Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Αποκαλυπτικός ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας μετά τη νέα αναπροσαρμογή ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΕΞΟΥΝ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΟ 23%


Την εκτίμησή του- προβληματισμό του εκφράζει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας κ. Αλέξανδρος Πάσχος, σχετικά με το μέλλον ουκ ολίγων επιχειρήσεων εστίασης, καφέ κλπ. στο Νομό, μετά και τη νέα αύξηση του ΦΠΑ, από το 13% στο 23%.

Ήδη το πρόβλημα ήταν έντονο στην περιοχή, η οποία κατάφερε να…δουλέψει μεν τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτε ως προς τη βιωσιμότητα των λειτουργούντων επιχειρήσεων που πλήττονται από τις συνεχείς…ανατιμήσεις.

Όταν μάλιστα μιλάμε για τουριστικές περιοχές, όπως κατ’ εξοχήν είναι η Θεσπρωτία, έστω και αν η τουριστική περίοδος είναι περιορισμένη, είναι παράλογο να περιμένεις αύξηση των εσόδων, αναπροσαρμόζοντας, πάντα προς τα πάνω, το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Το κόστος από τη νέα αύξηση του ΦΠΑ για μια μέση ελληνική οικογένεια εκτιμάται στα 250 - 300 ευρώ ετησίως. Πάντως, αρκετοί εκτιμούν ότι θα φέρει αύξηση της φοροδιαφυγής, ενώ πολλές επιχειρήσεις θα επιστρέψουν στα «τεφτέρια» περιορίζοντας την έκδοση αποδείξεων.

Το αλαλούμ, όπως είναι φυσικό, έχει προκαλέσει την αγανάκτηση επαγγελματιών και καταναλωτών. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων θεωρούν ότι ο τζίρος τους, που έχει μειωθεί από 30% έως 50% την τελευταία διετία, θα συρρικνωθεί περαιτέρω, ενώ και οι πελάτες δε γνωρίζουν πλέον ποιο προϊόν υπάγεται σε ποια κατηγορία ΦΠΑ και αδυνατούν να συγκρίνουν τιμές, αφού οι φόροι μεταβάλλονται διαρκώς.

Άλλαξαν οι μηχανές, όχι οι τιμές

Προς το παρόν, η πλειοψηφία των καφέ, αναψυκτηρίων, κυλικείων, εστιατορίων της περιοχής δεν έχουν αλλάξει τις τιμές, προσπαθώντας να απορροφήσουν την αύξηση.

« Εμείς αλλάξαμε το ΦΠΑ στο 23%, όμως δεν ανεβάσαμε τις τιμές. Το πρόβλημα παρατηρείται στο φαγητό και λιγότερο στον καφέ. Παρ' όλα αυτά, επειδή η κίνηση έχει μειωθεί, δημιουργείται ζήτημα σε όλες τις επιχειρήσεις», σημειώνει επιχειρηματίας της περιοχής, ο οποίος διατηρεί καφέ-εστιατόριο.
Η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ, να σημειώσουμε, αφορά όλα τα είδη εστίασης και εξαιρούνται μόνο τα γλυκά που δεν καταναλώνονται στο χώρο του καταστήματος, το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα, καθώς και τα τυποποιημένα τρόφιμα.


Προβλέπει ότι πολλές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν

Τη γνώμη του, όσο και αν ο ίδιος το απεύχεται, ότι πολλές επιχειρήσεις τελικά δεν θα αντέξουν, αν αναλογιστούμε και το δύσκολο χειμώνα που έρχεται, εκφράζει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας.
«Προς το παρόν οι επαγγελματίες, έχουν προχωρήσει και σε νέα απορρόφηση του αυξημένου κατά 10% ΦΠΑ. Ωστόσο, αν συνεχίσουν έτσι είναι βέβαιο ότι πολλοί θα κλείσουν, αφού δεν θα αντέξουν τα οικονομικά βάρη», σημειώνει, ενώ ασκεί κριτική στους τρόπους που επιλέγονται για να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή.

«Δεν μπορείς να καταπολεμήσεις με αυτό τον τρόπο τη φοροδιαφυγή. Υπάρχουν φοβερές αντιδράσεις και τοπικά και πολλοί επιχειρηματίες έχουν φτάσει στα όριά τους. Είναι αδύνατον να ευελπιστείς σε αύξηση των εσόδων σαν κράτος, προχωρώντας σε συνεχείς ανατιμήσεις. Άλλωστε η εστίαση δεν υπήρξε ποτέ πρώτη προτεραιότητα για τον Έλληνα πολίτη. Και πλέον θα μειώσει περαιτέρω, αν δεν διακόψει εντελώς τις εξόδους του».

Ετήσια επιβάρυνση

Για ένα μεσαίο ελληνικό νοικοκυριό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και το οικογενειακό καλάθι που παρουσιάζει κάθε μήνα το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών, η επιβάρυνση από την αύξηση του ΦΠΑ ανέρχεται σε 250 - 300 ευρώ το χρόνο.

Συγκεκριμένα, για καφέ και εστιατόρια μια τετραμελής οικογένεια δαπανά κατά μέσο όρο 239 ευρώ το μήνα. Η δαπάνη αυτή, εφόσον δε μεταβληθούν οι καταναλωτικές συνήθειες, θα φτάσει πλέον τα 263 ευρώ το μήνα. Δηλαδή, σε ετήσια βάση θα απαιτηθούν περίπου 250 - 300 ευρώ επιπλέον. Φυσιολογικά οι περισσότεροι θα υποχρεωθούν να περιορίσουν τις εξόδους για φαγητό, ενώ θα προετοιμάζουν τον καφέ από το σπίτι.

«Σε κάθε αύξηση του ΦΠΑ συνήθως έχουμε μεγαλύτερη επιβάρυνση στην τελική τιμή για τον καταναλωτή, καθώς γίνονται οι γνωστές στρογγυλοποιήσεις. Ακόμη και πριν από την αύξηση του ΦΠΑ είχαμε καταγγελίες ότι χρέωναν σε ορισμένες περιπτώσεις πιο ακριβά, επικαλούμενοι τον υψηλό φόρο. Πάντως, για να μην επικρατεί αυτό το αλαλούμ, η καλύτερη λύση θα ήταν ένας ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες», τόνισε η Ευαγγελία Κεκελέκη, γενική γραμματέας του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).

Μεγαλύτερο το πρόβλημα στην Περιφέρεια της Θεσπρωτίας

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Περιφέρεια του Νομού, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, αφού εκ των πραγμάτων η κίνηση είναι περιορισμένη. Μάλιστα το καλοκαίρι σε πολλές περιοχές των Φιλιατών και της Παραμυθιάς δεν εξελίχθηκε με τον καλύτερο τρόπο για τους επιχειρηματίες στην εστίαση και όχι μόνο, με αποτέλεσμα ήδη να ανταπεξέρχονται μετά δυσκολίας.

«Και ο ΦΠΑ στο 23%», όπως σημειώνουν, «ίσως αποτελέσει για πολλούς το τελειωτικό χτύπημα, αφού αν και οικογενειακές επιχειρήσεις, χωρίς προσωπικό, αδυνατούν να τα φέρουν βόλτα ακόμη και με τις βασικές ανάγκες.

«Και όταν είσαι αναγκασμένος κάθε μήνα να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη για να τακτοποιήσεις τις υποχρεώσεις σου, τότε δεν εξυπηρετεί σε κάτι να διατηρώ το κατάστημά μου», μας λέει χαρακτηριστικά ιδιοκτήτης καφέ στην Παραμυθιά
Παναγιώτης Ρίζος - Θεσπρωτική

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου