Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Αναστέλλονται έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2014 οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία


Κατατέθηκε, με την διαδικασία του κατεπείγοντος, στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την προστασία των δανειοληπτών, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι διατάξεις για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.

Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο νόμου, αναστέλλονται έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2014 οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία οφειλετών, εφόσον η αντικειμενική αξία της κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ, το καθαρό οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 35.000 ευρώ και η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

Περιθώριο ενός μήνα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2014, θα έχουν οι «κόκκινοι» δανειολήπτες να προσκομίσουν στις τράπεζες τα αναγκαία έγγραφα που αποδεικνύουν την κινητή και ακίνητη περιουσία τους, ώστε να ενταχθούν στην ρύθμιση για την προστασία της πρώτης τους κατοικίας από πλειστηριασμό.

Το νομοσχέδιο προβλέπει πως όσοι θέλουν μπουν στη ρύθμιση θα πρέπει να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρονται τα πλήρη στοιχεία τους, λεπτομερή στοιχεία επικοινωνίας, περιγραφή των περιουσιακών στοιχείων τους ώστε να αποδεικνύονται πως πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς και λεπτομερή αναγραφή των κινήσεων του λογαριασμού που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ τους τελευταίους 24 μήνες. Αν ο οφειλέτης δεν τηρήσει τη συγκεκριμένη υποχρέωση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2014, αίρεται η προστασία από πλειστηριασμούς. 

Επιπλέον οι τράπεζες θα ζητούν : 

α. αντίγραφα τίτλων ιδιοκτησίας για ακίνητα που έχουν αποκτηθεί μετά την 1.1.2007 καθώς και τα φύλλα υπολογισμού αξίας ακινήτου για ακίνητα που αποκτήθηκαν έπειτα από αυτή την ημερομηνία, 

β. βεβαίωση συγκριτικών στοιχείων της αρμόδιας φορολογικής αρχής με αναφορά επί του ποσού του ακινήτου για ακίνητα εκτός του αντικειμενικού προσδιορισμού, 

γ. αντίγραφα τελευταίων δηλώσεων Ε1 και Ε9, 

δ. αποδεικτικό έγγραφο για το ύψος των καταθέσεων που διατηρούσαν πριν από την 20ή Νοεμβρίου 2013. 

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης ότι αν υπάρχουν περισσότερα του ενός «κόκκινα δάνεια» η ελάχιστη δόση θα κατανέμεται ισα σε ολους τους δανειστες , ενώ αν δεν πληρωθεί για 3 μήνες αίρεται η προστασία. 

Για τους εγγυητές το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι η τράπεζα απαγορεύεται να στραφεί εναντίον τους εφόσον ο πρωτοφειλέτης ενταχθεί στη ρύθμιση που τώρα εισάγεται. Αν η τράπεζα έχει ήδη στραφεί κατά του εγγυητή τότε και αυτός έχει το δικαίωμα να ενταχθεί στη ρύθμιση με τα ίδια κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας κλπ.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης τη σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο θα παρέχει κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έργων υποδομής, με ευνοϊκούς όρους. 

Το Ελληνικό Δημόσιο θα εισφέρει 350 εκατ. ευρώ στο κεφάλαιο του Ταμείου, από το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ. 

Επιπλέον, έχουν υπογραφεί κατʼ αρχήν συμφωνίες με τη γερμανική KfW για επένδυση ύψους έως 100 εκατ. ευρώ και το Ίδρυμα Ωνάση για 30 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει κατʼ αρχήν δέσμευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να εξετάσει την υπογραφή αντίστοιχης συμφωνίας και είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με άλλους υποψήφιους επενδυτές, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Το Ταμείο θα διοικείται από επαγγελματικό management και προβλέπεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2014.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου