Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

22 ΧΡΟΝΙΑ ΚΛΕΙΝΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ


Είκοσι δύο χρόνια πέρασαν από την ίδρυση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχαιολογικών Χώρων Νομού Θεσπρωτίας.

Αφορμή για την ίδρυσή του στάθηκε η μεγάλη κινητοποίηση του Θεσπρωτικού λαού ενάντια στη ρίψη των λυμάτων της πόλης των Ιωαννίνων και της γύρω βιομηχανικής περιοχής στον ποταμό Καλαμά. Μια συνειδητή πράξη αντίδρασης στην υπέρμετρη πίεση που ασκεί ο σύγχρονος άνθρωπος στη φύση απειλώντας ουσιαστικά την ίδια του την ύπαρξη στον πλανήτη.

Ζούμε σ’ έναν τόπο που συνδυάζει θάλασσα και βουνό αρμονικά, σ’ έναν τόπο που προσφέρει απλόχερα στις αισθήσεις και τη φαντασία μας τις ομορφιές του. Το Δέλτα του Καλαμά, οι πηγές του Αχέροντα, τα Σύβοτα και το Καραβοστάσι είναι μερικές μόνο περιπτώσεις που το βλέπει κανείς καθαρά, πόσο προικισμένη είναι η Θεσπρωτική γη από τη μητέρα φύση.

Ζούμε σ’ έναν τόπο που σε κάθε βήμα μας συναντούμε τις μνήμες της Ιστορίας ζωντανές μπροστά μας. Η αρχαία Γιτάνη, η Ελαία, η Φανωτή, το ηρωικό Σούλι, το Δημόκαστρο, το κάστρο του Μαργαριτίου, ο πύργος του Ραγίου και η Λυγιά, είναι μερικοί από τους τόπους, που νιώθεις ζωντανή την παρουσία αυτών που περάσαν...

Ένα μεγάλο στοίχημα βρίσκεται μπροστά μας, θα μπορέσουμε την ομορφιά του τόπου μας και την κληρονομιά του παρελθόντος να τις διαφυλάξουμε, χωρίς να αρνηθούμε τις προκλήσεις των καιρών μας, και να τις παραδώσουμε στις επόμενες γενεές;


Σε κάθε περίπτωση το βάρος της ευθύνης παραμένει πάνω μας. Στόχος μας είναι η δραστηριοποίηση της τοπικής κοινωνίας, γιατί αν στην αρχή χρειάζεται συνειδητοποίηση και ευαισθητοποίηση, στη συνέχεια απαιτείται δράση και μάλιστα ομαδική, γιατί τότε μπορούμε να πετύχουμε το θετικό αποτέλεσμα.

Κανείς δεν περισσεύει στον αγώνα αυτό, είναι μια πρόκληση για όλους μας το όραμα για ένα καλύτερο περιβάλλον.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου