Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΥΜΑ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 8 σχολεία της Δευτεροβάθμιας έχουν…βάλει λουκέτο!

H έλλειψη βιβλίων το κυρίως αίτημα, έπονται έλλειψη καθηγητών και υλικοτεχνικές υποδομές!!!



Το…κύμα των καταλήψεων που έχει γιγαντωθεί στα σχολεία της χώρας δεν θα μπορούσε να λείπει και στη Θεσπρωτία, αφού ήδη 8 σχολεία του Νομού έβαλαν…λουκέτο ή καλύτερα οι μαθητές τους αποφάσισαν να τα κλείσουν λόγω κυρίως της έλλειψης σε βασικά βιβλία.
Η ιδιαιτερότητα που χαρακτήρισε τη φετινή σχολική χρονιά από το ξεκίνημά της, με τις σημαντικές ελλείψεις στα σχολικά εγχειρίδια, ήταν σχεδόν δεδομένο ότι θα προκαλούσε τις αντιδράσεις της μαθητικής κοινότητας κατά πρώτον και των εκπαιδευτικών κατά δεύτερον.
Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει βέβαια πάντα και η παρακίνηση, αφού από τη στιγμή που γίνεται η αρχή, θεωρείται υποτιμητικό για κάποιο σχολείο να μην συμμετέχει στις εκάστοτε κινητοποιήσεις, με αποτέλεσμα αυτό να πάει αλυσιδωτά και να αυξάνονται μέρα με την ημέρα τα υπό κατάληψη σχολεία.

Τα υπό κατάληψη στο Νομό
Χθες υπό κατάληψη σε όλο το Νομό Θεσπρωτίας βρίσκονταν συνολικά 8 σχολεία, Λύκεια και Γυμνάσια.
Συγκεκριμένα, στην Ηγουμενίτσα κλειστά ήταν το 1ο και το 2ο Λύκειο, το 1ο ΕΠΑΛ, καθώς επίσης και το ΕΠΑΣ (Επαγγελματική Σχολή). Επίσης, εντός Δήμου Ηγουμενίτσας, κλειστά είναι το Γυμνάσιο του Μαργαριτίου, αλλά και το Γενικό Λύκειο του Μαργαριτίου.
Στην Παραμυθιά, υπό κατάληψη βρίσκονται το Γενικό Λύκειο της πόλης, όπως και το ΕΠΑΛ της περιοχής.

Μαθήματα στις γιορτές και τα αιτήματα
Οι μαθητές "απειλούνται" τώρα με μαθήματα τα Σάββατα, τις αργίες και τις διακοπές των Χριστουγέννων, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος, προκειμένου να συμπληρωθεί ο χαμένος διδακτικός χρόνος. 
Εφόσον οι καταλήψεις στα γυμνάσια και τα λύκεια συνεχίζονται, το υπουργείο Παιδείας θα εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο σχετικά με την αναπλήρωση των μαθημάτων καθώς και τις υποχρεώσεις των μαθητών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέρχονται από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, μέχρι χθες τα υπό κατάληψη σχολεία σε όλη τη χώρα υπολογίζονται κοντά στα 500 και έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από την προηγούμενη εβδομάδα. 

Οι μαθητές εστιάζουν τα αιτήματά τους κυρίως στις ελλείψεις σε βιβλία και εκπαιδευτικό προσωπικό, (δεν είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα τοπικά) ενώ κατά περίπτωση και σε προβλήματα που αφορούν στην υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων τους. 

Και οι καθηγητές στο…χορό 
Κατά τα λοιπά σε τροχιά κινητοποιήσεων βρίσκονται και οι εκπαιδευτικοί.
Δάσκαλοι και καθηγητές θα απεργήσουν στις 5 και στις 19 Οκτώβρη 2011 συμμετέχοντας στις απεργίες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που κήρυξαν τα τριτοβάθμια όργανα.
Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν, όπως τονίζουν, "για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τα χιλιάδες κενά, τις ελλείψεις βιβλίων, τις σχολικές επιτροπές χωρίς χρήματα για τις λειτουργικές τους δαπάνες αλλά και για τις σχεδιαζόμενες απολύσεις 30.000 εργαζομένων στον ευρύτερο και τον στενό δημόσιο τομέα".


Παναγιώτης Ρίζος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου