους ιχθυοκαλλιεργητές για την ανατροπή και μη υλοποίηση της απόφασης αυτής. Άλλωστε είναι γνωστή πλέον η απόφαση της Γ.Γρ. Περιβάλλοντος για την χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών και η σχετική ΚΥΑ. Οι Ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν για τον νομό μας τον βασικότερο παραγωγικό και εξαγωγικό κλάδο. Στον νομό μας παράγετε συνολικά το 10% της Ελληνικής παραγωγής και το 5% της ευρωπαϊκής. Το 95% της παραγωγής μας πηγαίνει σε εξαγωγές. Η δραστηριοποίησή τους έχει συμβάλλει αποφασιστικά στην καταπολέμηση της ανεργίας. Αποθήκες καυσίμων και βέβαια πρέπει να έχει η Θεσπρωτία, καθώς διαθέτουμε λειτουργικό λιμάνι και την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ, αλλά η εγκατάστασή τους θα πρέπει να προκύψει μετά από μελέτη της Πολιτείας, σε χώρο συμβατό με το φυσικό και επιχειρηματικό περιβάλλον.
Τέλος,απέναντι στους επαγγελματίες του Νομού που αγωνιούν και υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης, ποια δέσμευση θα αναλαμβάνατε ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου; Γιατί ο ρόλος των Επιμελητηρίων έχει και το διεκδικητικό του χαρακτήρα, όπως άλλωστε και εσείς γνωρίζετε, έχοντας εφαρμόσει αυτόν στην πράξη (επιστολές σε Υπουργούς σε σκληρούς τόνους για αύξηση ΦΠΑ, Τελωνείο Μαυροματίου κλπ.)
Παρακαλώ προσέξτε το εξής. Οι εκάστοτε επιμελητηριακές εκλογές, καλώς ή κακώς, δεν σηματοδοτούν την αρχή μιας καλύτερης εποχής για την χώρα ή τον τόπο. Απλώς στηρίζουν τις ελπίδες των επιχειρηματιών για την καλύτερη «τοποθέτηση» της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας στο υπάρχων «σκηνικό» ή αλλιώς την καλύτερη εκμετάλλευση των ευκαιριών που παρουσιάζονται. Η υπόσχεσή μου, όπως και των υποψηφίων συμβούλων – συνεργατών μου προς τους συναδέλφους επιχειρηματίες, είναι η συνέχιση των παρεμβάσεων στην κατεύθυνση επίλυσης ουσιαστικών προβλημάτων μας. Παρεμβάσεις, που για να είναι ουσιαστικές και αποτελεσματικές, δεν χρειάζεται πάντα να είναι και ηχηρές. Αυτές που αναφέρατε αλλά κι άλλες που έχουν πραγματοποιηθεί και δημοσιευθεί κατά καιρούς, αποτελούν μόνο ένα μικρό αριθμό διεκδικήσεών μας, καθώς υπάρχουν πολύ περισσότερες που έγιναν προφορικά ή εκμεταλλευόμενοι το κύρος και την δύναμη μεγαλύτερων οργάνων (όπως η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος) που μπορώ να σας πω ότι ήταν και πιο επιτυχείς. Για εμάς το χρήμα δεν έχει χρώμα. Όλοι μας έχουμε μικρές επιχειρήσεις οικογενειακής μορφής. Δεν υπάρχει πρόβλημα που πλήττει τον ένα και δεν επηρεάζει τον άλλο. Και κατ’ επέκταση δεν νοείτε να γίνεται κάτι καλό για τον ένα και να μην αντανακλάτε και στον άλλο. Σκοπός μας είναι η βελτίωση των συνθηκών των μελών μας. Και για να το πετύχουμε αυτό δεν αρκεί να θέσουμε τους εαυτούς μας απέναντι στην εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά εκμεταλλευόμενοι το ισχύον πλαίσιο, ή σύστημα, να επιδιώκουμε συνεχώς μέσα από αυτό την επίτευξη των στόχων μας.
Υποσχόμαστε ότι δεν θα ξεχάσουμε ποιοι είμαστε και για ποιόν λόγο ζητάμε την εκλογή μας στις μεθαυριανές εκλογές στις 4.12.2011.
Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή επιτυχία και… καλή θητεία.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου