Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Δυναμικά ξεκίνησε και φέτος ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων Δευτεροβάθμιας Θεσπρωτίας (ΒΙΝΤΕΟ)


Δυναμικά απ’ ό,τι φαίνεται ξεκίνησε, για τη φετινή σχολική χρονιά, τις δράσεις του ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, ευαισθητοποιώντας και παροτρύνοντας την κοινή γνώμη, και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, σ’ ένα τόσο λεπτό και σοβαρό θέμα, στην ιδέα του Εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής προσφοράς.

Την ημερίδα , που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 7:30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ηγουμενίτσας – «ΠΑΝΘΕΟΝ»- διοργάνωσε ο Σ.Σ.Ν. Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, το Δήμο Ηγουμενίτσας, την Ι.Μ. Γηρομερίου, το Περιφερειακό Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού Ηγουμενίτσας και με ομιλητές τους :

- Αλεξάνδρα Κοτσώνη, Υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Θεσπρωτίας, που εστίασε, στην ομιλία της, στο ρόλο της κοινωνικής αλληλεγγύης ως συνειδητής επιλογής και όχι ως λύσης ανάγκης λόγω της κρίσης. Αναφέρθηκε, επίσης, στις εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο Νομό μας και τις δράσεις τους, τόσο στον πυλώνα της υγείας και της ανθρωπιάς, όσο και στην παιδεία, το περιβάλλον, τη φιλοζωία, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις δράσεις των εφημερίων των Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας και Αγ. Σπυρίδωνα στην Ηγουμενίτσα. 

- Ηγούμενο Ιεράς Μονής Γηρομερίου, Αρχιμανδρίτη κ. Μεθόδιο Ντελή, που ανέπτυξε το ρόλο της Εκκλησίας και το φιλανθρωπικό της έργο διαχρονικά, από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, τη βυζαντινή εποχή και μέχρι σήμερα, με πλέον επιτακτικό το ρόλο της στις μέρες μας λόγω της μακράς ύφεσης και της γενικότερης ηθικής και κοινωνικής απαξίωσης.

- Τσιάβου Αλεξάνδρα, Ολυμπιονίκη, η οποία, με τρόπο που μας ενέπνευσε και αναπτέρωσε το ηθικό όλων, αναφέρθηκε στο πώς οραματίζονται οι αθλητές τον εθελοντισμό και πώς τον βιώνουν, επισημαίνοντας το ρόλο που διαδραμάτισαν το 2004 οι εθελοντές στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

- Λώλου Ευαγγελία, εκπαιδευτικό του Εσπερινού ΓΕ.Λ. Ηγουμενίτσας, εθελόντρια της «ΦΛΟΓΑΣ» και του Πολιτιστικού-Κοινωνικού Συλλόγου «ΡΕΝΑΣ ΚΩΤΣΙΟΥ», η οποία, μ’ έναν ιδιαίτερα εξομολογητικό τόνο, υπογράμμισε τα οφέλη που αποκόμισε η ίδια ως εθελόντρια, πώς βελτιώθηκε ως άνθρωπος και ως χαρακτήρας. Με την προβολή στιγμών από την καθημερινή ζωή των παιδιών στο σπίτι της «ΦΛΟΓΑΣ» στην Αθήνα, άγγιξε τις ευαίσθητες χορδές όλων μας και μας μετέδωσε το μήνυμα της πάλης για ζωή των παιδιών με καρκίνο!

- Γκόγκου Ευγενία, εκπαιδεύτρια – νοσηλεύτρια στο Περιφερειακό Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού Ηγουμενίτσας, που τόνισε το ρόλο του Ερυθρού Σταυρού πανελλαδικά, από το 1877 μέχρι σήμερα, αλλά και του Περιφερειακού Τμήματος στην Ηγουμενίτσα, με την προβολή σοκαριστικών σκηνών από τη συμμετοχή του σε αποστολές στο εξωτερικό σε περιοχές που επλήγησαν από σεισμούς, τσουνάμι, πολέμους, αλλά και σε καταυλισμούς μεταναστών, προγράμματα Αγωγής Υγείας σε μαθητές Δημοτικού, αιμοδοσίες, εράνους αγάπης, επισκέψεις σε γηροκομεία και κατ’ οίκον, κάνοντας τον εθελοντισμό πράξη με έργα και όχι με λόγια. 

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Κάτσινος Γεώργιος, ο Δ/ντης Β΄/θμιας Εκπ/σης Θεσπρωτίας κ. Τζάνης Ευάγγελος και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ερυθρού Σταυρού Ηγουμενίτσας κ. Τσώνης Γεράσιμος, εξαίροντας όλοι τους τη σημασία τέτοιου είδους δράσεων αλτρουισμού, κοινωνικής προσφοράς και αλληλοβοήθειας, ευαισθητοποίησης και ανθρωπιάς.

Την εκδήλωση έκλεισε η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων και Παιδαγωγικής Ευθύνης Θεσπρωτίας κα. Παπαευσταθίου Μαρούλα, που συνεχάρη τους εθελοντικούς φορείς για τις δράσεις και την περίσσεια ψυχής και αγάπης που επιδεικνύουν. Τόνισε πως η ανάγκη ανάδειξής τους σχετίζεται με την τόνωση του ηθικού των συμπολιτών μας και όχι με την «επίδειξη» των επαινετών πράξεων του κάθε φορέα, οι οποίες, εξάλλου, πραγματοποιούνται αφανώς για να ανακουφίσουν τον πονεμένο συνάνθρωπο. Αναφέρθηκε στην αξιοπρόσεχτη αλληλοσυμπλήρωση του ενός φορέα από τον άλλον και την αξιόλογη κάλυψη τόσων διαφορετικών τομέων ώστε να καλύπτεται, όσο είναι δυνατόν, όλο το φάσμα του ανθρώπινου πόνου. Ο συντονισμός και το πνεύμα συνοδοιπορίας όλων των εθελοντικών οργανώσεων είναι προς όφελος του εθελοντισμού και των ευεργετούμενων από αυτόν.

Αντλώντας δύναμη από το παράδειγμα του Ερυθρού Σταυρού και με έναυσμα τη φωτιά που άναψε σε όλους μας η «Φλόγα», μέσα από τις εμπειρίες που βιώνουν οι εθελοντές στην καθημερινότητά τους, με αγάπη, επιμονή και υπομονή, οι ομιλητές, τελικά, κατάφεραν να μας συγκινήσουν και να μας προβληματίσουν για τη δική μας στάση ζωής από εδώ και στο εξής, η οποία μας υπαγορεύει να αφήσουμε τον ατομικισμό και την εσωστρέφεια και να ενστερνιστούμε το μήνυμα της φιλαλληλίας και της αλληλεγγύης.

Συγχαρητήρια και από τη δική μας πλευρά για την πρωτοβουλία του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Θεσπρωτίας να οργανώσει τη συγκεκριμένη εκδήλωση, προβληματίζοντας και ευαισθητοποιώντας την τοπική μας κοινωνία στην χωρίς ανταλλάγματα προσφορά στους πάσχοντες, άπορους και ανήμπορους συνανθρώπους μας . Δικαιολογημένα, λοιπόν, απέσπασε τα εύσημα όλων των παρισταμένων!!! 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου