Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Μάριος Κάτσης: Ανταποκρινόμαστε στα δίκαια αιτήματα – Στις Ειδικές Περιοχές και τα Σύβοτα-Διευκρινίσεις για τον Αναπτυξιακό Νόμο


Το τελευταίο διάστημα πολλά έχουν γραφτεί και ακόμα περισσότερα έχουν ακουστεί σχετικά με τον νέο Αναπτυξιακό νόμο και την εφαρμογή του στη Θεσπρωτία. Φτάσαμε να ακούσουμε μέχρι και ότι αποκλείεται ο Νομός μας από τον Αναπτυξιακό νόμο. Γι αυτό κρίνουμε σκόπιμο να δοθούν κάποιες απαντήσεις στους συμπολίτες μας, ώστε να προστατευτούν από την σύγχυση που ηθελημένα ή μη δημιουργείται από την παραφιλολογία.
   Ο Αναπτυξιακός νόμος ισχύει για ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και φυσικά δεν αποκλείεται η Θεσπρωτία, ούτε κάποια μεμονωμένη περιοχή της. Πέραν όμως από το νέο αναπτυξιακό πλαίσιο που θα ισχύει για όλη τη χώρα, υπάρχει και πρόβλεψη για 8επιπλέον κίνητρα σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως ειδικές περιοχές. Η λογική των επιπλέον κινήτρων λαμβάνει υπόψη ότι υπάρχουν περιοχές που έχουν ανταγωνιστικά μειονεκτήματα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Τα κριτήρια αξιολόγησης για να χαρακτηριστεί μια περιοχή ως ειδική είναι:
  • η ορεινότητα
  • η πληθυσμιακή Μείωση (>30%)
  • η περιοχή να χαρακτηρίζεται ως παραμεθόρια
    Σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια, οι Ειδικές Περιοχές Ενίσχυσης αποτελούν το 70% των Δ.Ε. της Π.Ε. Θεσπρωτίας (7 στις 10 Δ.Ε.) και καλύπτουν το 85,7% του συνολικού μόνιμου πληθυσμού της Π.Ε. Θεσπρωτίας (37.337 από 43.587). Τα ποσοστά ειδικών περιοχών της Π.Ε. Θεσπρωτίας είναι από τα μεγαλύτερα της χώρας.
   Ο νέος Αναπτυξιακός νόμος βρίσκονταν για αρκετό διάστημα στη δημόσια διαβούλευση ώστε οι φορείς να μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Ο Βουλευτής Μάριος Κάτσης μετέφερε στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, τις προτάσεις των θεσμικών εταίρων της περιοχής (Επιμελητήριο, κ.α.) που αφορούσαν την ένταξη των Συβότων και της Πέρδικας στις ειδικές περιοχές, χωρίς ωστόσο να θίγεται το πνεύμα του νόμου.
     Με βάση το κριτήριο της παραμεθορίου το οποίο και πληροί μεγάλο μέρος της Δημοτικής Ενότητας Συβότων, η περιοχή εντάσσεται στο καθεστώς ειδικών περιοχών. Η Δημοτική Ενότητα της Πέρδικας, που συμπεριλήφθηκε στα σχόλια της Διαβούλευσης δεν δύναται να ενταχθεί στις Ειδικές Περιοχές Ενίσχυσης αφού δεν ικανοποιεί κανένα από τα κριτήρια αξιολόγησης. Η Δ.Ε. Πέρδικας δεν αποκλείεται φυσικά από τον Αναπτυξιακό νόμο και τα επενδυτικά εργαλεία, καθώς ισχύει ότι και για την υπόλοιπη χώρα.  Τέλος σύμφωνα με τον νέο ΕΟΧ για το ύψος των περιφερειακών ενισχύσεων που αναμένεται να εκδοθεί  το επόμενο διάστημα από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ειδικά η Ήπειρος αναμένεται να έχει σημαντικά αυξημένα ποσοστά σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς, λόγω της μείωσης του ΑΕΠ της στα χρόνια της κρίσης.
Για ακόμα μία φορά αποδεικνύεται ότι η συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων καλοπροαίρετα με προτάσεις στη δημόσια διαβούλευση και η μεθοδική δουλειά μιας κυβέρνησης ανοιχτής στο διάλογο, μπορούν να φέρουν αποτελέσματα πραγματικά ωφέλιμα για το δημόσιο συμφέρον και όχι απλά για μικροπολιτική εκμετάλλευση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου