Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Μήνυμα του νέου Διευθυντή Α/θμιας Εκπ/σης Θεσπρωτίας προς τους εκπαιδευτικούς!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
από τη νέα μου θέση ως Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας εύχομαι σε όλους καλή και παραγωγική σχολική χρονιά!
Όλοι μας γνωρίζουμε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, αφού βιώνουμε και οι ίδιοι τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης. Η κατάσταση αυτή όμως, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να αποτελέσει άλλοθι για τη μείωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, αλλά αντίθετα, θεωρώ ότι στη δεδομένη συγκυρία η εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει το μοναδικό εφαλτήριο για την κοινωνική, θεσμική και οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας.


Εμείς ως εκπαιδευτικοί μπορούμε και πρέπει να επιτελέσουμε σημαντικό έργο. Μακριά από ιδεοληψίες, παγιωμένες πρακτικές, λογικές ισοπέδωσης και αγκυλώσεις του παρελθόντος, οφείλουμε να δημιουργήσουμε το νέο πολιτισμικό πρότυπο ανθρώπου που έχει ανάγκη μια σύγχρονη κοινωνία, με βάση την επιστημονική θεώρηση, την τεχνολογική εξέλιξη και τον πνευματικό αναστοχασμό. Γι αυτό η εκπαίδευση που παρέχουμε στα παιδιά του τόπου μας δεν μπορεί να εξαντλείται απλά στην αναμετάδοση τετριμμένων γνώσεων μέσα σε ένα στείρο και απρόσωπο σχολικό περιβάλλον, αλλά η διδασκαλία μας πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά κριτικής και δημιουργικής κατάκτησης της γνώσης με επίκεντρο τον κάθε μαθητή χωριστά με τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του, ενταγμένη σε ένα γενικευμένο κλίμα ανακάλυψης και καινοτομίας. Τότε μόνον η εκπαίδευση δημιουργεί προστιθέμενη αξία στην κοινωνία και εν τέλει ανάπτυξη στη χώρα. Μόνο έτσι είναι δυνατόν να αναδείξουμε το έργο μας και να αποκτήσουμε τη χαμένη κοινωνική καταξίωση.
Γνωρίζω πολύ καλά τις δυνατότητες αλλά κυρίως τις αδυναμίες του εκπαιδευτικού μας συστήματος, τις ανάγκες και τα προβλήματα κάθε σχολικής μονάδας χωριστά, ακόμη και τις ιδιαιτερότητες του κάθε συνάδελφου εκπαιδευτικού. Κυρίαρχη στη σκέψη μου επίσης είναι η άποψη, ότι το βασικό έργο της εκπαίδευσης πραγματοποιείται μέσα στη σχολική αίθουσα με βασικότερο παράγοντα το μάχιμο δάσκαλο, ενώ όλοι εμείς (στελέχη της εκπαίδευσης και διοικητικό προσωπικό) οφείλουμε να συνεπικουρούμε το έργο σας και να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τις προβληματικές καταστάσεις που δημιουργεί η καθημερινότητα, ώστε εσείς να εκτελείτε απρόσκοπτα το λειτούργημά σας.
Με βάση αυτή τη θεώρηση και με γνώμονα τη χρηστή διοίκηση, η οποία διέπεται από ευνομία, αντικειμενικότητα και δικαιοσύνη στις αποφάσεις και στις πράξεις μας, θα επιδιώξω τη μέγιστη και ειλικρινή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, τόσο με τα θεσμικά συλλογικά όργανα όσο και με τις διοικήσεις των σχολικών μονάδων αλλά και με τους μάχιμους εκπαιδευτικούς.
Εύχομαι σε όλους καλό κουράγιο, δύναμη, υγεία σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΊΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΑΤΣΗΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου