Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΣΥΒΟΤΩΝ

του ΚΩΣΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ πολ.μηχ.-(τε)
πρώην αντιδημάρχου Δήμου Ηγουμενίτσας

Τα Συβοτα είναι η τοπική κοινότητα στην οποία η φύση απλόχερα χάρισε πολλές φυσικές ομορφιές,και δικαίως έχει χαρακτηριστεί από την πολιτεία ,ως οικισμός ιδιαιτέρους κάλους,με αποτέλεσμα να καταστεί σήμερα ,ο κεντρικός πυλώνας της τουριστικής ανάπτυξης του τόπου μας.

Κατά τους θερινούς μήνες ο αριθμός των επισκεπτών ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες,και αυτό γεννά την ανάγκη για την συντήρηση και την κατασκευή μιας σειράς έργων ,που θα βοηθήσουν τα Σύβοτα ,να εξακολουθήσουν και στο μέλλον ,να παίζουν καθοριστικό και ανοδικό ρόλο στα τουριστικά πράγματα του τόπου μας.

Την πρώτη εικόνα που θα αποκομίσει ένας επισκέπτης ερχόμενος στο χωριό είναι η καθαριότητα των κοινοχρήστων χώρων δηλαδή των δρόμων και των πλατειών.

Η καθαριότητα των κοινοχρήστων χώρων ενός τόπου ,αποτελεί τον δείκτη πολιτισμού του κάθε τόπου.

Επομένως ,εάν λάβoυμε υπόψη , ότι το εσωτερικό οδικό δίκτυο των Συβότων είναι μεγαλύτερο από αυτό της Ηγουμενίτσας ,αυτόματα γεννιέται η ανάγκη για μια πιο επιμελημένη και περισσότερο οργανωμένη υπηρεσία καθαριότητος που θα γίνει κατά τους θερινούς μήνες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να επανεξετάσουμε την οριοθέτηση των κάδων ,σύμφωνα με την πυκνότητα της κάθε περιοχής,και ένα σύστημα αποκομιδής των απορριμμάτων ,έτσι ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του τόπου , ιδίως κατά τους θερινούς μήνες..

Δηλαδή το προσωπικό καθαριότητος τόσο των δρόμων όσο και των παραλιών και των νησιών πρέπει να είναι περισσότερο και η αποκομιδή των απορριμμάτων ,κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο ,θα πρέπει να γίνεται και σε απογευματινή βάρδια.

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπιζε στο παρελθόν και αντιμετωπίζουν και σήμερα τα Σύβοτα είναι η ύδρευση και η ποιότητα του νερού.

Στο χωριό υπάρχει ένα παλιό εσωτερικό δίκτυο ,το οποίο επηρεαζόμενο και από την κακή ποιότητα του νερού,που υπάρχει σήμερα και έρχεται από τις γεωτρήσεις της Πέρδικας, δημιουργεί πολλές βλάβες στους αγωγούς ύδρευσης, με αποτέλεσμα σε πολλές γειτονιές κατά τους θερινούς μήνες να εντείνεται το πρόβλημα.

Πιστεύω ότι με το μεγάλο έργο ύδρευσης που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη ,με παράλληλη αντικατάσταση μεγάλου μέρους του εσωτερικού δικτύου ,ίσως λύθεί το πρόβλημα της ύδρευσης για πάντα στο χωριό.

Παρακάτω θα παραθέσω μια σειρά έργων ,που είναι έργα υποδομής και αποτελούν την προϋθεση για την τουριστική ανάπτυξη του χωριού ,λύνοντας σύγχρονος και πολλά προβλήματα.

1. Το πρώτο και το σοβαρότερο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί είναι η εφαρμογή του σχεδίου πόλεως των Συβότων.

Με την εφαρμογή του σχεδίου πόλεως, πολλά από τα χρονίζοντα προβλήματα ,θα πάρουν τον δρόμο για την λύση του.

Θα διανοιχθούν οι δρόμοι σε όλο τους το πλάτος , με προτεραιότητες βεβαίως ,τις βασικές κυκλοφοριακές αρτηρίες,όπως είναι ο δρόμος από την πλατεία Αναυρας μέχρις το ύψωμα όπου βρίσκονται τα Ξενοδοχεία.

Θα δοθεί έτσι η ευκαιρία με την διάνοιξη των δρόμων να μπορέσουν να ηλεκτροφωτιστούν όλοι οι δρόμοι.

2.Μεγάλο πρόβλημα , που συνήθως το αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι κατά την διάρκεια των βροχών είναι οι πλημύρες των δρόμων. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος θα πρέπει να συνεχισθεί το αποχετευτικό σύστημα των όμβριων σε πρώτη φάση έως το κατάστημα ΜΑΤΖΑΒΕΛΑ.

3.Κατασκεύη πεζοδρομίων και ποδηλατόδρομου από τον Κόμβο του Δη. Σχολείου έως τον Μέγα Άμμο με παράλληλο φωτισμό όλου του δρόμου.

4. Συνεχής και ενδελεχής έλεγχος του αποχετευτικού δικτύου των όμβριων για πιθανές διαρροές και παράνομες συνδέσεις με δίκτυα ακαθάρτων και την αντιμετώπιση τους .

5.Εργα Κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Αφορά την μονοδρόμηση δρόμων, τη ρύθμηση της λειτουργίας του πεζόδρομου, επαρκή σήμανση τόσο στα επικίνδυνα σημεία του εσωτερικού οδικού δικτύου όσο και σε όλο το εσωτερικό δίκτυο.

6.Ονοματοδοσία των δρόμων.

Στα Σύβοτα δεν υπάρχει κανένας δρόμος και καμία πλατεία με όνομα. Πρέπει σύντομα, αρχής γενομένης από τους κεντρικούς δρόμους και τις πλατείες, να τοποθετηθούν μεγάλες καλαίσθητες πινακίδες με τα ονόματα των δρόμων και των πλατειών.

7. Παραλία ΜΠΕΛΑ ΒΡΑΚΑΣ

Όπως γνωρίζουμε η ΜΠΕΛΑ ΒΡΑΚΑ είναι μια πανέμορφη και ονομαστή παραλία και πάρα πόλοι επιθυμούν να την επισκεφτούν, όμως η προσέγγιση κατά τους θερινούς μήνες με αυτοκίνητο είναι δύσκολη.

Γι’ αυτό τον λόγο, θα πρέπει να διαπλατύνουμε τον υπάρχοντα δρόμο και να αναζητήσουμε κατάλληλο μέρος Δημοτικό η Δημόσιο για την κατασκευή και τη δημιουργία Parking

Διαφορετικά θα πρέπει από ένα σημείο και μετά του υπάρχοντος δρόμου,να τοποθετηθούν μπάρες που θα εμποδίζουν την διέλευση των αυτοκινήτων.

8. ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΑΥΡΑΣ

Η πλατεία Αναύρας είναι η κεντρική πλατεία των Συβότων.

Σήμερα η κατάσταση της φαίνεται παρακμιακή .Οι ελλείψεις πολλές, η αισθητική της σχεδόν ανύπαρκτη

Πρέπει να γίνουν έργα για την αναβάθμιση της και αυτά είναι:

Α. Αύξηση και βελτίωση του φωτισμού

Β.Φροντίδα και συχνό πότισμα τους θερινούς μήνες και περιποίηση του πρασίνου.

Γ.Διάφορες ήπιες αισθητικές παρεμβάσεις

Αντικατάσταση του ξύλινου δαπέδου του ρέματος το οποίο σε μεγάλο μέρος έχει σαπίσει και έχει γίνει επικίνδυνο.

Τοποθέτηση ικανού αριθμού καθισμάτων για τους επισκέπτες.

Στο σημείο αυτό κρίνω σκόπιμο να κάνω μια λίγο τολμηρή πρόταση.

Το χωριό των Συβότων πρέπει να αποκτήσει ένα σήμα ,ένα σύμβολο ,μια ταυτότητα.

Αυτό μπορεί να γίνει εάν αξιοποιήσουμε το ιστορικό γεγονός ,την ναυμαχία των Συβότων μεταξύ Κερκυραίων και Κορινθίων το 330 π.χ. κατά την διάρκειά του Πελοποννησιακού πολέμου ,έτσι όπως περιγράφεται από τον ιστορικό Θουκυδίδη.

Το γεγονός αυτό πρέπει να το προβάλουμε και να το εντάξουμε στα τουριστικά θέματα του τόπου μας .

Αυτό θα μπορούσαμε να το πετύχουμε με την κατασκευή και τοποθέτηση στο κέντρο της πλατείας, εκεί που προβλέπεται για σιντριβάνι , μιαw καλλιτεχνικήw Αθηναϊκήw Τριήρης, ομοίωμά της βέβαια, σε ανάμνηση του γεγονότος της ναυμαχίας .

Η τριήρης αυτή θα φωτίζεται την νύχτα και στην βάση της θα υπάρχουν ξενόγλωσσες επιγραφές, καθιστώντας την έτσι πιο ελκυστική στον επισκέπτη, ώστε να αποτελεί το τουριστικό έμβλημα του χωριού.

Στο πάνω Βόρειο μέρος της πλατείας ,δίπλα στο ψητοπωλείο ,στην δημοτική έκταση που υπάρχει ,να κατασκευαστεί Παιδική Χαρά.

9.Το βόρειο μέρος του λιμανιού ,χρειάζεται να αναβαθμιστεί αυξάνοντας τον φωτισμό και φωτίζοντας τον δρόμο που οδηγεί στα γήπεδα 5χ5.

10. Το παλιό πέτρινο πηργόσπιτο του ΖΕΡΗ ,πού είναι στοιχείο του λαϊκού μας πολιτισμού χρειάζεται να φωτιστεί και να αναδειχθεί , έτσι όπως είναι σήμερα.

11.Στον πάνω όροφο και στην μεγάλη αίθουσα του Δημοτικού κτιρίου ,αφού πρώτα περατωθούν οι εργασίες ,να μεταφερθεί και να λειτουργήσει το Λαογραφικό μουσείο ΜΗΤΣΗ ΜΗΤΣΗ.

Είναι μια αξιόλογη συλλογή από εκθέματα του λαϊκού πολιτισμού μας και το οποίο θα συμβάλει στην προβολή του χωριού , με την μεγάλη επισκεψημότητα που θα έχει.

Στο παλιό Δημοτικό σχολείο θα μπορούσε να στεγαστεί το σχεδιαζόμενο από μερικούς φίλους των Συβότων, Αρχαιολογικό μουσείο.

12.Λιμάνι.

Για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη ,θα πρέπει το υπάρχον λιμάνι να μετατραπεί σε Τουριστικό καταφύγιο, με την παράλληλη κατασκευή πλωτής προβλήτας ,για την αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού των σκαφών.Ηδη από την μελέτη και την κατασκευή του λιμανιού προβλέπεται η κατασκευή πλωτής προβλήτας ,υπάρχουν άλλωστε και οι απαραίτητες υποδομές.

13. Σήμερα στα Σύβοτα η αποχέτευση των ακαθάρτων γίνεται με σύστημα βόθρων οι οποίοι και λόγω της ποιότητας του υπεδάφους δημιουργούν μεγάλα προβλήματα και στους κατοίκους και στους επισκέπτες. Η μελέτη του δικτύου αποχέτευσης και ο βιολογικός καθαρισμός έχει τελειώσει. Επομένως πρέπει να ενταχθεί το έργο σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να αρχίσει να κατασκεύαζεται.

14.Ο χώρος της Παραλίας.

Ο χώρος της παραλίας πρέπει να επανασχεδιαστεί,και να ανακατασκευαστεί με άλλα υλικά ,με άλλη αρχιτεκτονική και με άλλη φιλοσοφία.Μέσα στον καινούργιο σχεδιασμό θα ενταχθούν και τά πρόχειρα σήμερα αντιαισθητικά στέγαστρα των καταστημάτων ,με άλλα καλαίσθητα ,εναρμονισμένα στην αρχιτεκτονική και στο περιβάλλον.

Tα στολίδια των Συβότων είναι τα νησάκια του.

Σε ένα από αυτά στον Άγιο Νικόλαο ,λέγεται ότι υπάρχουν τα παλιά ερείπια μια εκκλησίας. Πρέπει σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς να προβούμε στην αναστήλωση και κατασκευή του ναΐσκου αυτού. Ένα τέτοιο έργο θα δώσει μεγαλύτερη γραφικότητα στο νησάκι και στην ευρύτερη περιοχή και θα καταστεί επισκέψιμο για διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις γάμους-βαφτίσια κ.α.

15.Τουριστική προβολή.

Η τουριστική προβολή είναι ο καθοριστικός παράγοντας της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.

Αυτό για να πραγματοποιηθεί χρειάζονται χρήματα ,τα οποία στην σημερινή οικονομική συγκυρία είναι δυσεύρετα.

Προτείνω όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις ,που λειτουργούν στα Σύβοτα-επιχειρήσεις Εστίασης,ενοικιαζόμενα δωμάτια,ξενοδοχεία κ.α,να συμβάλουν οικονομικά με ένα μικρό ποσό, το οποίο θα διαχειριστεί επιτροπή αποτελούμενη από τους ίδιους και θα αρχίσει να επεξεργάζεται την Τουριστική προβολή του τόπου.

Εάν κατορθώσουμε και πραγματοποιήσουμε όλα τα παραπάνω , αλλά δεν κατορθώσουμε να προβάλλουμε τον τόπο μας τουριστικά , σε οποιαδήποτε μικρή η μεγάλη κλίμακα, τότε τίποτε από τα παραπάνω δεν θα αποδώσει.

Οι τοπικοί τουριστικοί φορείς, χρειάζεται σύντομα να συνεργαστούν για όλα τα παραπάνω, να πάρουν τις αποφάσεις τους με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον των Συβότων , την αναβάθμιση του τουριστικού προϊοντος,και την αύξηση της τουριστικής ροής στον τόπο μας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου