Με δεδομένη την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης με κοινοβουλευτική αυτοδυναμία από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, αφού και τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν μόνον 140 έδρες, αρχίζει το τριήμερο πολιτικών ζυμώσεων, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει ο Αντώνης Σαμαράς.
Η συνταγματική επιταγή (άρθρο 37, παράγραφος 3) είναι σαφής. Σε περίπτωση αποτυχίας της πρώτης εντολής, θα ακολουθήσουν αντίστοιχες προς το δεύτερο και το τρίτο κόμμα. Αν όλες αποτύχουν, τότε η χώρα οδηγείται σε επαναληπτικές εκλογές.Υπ' αυτές τις συνθήκες, ο κ. Σαμαράς συναντάται στις 17.00 με τους Αλέξης Τσίπρα και Ευάγγελο Βενιζέλο στη Βουλή, προκειμένου να έχει έναν πρώτο κύκλο διαβούλευσης με το δεύτερο και το τρίτο κόμμα στο Κοινοβούλιο, που προέκυψαν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Τα περιθώρια για τον Αντώνη Σαμαρά είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Μόνον το ΠΑΣΟΚ φαίνεται διατεθειμένο να συμμετέχει σε μία κυβέρνηση διαχείρισης των δεσμεύσεων έναντι του Μνημονίου. Ως εκ τούτου και υπό το πρίσμα των πιέσεων που ασκούνται από το ΔΝΤ, την Κομισιόν και το Βερολίνο, το δίδυμο ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας θα επιχειρήσουν να προτείνουν κυβερνητική λύση, ώστε να μη χρεωθούν το ότι έσυραν τον τόπο σε επαναληπτικές εκλογές.
Ο ίδιος «φόβος» διακατέχει και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ούτε αυτός, για ευνόητους λόγους, θα επιθυμούσε να χρεωθεί την αποκλειστική ευθύνη για νέα προσφυγή στις κάλπες.
Για τους παραπάνω λόγους, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται αποφασισμένος να φερθεί απολύτως θεσμικά και να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που προσφέρει η συνταγματική επιταγή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να διακινδυνεύσει την όποια μετατόπισή του από τις πολιτικές δεσμεύσεις του έναντι των ψηφοφόρων του.
Είναι προφανές αλλά προκύπτει και από τις επίσημες δηλώσεις πως ούτε η Δημοκρατική Αριστερά και ο Φώτης Κουβέλης είναι διατεθειμένος να ρισκάρει την όποια συμμετοχή σε μία μνημονιακού τύπου συγκυβέρνηση, ούτε ενδεχομένως να τη στηρίξει διά της ανοχής, αν προκύψει τέτοιο ζήτημα.
Το ΚΚΕ ξεκαθάρισε από νωρίς πως δεν νοείται συμμετοχή του σε οποιοδήποτε συγκυβερνητικό σχήμα, ανεξαρτήτως ιδεολογικής κατεύθυνσης, ενώ ο Πάνος Καμμένος επανέλαβε πως ούτε νεκρός πρόκειται να συμμετέχει σε μνημονικό μπλοκ.
Μαραθώνιος διαβουλεύσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς
Επαφές με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, έχει ο Αντώνης Σαμαράς, μετά την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Σεβόμαστε την επιλογή του λαού και πάμε για διερευνητικές» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσερχόμενος στο Προεδρικό, όπου έλαβε διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως ορίζει το Σύνταγμα.
Μετά την ανάθεση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς θα δει διαδοχικά (βάσει της εκλογικής δύναμης των κομμάτων τους) τον κ. Τσίπρα στις 16.00, τον κ. Βενιζέλο στις 17.00 και τον κ. Κουβέλη στις 18.30.
Νωρίτερα, ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών. «Εγώ είμαι αισιόδοξος από τη φύση μου» είπε ο κ. Παπούλιας.
Η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα
Στις 16:00 ξεκίνησε, στη Βουλή, η συνάντηση του Προέδρου της ΝΔ με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, η οποία διήρκεσε 15 λεπτά, στο πλαίσιο της διερευνητικής προσπάθειας για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στην οδό Κουμουνδούρου.
«Όχι» της Παπαρήγα στον Σαμαρά
Μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα και λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Σαμαράς τηλεφώνησε στη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Κατά το τηλεφώνημα δεν κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξει συνάντηση.
Τι προβλέπει το Σύνταγμα
Μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας και την έλλειψη συγκέντρωσης ποσοστού αυτοδυναμίας, και σύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 37 του Συντάγματος, ο πρώτος λόγος δίνεται στο πρώτο σε ψήφους κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Έτσι, την εντολή θα λάβει πρώτη η Ν.Δ. που συγκέντρωσε το 18,85 % των ψήφων, στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ που συγκέντρωσε το 16,78% των ψήφων και ακολούθως το ΠΑΣΟΚ με το 13,18%. Αν δεν διαπιστωθεί η δυνατότητα συνεργασίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, στον αρχηγό του τρίτου κόμματος.
Στην περίπτωση που μετά από τρεις εντολές δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει τον σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών».
Σε περίπτωση αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης από όλα τα κόμματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή» προκαλώντας νέες εκλογές μέσα σε 30 ημέρες.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου